A Vatikáni Szerződés egy jó megállapodás.

A Vatikáni Szerződés egy jó megállapodás.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti Tv több kérdésére is válaszolt.

A Heti Tv legelőször arra volt kíváncsi, Orbán Viktor vatikáni látogatása kapcsán, hogy a kormány tervezi-e a Vatikáni Szerződés módosítását. A miniszter válaszában elmondta, csak akkor lehet szó bármiféle módosításról, ha ezt a másik fél kezdeményezi. Emlékeztetett arra is, hogy ezt a megállapodást annak idején a Horn Gyula vezette szocialista kormány írta alá, azt annak idején a Fidesz is támogatta, azzal a kitétellel, hogy a szerződést követően az összes többi történelmi egyházzal is szükség van egy ilyen megállapodásra. Ezeket már 1998-ban az akkori Fidesz kormány kötötte meg. Kijelentette azt is a politikus, hogy a Vatikáni Szerződés egy jó megállapodás, ez biztosítja a katolikus egyház működését, ahogy az ezt követő szerződések az összes többi történelmi egyházét.

A Heti Tv kíváncsi volt arra is, hogy tervezi-e a kormányfő még akár az új parlament megalakulása előtt, hogy egyeztessen az ellenzéki pártok frakcióvezetőivel. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy most elsősorban az a feladata a pártoknak, hogy az új országgyűlés megalakulása után megalakítsák saját frakcióikat, megválasszák annak vezetőit, és így ennek megfelelően kezdjék meg a munkát.

A Heti Tv végezetül szerette volna megtudni, mit gondol a kormány arról, hogy a Salgótarjáni utcai zsidó temető a világörökség részévé váljon. Gulyás Gergely válaszában elmondta, ezt a kormány támogatja, erről már többször nyilatkoztak. Ez azért is fontos, mert jól látszik például, hogy Európa nagyobb városaiban mennyire rendbe vannak hozva a nagyobb zsidó temetők. A Salgótarjáni utcai temető jelentősége azért nagy, mert nemcsak a zsidó történelem, hanem a 19. századi magyar történelem egyik fontos része, amit rendbe kell hozni. Mindezeket a magyar kormány a legteljesebb mértékben támogatja.