Joe Biden az elkövetkező hónapokban először látogat Izraelbe amerikai elnökként.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.04.26.-reggelén 

 

Ötösre értékelte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az LMP és az MSZP pártalapítványának 2019-2020-as működését.

 

Libanonból vasárnap éjjel rakétát lőttek Izraelre, a támadásra az izraeli hadsereg ágyútűzzel válaszolt .

 

Joe Biden az elkövetkező hónapokban először látogat Izraelbe amerikai elnökként.

 

Az Egyesült Államok fokozatosan felújítja jelenlétét Ukrajnában, és további katonai segélyt nyújt – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter kijevi látogatása során.

Belföldi hírek:

A munkának és szakmunkának van jövője Magyarországon, akinek van tudása és szakmája, illetve kellő bátorsága, hogy mindezt felhasználja, annak nincs mitől tartania a nehezebb időkben sem – hangsúlyozta a miniszterelnök a XV. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján. Orbán Viktor a Hungexpón rendezett eseményen mondott köszöntőjében úgy fogalmazott: „a nemzeti erők soha nem látott mértékű támogatással” nyerték meg a parlamenti választást három hete, és a választók igent mondtak arra is, amit az elmúlt 12 évben a szakképzésben elért a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együtt. Felidézte: az elmúlt időszakban kiterjesztették a duális képzést, életszerűbbé tették a képzési formákat, létrehozták a szakképzési centrumokat és a szakmunkás hallgatók ösztöndíjrendszerét, valamint komoly lépéseket tettek a digitalizáció irányába is, a kormány pedig ingyenesen biztosítja az első két szakma vagy szakképesítés megszerzését. Emlékeztetett: már nyolcadik alkalommal lehet itt ezen a rendezvényen, és a résztvevőket mindig is arra biztatta, higgyenek abban, hogy a „munkának és különösen a szakmunkának van jövője Magyarországon”.

Erzsébetvárosban is rövidesen időközi önkormányzati képviselő választást tartanak, amellyel kapcsolatban Olajos János erzsébetvárosi polgár a Heti Tv Pirkadat című műsorában elmondta, úgy érzi, meg kell mérettetnie magát. Véleménye szerint Erzsébetváros hajója 2019 ősze óta mintha egy dokkban lenne, ahonnan nem megy előre, helyette inkább lassan süllyed. Mondatai alátámasztására több példát is felhozott Olajos János. A legutóbbi testületi ülésen a városvezetés olyan előterjesztéseket nyújtott be, amelyek szerint kevesebbszer takarítanák a köztereket, a kerület szépségének fenntartásában pedig jobban támaszkodnának a lakosokra, a civilekre. Megjegyezte, ez egészen elképesztő, hiszen a városnak vannak adóbevételei, amelyekből a kötelező feladatokat teljesíteni kell, így például a takarítást is. Kérdésre válaszolva azt is elmondta a politikus, hogy érthetetlen az is, ami például a Thököly úton és a Rákóczi úton is tapasztalható, hogy számos üzlet áll kiadatlanul. Ennek kapcsán is azt emelte ki, olybá tűnik, a kerületet olyan emberek irányítják, akiknek gazdasági, közéleti gondolkodásuk valahol a nyolcvanas évek elején megragadt. Visszatérve az időközi választásra, Olajos János szerint olyan

embernek kell győznie, aki valóban a lakosok gondjait, érdekeit képviseli a testületben, mert Erzsébetvárosnak csak így van jövője.

