Orbán Viktor a Vatikánba látogat ma.

Orbán Viktor a Vatikánba látogat ma.

Átvették megbízóleveleiket az április 3-i országgyűlési választáson országos listáról mandátumot szerzett képviselők.

Az amerikai külügyminisztérium magas rangú tisztviselői a héten Izraelbe, Jordániába, Egyiptomba és a Palesztin Hatósághoz utaznak, hogy megpróbálják visszafogni a jeruzsálemi válságot .

A svédek egyre nagyobb arányban támogatják országuk NATO-csatlakozását.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök ma hivatalos látogatást tesz a Vatikánban, ahol magánkihallgatáson fogadja őt Ferenc pápa – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Orbán Viktor részéről ez lesz az első hivatalos látogatás Ferenc pápánál a Vatikánban – jelezte a sajtófőnök, hozzátéve azt is: az április 3-i parlamenti választás óta a kormányfő első hivatalos útja lesz a vatikáni.

Átvették megbízóleveleiket az április 3-i országgyűlési választáson országos listáról mandátumot szerzett képviselők, valamint a nemzetiségi szószólók szerdán az Országházban. A megbízólevelek átadása előtt az Országház Kupolatermében Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke kiemelte: az NVB a törvényes határidőnél jóval hamarabb, április 14-re megállapította a választás eredményét, ez két nappal később, a Kúria döntése nyomán jogerőre is emelkedett. Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke köszöntőjében azt emelte ki: noha a koronavírus-világjárvány és az orosz-ukrán háború miatt „intenzív időket” élünk, országszerte rendben zajlott le a választás és az azzal egy időben tartott népszavazás, az adatokat pedig gördülékenyen dolgozták fel az illetékes szervek. A megbízóleveleket Téglási András és Nagy Attila elsőként a Fidesz-KDNP közös listáját vezető Orbán Viktornak adta át. Az országgyűlési választás múlt szombaton jogerőre emelkedett hivatalos végeredménye szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség 48, a hatpárti (a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által alkotott) összefogás 38, míg a Mi Hazánk Mozgalom 6 listás mandátumot szerzett.

Több esély lenne a kormányváltásra, ha Gyurcsány Ferenc visszavonulna a politikától az ellenzékiek háromnegyede szerint – állapította meg az Iránytű Intézet friss közvélemény-kutatásában, amit a 24.hu közölt. A felmérésben, amikor a

page1image1319521744

válaszadóknak az ellenzéki vereség személyi felelőseit kellett megnevezni, 26 százalék nyilatkozott úgy, hogy mindenkit egyformán terhel a felelősség. A leggyakrabban (20, illetve 19 százaléknál) Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc neve jött elő. Gyurcsány Ferenc visszavonulásával kapcsolatban úgy fest, konszenzus van az ellenzéki szavazók között: a Demokratikus Koalíció szavazóit leszámítva minden ellenzéki párt szimpatizánsai egyetértettek abban, hogy Gyurcsány nélkül könnyebb lenne kormányt váltani. Különös viszont, hogy a DK szavazói táborának 42 százaléka is úgy vélekedik, hogy Gyurcsány visszavonulásával nagyobb volna az esély a kormányváltásra. Az elemzés ezt azzal magyarázza, hogy a párt szimpatizánsai kedvelik ugyan a volt miniszterelnököt, azonban tudják, hogy jelenléte sok választót taszít.

Újabb, nukleáris fűtőelemeket szállító repülőgép érkezett Oroszországból, így a következő időszakban is garantált a paksi atomerőmű működése – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülés előtt. A tárcavezető arról számolt be, hogy a tanácskozáson az egyik legfontosabb napirendi pont az ukrajnai háború. Ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy a kormány számára Magyarország biztonságának garantálása a legfőbb feladat, ennek pedig több aspektusa van, ilyen az energiaellátás is. Aláhúzta: a magyar energia összetételben a nukleáris energia fontos szerepet tölt be, hiszen a paksi reaktorok összteljesítménye 2000 megawatt és hazánk ebből fedezi teljes áramfelhasználásának harmadát. Mindehhez azonban nukleáris fűtőelemekre van szükség.- mondta.

Külföldi hírek:

Naftali Bennett miniszterelnök és Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter közös nyilatkozata szerint Izrael szombat este megszünteti a beltéri kötelező maszkviselést. A döntés nem vonatkozik a fokozottan veszélyeztetett helyekre, így a kórházakra, repülőjáratokra, idősotthonokra, valamint a karanténba tartózkodóknak is kötelező marad. Bennett és Horowitz közölte, hogy a döntés a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős csökkenése miatt született. Kedden az Egészségügyi Minisztérium 4583 új COVID-esetet regisztrált, ami négy hónapos mélypont. A Kneszet Egészségügyi Bizottságának azonban, amelynek elnöke Idit Szilman, május 1-je előtt meg kell vitatnia a kérdést. A bizottságnak jogában áll visszavonni a kormány döntését és visszaállítani a maszkviselést. Izrael eredetileg április 1-jét jelölte meg a maszkmandátum visszavonásának időpontjaként, de a BA.2 variáns megjelenésével, amely 30 százalékkal fertőzőbb, mint az omikron, a döntést elhalasztották.

