Izraelben a Jom Hasoá, a  holokauszt-emléknap, melyen a náci üldözés hat millió zsidó áldozatára emlékezünk.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.04.28.-reggelén

A kormány úgy döntött, hogy július elsejéig meghosszabbítja az üzemanyagra és az egyes élelmiszeripari termékekre vonatkozó árkorlátozó intézkedéseket.

 

Szerda este kezdetét vette Izraelben a Jom Hasoá, a  holokauszt-emléknap, melyen a náci üldözés hat millió zsidó áldozatára emlékezünk.

 

A Gazprom szerda reggel leállította a földgáz szállítását Lengyelországba és Bulgáriába.

 

Az Európai Bizottság szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, hogy írásbeli értesítést küldjön Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításáról.

 

 

 

Belföldi hírek:

 

A kormány úgy döntött, hogy július elsejéig meghosszabbítja az üzemanyagra és az egyes élelmiszeripari termékekre vonatkozó árkorlátozó intézkedéseket – jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a közösségi-oldalára feltöltött videóban közölte: a kormány szerdai ülésén foglalkozott az üzemanyagárak és az élelmiszerárak kérdésével. Hangsúlyozta: egész Európában nőnek az árak, aminek elsődleges oka a háború, és amíg a háború nem ér véget, addig az árak nőni fognak. „Ezt azonban nem nézhetjük tétlenül Magyarországon, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a családokat megvédje az áremelkedések következményétől” – jelentette ki a kormányfő, hozzáfűzve, ezért alkalmaznak az üzemanyag és néhány alapvető élelmiszer esetében is árkorlátozást, illetve ársapkát, ezeknek a határideje azonban hamarosan lejár. „Úgy döntöttünk, hogy július elsejéig mindkét esetben meghosszabbítjuk az árkorlátozó intézkedéseinket, tehát mind az üzemanyag ára, mind a kiválasztott élelmiszeripari termékeknek az ára július elsejéig változatlan marad. Mindent megteszünk, hogy védjük a családokat” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Nem született megállapodás az Országgyűlésbe jutott pártok között a tisztségekről, így azokra a házelnök tesz majd javaslatot – mondta a szerdai tanácskozást követően Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közleményben tudatta, szerintük a Fidesz javaslata a tisztségek elosztására nem felel meg a frakciók létszámarányának. Kocsis Máté kijelentette: a kormánypártok fenntartják a korábbi javaslatukat, hogy a tisztségeket kétharmad-egyharmad arányban osszák el a kormányoldal és az ellenzék között, annak ellenére, hogy az ellenzékiek létszáma csökkent a négy évvel korábbihoz képest. Kijelentette: a ellenzéki pártok nem tartották elfogadhatónak az ajánlatot, „eszük ágában nem volt megállapodni”. Kocsis Máté megítélése szerint ezt bizonyítja, hogy a hat baloldali frakcióvezetőből öt nem volt jelen. Megerősítette: a bizottsági tisztségek és helyek harmadát, míg a jegyzői helyek felét ajánlották fel a kormánypártok az ellenzéknek. Ám utóbbiak új javaslatot kértek, holott négy éve nagyobb létszámmal elfogadták ugyanezt az ajánlatot – tette hozzá.

A kereszténydemokrácia további erősítését jelölte meg pártja alapvető feladataként a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) újraválasztott frakcióvezetője. Simicskó István azt mondta, a KDNP kiszámítható politikát folytat, ez várható az elkövetkező időszakban is. A politikus – akit egyhangúlag választottak a kormánypárti képviselőcsoport élére – úgy fogalmazott: olyan eszmei alapokon nyugszik a kereszténydemokrácia, ami a második világháború borzalmai után Európát talpra állította, és ez egy sikertörténet a kontinens számára. Simicskó István nagyon komoly eredményként értékelte, hogy a második legnagyobb frakció lesz a KDNP-é az Országgyűlésben.

Több mint 642 ezer menekült érkezett kedd éjfélig Magyarországra Ukrajnából a háború kezdete óta – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György ismertette: az országba érkezők közül mintegy 20 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, illetve ugyanennyien kértek ideiglenes tartózkodási engedélyt. Magyarországnak fontos kötelessége, hogy segítse az országba érkező menekülteket – emelte ki, hozzátéve: az ország eddig több mint 40 milliárd forintot fordított a menekültek megsegítésére. Hangsúlyozta, hogy Magyarország emellett jelentős segítséget nyújt az ukrán területen, például Kárpátalján tartózkodóknak is: több mint hárommilliárd forint értékben juttatott nekik gyógyszert, ruházatot, élelmiszert tartalmazó szegélyszállítmányokat.

Bírságot szabhatnak ki nyártól Budapest több belső kerületében a nem kijelölt helyeken leparkolt mikromobilitási eszközök, így a kölcsönzött kerékpárok, elektromos rollerek után – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán a közterület-használatra vonatkozó egyes szabályok módosításával. A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett előterjesztést 27 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A szabályozás lényege, hogy – először a belső kerületekben – mikromobilitási pontokat hoznak létre, és csak azokon lehet felvenni, leadni az eszközöket.