Ötösre értékelte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az LMP és az MSZP pártalapítványának 2019-2020-as működését – közölte a szervezet. A számvevőszék honlapján is olvasható közlemény szerint az LMP által létrehozott Ökopolisz Alapítvány, valamint az MSZP alapította Táncsics Mihály Alapítvány a 2019-2020 évekre biztosította a törvényes és átlátható, a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát az állampolgárok felé. A Benedek Mária felügyeleti vezető, valamint Kiss Beatrix hasznosulási és kommunikációs vezető által jegyzett kommüniké szerint az Ökopolisz Alapítvány és a Táncsics Mihály Alapítvány ellenőrzésekor a számvevőszéki szakemberek megállapították, hogy a korábbi ellenőrzések alkalmával a gazdálkodás törvényessége, illetve átláthatósága területén feltárt lényeges és visszatérő törvénysértéseket megszüntették, a szakmai támogatás alapján készített intézkedési terveket megvalósították.

Külföldi hírek:

Libanonból vasárnap éjjel rakétát lőttek Izraelre, a támadásra az izraeli hadsereg dél -libanoni célpontok elleni ágyútűzzel válaszolt hétfő hajnalban. A libanoni rakéta Matzuba kibuc mellett, lakatlan területen ért földet Észak-Izraelben, a határ közelében. Izrael több tucat ágyúlövedékkel felelt mintegy két óra elteltével, ezek károkat okoztak egy dél-libanoni „infrastrukturális célpontban” is. „Nem tudjuk bizonyosan, hogy ki lőtt, egyik terrorszervezet sem vállalta magára, de úgy véljük, hogy egy palesztin frakció lehetett, összefüggésben a jeruzsálemi Templom-hegyen, Ciszjordániában és talán a Gázai övezetben történtekkel”- hangsúlyozta Ran Koháv katonai szóvivő. Az említett térségekben a napokban összetűzések zajlottak le palesztinok és izraeliek között. A katonai szóvivő reményét fejezte ki, hogy nem fogják megzavarni lövedékek az ezen a héten esedékes jóm hasoát, az izraeli holokauszt-emléknapot, valamint a jövő heti Emlékezés napját és Függetlenség napját, Izrael nemzeti ünnepeit.

Az Izraeli Központi Statisztikai Hivatal szerint legfrissebb adatok szerint 15,2 millió zsidó él szerte a világon, ebből 6,9 millió Izraelben. A számokat, melyek 2020 végéről származnak, a KSH sajtóközleményben jelentette be a holokauszt emléknapja alkalmából, amely idén szerda este kezdődik. Az izraeli zsidók közül, akik a világ zsidó lakosságának 45 százalékát teszik ki, a KSH szerint 5,4 millióan Izraelben, míg 1,5 millióan külföldön születtek. 2021 végén Izraelben 165 000 személyt tartottak nyilván holokauszt-túlélőként. 1939-ben, a második világháború előestéjén a világon élő zsidók száma 16,6 millió volt. Ebből mindössze 449 000 élt Izraelben, ami 3%-ot tesz ki. 1948-ban, az államalapítás előestéjén a zsidók száma a világon 11,5 millió volt. Ebből mindössze 650 000 élt Izraelben, ami a világ akkori zsidóságának 6%-a volt.

Joe Biden az elkövetkező hónapokban először látogat Izraelbe amerikai elnökként – közölte Naftali Bennett miniszterelnök hivatala a két vezető nemrég folytatott

telefonbeszélgetéséről szóló közleményében. Ez volt a páros második telefonbeszélgetése kevesebb mint egy hónapon belül. Bennett kihasználta az alkalmat, hogy tájékoztassa Bident Izrael azon erőfeszítéseiről, amelyek „a jeruzsálemi erőszak és uszítás megállítására irányulnak” – írja a hivatala. A két fél az iráni nukleáris fenyegetésről is tárgyalt, és az izraeli miniszterelnök megismételte Jeruzsálem álláspontját. „Biztos vagyok benne, hogy Biden elnök, aki Izrael igazi barátja és törődik a biztonságával, nem fogja levenni a Forradalmi Gárdát a terrorista szervezetek listájáról” – mondta Bennett Bidennek.