Az amerikai külügyminisztérium magas rangú tisztviselői a héten Izraelbe, Jordániába, Egyiptomba és a Palesztin Hatósághoz utaznak, hogy megpróbálják de- eszkalálni a jeruzsálemi válságot . Yael Lempert, a közel-keleti ügyekért felelős helyettes államtitkár és Hady Amr helyettes államtitkár szerdán érkezett a régióba, hogy Jeruzsálemben, Ramallahban, Ammánban és Kairóban tárgyaljon magas rangú tisztviselőkkel. Az izraeli hadsereg hétfőn csapást mért a Hamász táboraira a Gázai övezetben, miután lelőttek egy Gázából kilőtt rakétát, ez volt az első ilyen támadás

több hónapja – írja több különböző hírügynökség. A Hamász nem vállalta azonnal a felelősséget, de figyelmeztetett, hogy válaszolni fog az izraeli rendőrség pénteki rajtaütésére a jeruzsálemi al-Aksza mecset területén. Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy a rendőröket azért küldték ki, hogy szétoszlassanak egy csoport palesztin lázadót, akik köveket dobáltak a közeli zsidó imahely, a Siratófal felé.

A bucsai mészárlás egyértelművé tette, hogy az Ukrajna elleni orosz háború csak ukrán győzelemmel zárulhat – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Rigában lett kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján szerdán. Leszögezte: Németország kész közép- és hosszú távon is katonai segítséget nyújtani Ukrajnának, legyen szó három hónapról vagy három évről. Hozzátette: Berlin egymilliárd eurót bocsát rendelkezésre annak érdekében, hogy Ukrajna összetettebb fegyverrendszereket szerezzen be, amelyeket aztán hosszú távon használhat, és Németország kész biztosítani az ezek működtetéséhez szükséges képzést. Baerbock megjegyezte: Berlin számos katonai szállítmányt küldött már Ukrajnába, amelyekről nem beszélt nyilvánosan.

Oroszország átadott Ukrajnának egy egyértelmű megfogalmazású megállapodástervezetet, és várja a választ – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Dokumentumtervezetünket, amely teljesen világos, kidolgozott megfogalmazásokat tartalmaz, átadtuk az ukrán félnek. A labda az ő térfelükön van. Várjuk a választ” – mondta Peszkov. A szóvivő azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy folyamatosan eltér a korábbi megállapodásoktól, és nem mutat hajlandóságot a tárgyalási folyamat intenzívebbé tételére.

A svédek egyre nagyobb arányban támogatják országuk NATO-csatlakozását – derült ki egy szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból. Svédország és Finnország is azt fontolgatja, hogy az Ukrajna elleni orosz háború miatt véget vet a katonai semlegességnek, és benyújtja tagfelvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségnek. Jelenleg a svédek 57 százaléka támogatja a NATO-tagságot – mutatott rá a Demoskop közvélemény-kutató intézet felmérése, amelyet az Aftonbladet című svéd napilap kérésére végeztek el. Márciusban még csak 51 százalék volt ez az arány. A csatlakozást ellenzők aránya 24-ről 21 százalékra, a bizonytalanok aránya pedig 25-ről 22 százalékra csökkent. A márciusi közvélemény- kutatás volt az első, ahol úgy mérték, hogy a svédek többsége már támogatja a NATO-tagságot.

A kémszoftverek használatával történő esetleges visszaélések kivizsgálása teljes mértékben az egyes uniós tagállamok hatásköre – nyilatkozta Johannes Bahrke, az Európai Bizottság szóvivője. Bahrke, arra az újságírói kérdésre válaszolva, vajon a bizottság tisztában van-e azzal, hogy egy görög újságírót a Predator nevű kémprogrammal figyeltek meg, elmondta: a testület ismeri a megfigyelésekről szóló jelentéseket és követi az ezekkel kapcsolatos fejleményeket. De hangsúlyozta: „a tagállamok hatáskörébe tartozik a nemzetbiztonság védelme, nekik kell ellenőrizniük a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységét, annak biztosítása érdekében, hogy

azok teljes mértékben tiszteletben tartsák az alapvető jogokat, az adatvédelmet, az újságírók, politikusok biztonságát, és a véleménynyilvánítás szabadságát”. „Hadd hangsúlyozzam, hogy az ilyen ügyek feltárása teljes mértékben az egyes uniós tagállamok feladata. Elvárjuk, hogy a tagországok hatóságai vizsgálják ki az ezzel kapcsolatos állításokat” – szögezte le. Majd kiemelte, hogy az uniós tagállamokban szükséges a nemzetbiztonsági szolgálatok munkájának felügyelete.

Gazdasági hír:

Meg kell becsülni azt a munkát, amelyet az elmúlt évtizedekben a magyar vízügyi szakemberek végeztek, mert a világ nagy részén nem természetes a vízellátás biztonsága és a jó minőségű víz – fogalmazott a köztársasági elnök Kecskeméten. Áder János a Föld napja rendezvénysorozathoz kapcsolódóan az ország egyik legnagyobb víziközmű-szolgáltatója, a Bácsvíz Zrt. kecskeméti üzemirányító központjában tett látogatását követő sajtótájékoztatón emlékeztetett: a világ legnagyobb részén az a probléma, hogy sokkal több vizet vesznek ki a vízgyűjtő területekről, mint amennyit a természet pótolni tud. Ez a lakosság ellátása, az ipari vízigények és a mezőgazdasági tevékenységek kielégítése szempontjából is nagyon rövid időn belül – több milliárd embert érintve – komoly gondot jelent majd – tette hozzá.

Időjárás:

Ma változóan felhős-napos időben lesz részünk.
Este megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé kell számítani kisebb esőre. A hőmérséklet várhatóan 3 – 17 fok körül alakul.