Külföldi hírek:

Szerda este kezdetét vette Izraelben a Jom Hasoá, a  holokauszt-emléknap, melyen a náci üldözés hat millió zsidó áldozatára emlékezünk. A Holokauszt Mártírjai és Hősei Emléknap állami szertartással indult helyi idő szerint szerda este 8-kor a jeruzsálemi Jad Vasemben, ahol hat fáklyát gyújtottak meg a hat millió meggyilkolt zsidó emlékére. A szertartáson Naftali Bennett miniszterelnök és Jichák Herzog elnök is jelen volt. Az emlékezés fáklyáit 6 holokauszt-túlélő gyújtotta meg. A megemlékezés folytatásaként csütörtök reggel 10:00 órakor 2 perce megszólalnak a szirénák az áldozatokért. A német parlament elnöke is Izraelbe utazott, hogy jelen legyen az emléknapon. Barbel Bas, a Bundestag elnöke az első magas rangú német tisztviselő, aki részt vesz a holokauszt emléknapjának rendezvényein az izraeli parlamentben.

 

,,Miután a szövetségesek felszabadították a bergeni belseni koncentrációs tábort, a Hatikva hangjegyei bontakoztak ki a gonosz által létrehozott romokból. A túlélők énekeltek, és olyan volt, mintha beteljesedett volna egy jóslat, jegyezte meg az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Aviv Kochavi altábornagy Jom Hasoá alkalmából. Egy egész népért énekeltek, mely majdnem elveszett, és egy pillanat alatt ők lettek azok, akiknek tovább kellett örökíteniük. Ők, akiknek a feje fölött a halál lebegett, feltámadtak a pokolból, és nemzeti otthont alapítottak. Még mindig úton vagyunk szabadságunk megerősítése felé, és mi, az Izraeli Védelmi Erők és parancsnokai ezt a víziót valósítjuk meg őrséget állva, és olyan védelmi erőként szolgálunk, amely biztosítja a zsidó nép létezését a saját földjén, mondta. Aviv Kochavi hozzátette, a túlélők a Hatikvát énekelték, és mi naponta teljesítjük a védelemben és biztonságban, amelyet Izrael polgárainak nyújtunk. Áldott legyen a 6 millió emléke.” – zárta szavait.

 

A Gazprom orosz energiavállalat bejelentése, miszerint egyoldalúan leállítja a gázszállítást az európai ügyfeleknek, indokolatlan és elfogadhatatlan, újabb zsarolási kísérletet jelent Oroszország részéről – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra reagálva, hogy a Gazprom leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül. Von der Leyen közleményében kijelentette: a gázszállítás leállítása ismét megmutatta, hogy Oroszország mint gázszolgáltató megbízhatatlan. “Felkészültünk erre a forgatókönyvre. Szoros kapcsolatban állunk valamennyi tagállammal. Azon dolgozunk, hogy az Európai Unióban biztosítsuk az alternatív szállításokat és a lehető legjobb tárolási szinteket” – fogalmazott. Elmondta, a tagállamok vészhelyzeti terveket dolgoztak ki egy ilyen forgatókönyvre vonatkozóan. A gázellátás koordinálására nemrégiben létrehozott csoport pedig megtartja ülését, hogy feltérképezze a helyzetet és összehangolt uniós szintű választ dolgozzon ki – közölte.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő arról biztosította Nicolae Ciuca román miniszterelnököt, hogy az ukrajnai román kisebbség „egy az egyben” ugyanazokat a jogokat fogja élvezni, amelyekkel az ukrán kisebbség rendelkezik Romániában. Az ukrán elnök ígéretét bukaresti sajtóértekezletén idézte a román kormányfő, amikor előző napi, főleg az orosz-ukrán háborúra összpontosító kijevi látogatásáról számolt be. Ciuca leszögezte: a kisebbségi kérdés Bukarest, mind az ukrajnai románok számára fontos. Kijevi tárgyalásain hangsúlyozta: az ukrajnai románok teljesítik állampolgári kötelességüket Ukrajnában, ugyanakkor szükségük van az ukrán hatóságok támogatására anyanyelvük és a kulturális identitásuk megőrzése terén, miképpen ezt Románia is megteszi a területén élő ukrán kisebbség érdekében.

Az Európai Bizottság szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, hogy írásbeli értesítést küldjön Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításáról – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos. Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja a közösségi-oldalán közzétett üzenetében azt írta: a brüsszeli testület értesítő levelet küld Magyarországnak szerdán, amelyben hivatalosan is aktiválja az uniós költségvetés védelmét szolgáló feltételrendszert. „Olyan problémákat azonosítottunk, amelyek megsérthetik a jogállamiságot Magyarországon, és hatással lehetnek az Európai Unió költségvetésére” – fogalmazott az uniós biztos. Magyarországnak válaszolnia kell az Európai Bizottság aggályaira, és intézkedéseket kell javasolnia a helyzet orvoslására – tette hozzá.

Gazdasági hír:

Megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását a Tungsram, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja – közölte a cég. A közleményük szerint elkerülhetetlen a technológiai váltás, a továbblépés érdekében tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti, mind az öt gyárban. A gyárak területén továbbra is folyik majd tevékenység, a Tungsram három üzletágra koncentrál majd: az energiatakarékos világításkorszerűsítésre, az alkatrész- és komponensgyártásra, miközben korszerű LED-megoldásokat kínál kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba – közölték. A Tungsramnál április 11. és 22. között részleges gyárleállások voltak, a dolgozókat szabadságra küldték, a cégvezetés indoklása szerint azért, hogy a vállalat „áttervezhesse kapacitásait a vevői igényekhez képest, és meglévő készleteit is eladhassa”.

Időjárás:

Ma eleinte még borongós idő marad jellemző esőkkel. Később azonban mindenütt kisüthet a nap.

Este mérsékelten, szakadozottan felhős, csillagfényes, csapadékmentes idő várható.

A hőmérséklet jellemzően 5 – 18 fok körül alakul.