Őrizetbe vették a dél-oroszországi Sztavropolban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik követőjét, aki merényletet tervezett a helyi közlekedési infrastruktúra egyik létesítménye ellen – közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közönségkapcsolati központja. Az FSZB közleménye szerint a gyanúsított az iszlamista terrorszervezet külföldről érkezett utasításai alapján cselekedett. A merényletre készülő férfi lakásán házi készítésű pokolgép összeszereléshez szükséges robbanóanyagot és „roncsoló elemeket” találtak. A fogvatartott beismerő vallomást tett – tájékoztatott a biztonsági szolgálat. Terrorcselekmény előkészítése címén indult ellene eljárás.

Az Egyesült Államok fokozatosan felújítja jelenlétét Ukrajnában, és további katonai segélyt nyújt – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter kijevi látogatása során. Ez volt az első hivatalosnak tekinthető amerikai látogatás Kijevben azóta, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Bár a két amerikai kormánytag vasárnapi érkezését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előzetesen bejelentette, a vizit részleteit titokban tartották, csak másnap nyilatkoztak róla Lengyelországban, és az újságírók nem hozhatták nyilvánosságra annak tartalmát, amíg Blinken és Austin el nem hagyta Ukrajna területét. Blinken hétfőn azt mondta: a látogatás lehetőséget adott arra, hogy személyesen biztosítsák az ukrán kormány és nép iránti támogatásukat. Amerikai források szerint Austinék több mint 700 millió dolláros új amerikai katonai támogatást jelentettek be Ukrajnának.

Szócsatába keveredett a szerbiai és a koszovói vezetés: míg Albin Kurti koszovói miniszterelnök „kis Putyinnak” titulálta Aleksandar Vucic szerb államfőt, addig Nikola Selakovic szerb külügyminiszter szerint a koszovói kormányfő egy „kis balkáni Hitler”. Mindkét ország sajtója nagy terjedelemben foglalkozott hétfőn a vasárnapi sértegetésekkel. A Koha Ditore című pristinai napilap hétfőn beszámolt arról, hogy Albin Kurti a közösségi médiában adott hangot nemtetszésének, kijelentve, hogy „míg a demokratikus világ távolságot tart Vlagyimir Putyintól, addig Szerbiában az orosz elnököt támogató gyűléseket tartanak. Megfogalmazása szerint „a kis szerb Putyin”, valamint a boszniai Szerb Köztársaságban élő barátja, Milorad Dodik célja az, hogy Oroszországot a Balkánra csábítsa, így a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága soha nem volt még nagyobb veszélyben. A kijelentésekre reagálva Nikola Selakovic szerb külügyminiszter közleményében azt írta, hogy éppen Aleksandar Vucic az, aki a béke és a stabilitás politikáját képviseli a térségben, míg a „kis balkáni Hitler” csak arról álmodozik, hogyan hódítsa meg a szerbek lakta Észak-Koszovót, és létrehozza az úgynevezett Nagy-Albániát.

Gazdasági hír:

Nőtt az építőipari termelés februárban az euróövezetben és az Európai Unióban havi és éves bázison. A még nem végleges statisztika szerint a magyar építőipari termelés nőtt a leginkább havi és éves összevetésben is az EU-ban. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat azt közölte előzetes adatként, hogy februárban januárhoz képest az építőipar szezonálisan kiigazított termelése 1,9 százalékkal nőtt az euróövezetben, és 1,1 százalékkal bővült az EU-ban. Januárban a havi növekedés az euróövezetben 3,9 százalékos, az EU-ban 3,7 százalékos volt. A 27 tagállamból 10 ország adata még nem ismert. A már rendelkezésre álló adatok alapján az építőipari termelés a legnagyobb mértékben Magyarországon nőtt havi szinten, 13,3 százalékkal és Svédországban csökkent a legjelentősebben, 7 százalékkal.

Időjárás:

Ma is folytatódik a változóan felhős-napos időjárás.
Este az ország nagy részén előfordulhat eső, illetve záporok, és több lesz a felhő. A hőmérséklet jellemzően 10 – 21 fok körül alakul.