Palesztinok ismét feldúlták József sírját Nabluszban.

BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2022.04.11.- reggelén 

Palesztinok ismét feldúlták József sírját Nabluszban.

Befejezték a múlt vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson leadott összes szavazat megszámolását.

Emmanuel Macron hivatalban lévő elnök győzött a francia elnökválasztási első fordulójában vasárnap.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Ukrajna előnye az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon attól függ, hogy az ukrán erők milyen katonai sikereket érnek el a Donyec-medencében.

57-re emelkedett a kramatorszki pályaudvari rakétatámadás áldozatainak száma, további 109-en sérültek meg.

Belföldi hírek:

Befejezték a múlt vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson leadott összes szavazat megszámolását, minden egyéni választókerületben megszületett a nem jogerős végeredmény. A Fidesz-KDNP kétharmados többséggel rendelkezik majd az új Országgyűlésben. A 199 fős Országgyűlésben így a Fidesz-KDNP-nek összesen 135, a DK-Jobbik- LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetségnek 57, a Mi Hazánknak 6, a német önkormányzatnak 1 képviselője lesz. A múlt vasárnapi “álláshoz” képest az “utazó” szavazatok egyetlen választókerületben, a XVI. kerületi székhelyű budapesti 13-asban változtattak az élen: itt az ellenzéki összefogás jelöltjeként Vajda Zoltán megelőzte Szatmáry Kristófot, a kormánypártok jelöltjét. Így a 18 fővárosi választókerületből 17-et az ellenzéki összefogás vitt; vidéken ugyanakkor 88-ból 86 egyéni mandátum lett a Fidesz-KDNP-é. A parlamenti választás országos listás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg az országos listás választás területi részeredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazást követő 19. napon, azaz április 22-én.

A felsőoktatás megújulásának sikerét jelzi, hogy a magyar intézmények tovább javították helyezéseiket a brit QS egyetemi világrangsorának tudomány- és

szakterületi listáin – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Emlékeztettek: a napokban megjelent rangsor alapján tíz magyar egyetem szerepel a világ legjobbjai között. Míg tavaly a magyar felsőoktatási intézmények 47 szakterületi listán képviseltették magukat, idén már 56 rangsorban jelennek meg képzéseikkel. A legtöbb szakterületi listára az ELTE (15), a BME (13) és az SZTE (9) került fel. A közleményben idézték Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárt, aki elmondta: idén több mint 1000 milliárd forint költségvetési forrás hasznosul a megújult magyar felsőoktatásban. A GDP csaknem 2 százalékát elérő ráfordítással Magyarország Európa élvonalába tartozik – tette hozzá.

Mától ismét megnyílik a gépjárműforgalom előtt a pesti alsó rakpart. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint hétfő reggel 6 órakor megnyílik a gépjárműforgalom előtt a Margit híd és az Eötvös tér közötti teljes útszakasz, valamint mindkét irányba használható lesz a Jane Haining rakpart a Lánchíd és az Erzsébet híd között, mivel kicserélték a város egyik elöregedett ivóvíz-főnyomócsövét a pesti Duna-part érintett szakaszain. Az idősebb Antall József rakparton és a Jane Haining rakparton befejeződött ivóvízvezeték-építési munkák után a Széchenyi rakparton (a Jászai Mari tér és a Markó utca között) április 19-én kezdődhet a főnyomócső cseréje, és előreláthatólag ez év negyedik negyedévében fejeződik be.

Külföldi hírek:

Emmanuel Macron hivatalban lévő elnök győzött a francia elnökválasztási első fordulójában vasárnap, az exit poll-eredmények szerint nagyobb különbséggel a szuverenista jobboldali Marine Le Pen előtt, mint amire előzetesen számítani lehetett – írta az AFP hírügynökség. Macron a szavazatok 28,6-29,7 százalékát szerezte meg, Le Pen pedig a 23,3-24,4 százalékát négy közvélemény- kutató cég felmérése alapján. Így ők ketten jutottak be az április 24-i második fordulóba. Az Ifop közvélemény-kutató cég már most becslést adott arra, hogy a második fordulóban hogyan alakul az eredmény: eszerint Macron minimális különbséggel, 51-49 arányban fogja legyőzni Le Pent.

Palesztinok ismét feldúlták József sírját Nabluszban. Vaásrnap éjjel mintegy száz palesztin behatolt a zsidó hagyomány szerint a bibliai József sírját rejtő épületbe, ahol gyújtogattak, romboltak, és összetörték a sírhely köveit. „József sírjának feldúlása a legsúlyosabb tett” – mondta Beni Ganz védelmi miniszter vasárnap. „Súlyos csapást mértek a vallásszabadságra és a zsidó nép érzéseire a zsidóság egyik

legszentebb helyén éppen a muzulmánok ünnepén” – utalt az közepe felé tartó ramadánra, a muszlim böjti hónapra. Ganz bejelentette, hogy Izrael helyreállítja a szent helyet, és kemény üzenetet küldött a Palesztin Hatóságnak, melyben felszólította őket a hely védelmére a támadásokkal szemben. Szintén elítélte az épület és a sírhely feldúlását Jaír Lapid külügyminiszter, aki megígérte a tettesek felelősségre vonását, és nyugalomra szólított fel.

Joe Biden amerikai elnöknek fel kellene oldania néhány szankciót Iránnal szemben, hogy ezzel is kifejezze jó szándékát az iráni atomprogramról kötött megállapodás felélesztésével kapcsolatban – jelentette ki Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter vasárnap. Irán és az Egyesült Államok az elmúlt egy évben közvetett tárgyalásokat folytatott Bécsben a 2015-ös megállapodás felélesztéséről. Az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal megkötött atomalku arról szólt, hogy Irán legalább tíz évre korlátozza atomprogramját az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért cserébe. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon. A többhatalmi atomalkuból azonban Donald Trump korábbi amerikai elnök 2018 májusában egyoldalún kiléptette országát, mondván, nem képes meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Ukrajna előnye az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon attól függ, hogy az ukrán erők milyen katonai sikereket érnek el a Donyec-medencében, azon belül is Mariupolban, ellenkező esetben az orosz csapatok ismét megszállhatják Ukrajna már felszabadított területeit. Erről az államfő az AP hírügynökségnek adott vasárnapi interjújában beszélt, amelyből ukrán hírportálok idéztek. Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárost a „háború szívének” nevezte, és kijelentette, hogy ha a települést az ott élők feladnák, azzal jelentősen meggyengülne az ukrán fél tárgyalási pozíciója Oroszországgal szemben. „Minél erősebb a pozíciónk Mariupolban, annál erősebb lesz a pozíciónk az ország keleti részén, a Donyec-medencei régióban, és ha erősebbek vagyunk ott, akkor közelebb kerül hozzánk a tárgyalás lehetősége, és előnyösebb helyzetben leszünk azokon Moszkvával szemben” – fogalmazott Zelenszkij.

57-re emelkedett a kramatorszki pályaudvari rakétatámadás áldozatainak száma, további 109-en sérültek meg – jelentette be Pavlo Kirilenko tartományi kormányzó. A rakéta még pénteken csapódott be a menekültekkel, főleg gyerekekkel és nőkkel teli állomásra, miközben a nyugatra induló szerelvényekre vártak az oroszok által fenyegetett városban. Az oroszok tagadták, hogy ők lőtték volna ki a rakétát,

azonban a bizonyítékok ellenük szólnak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban Oroszország háborús bűncselekményének nevezte a támadást. Az Egyesült Államok szintén elítélte Oroszországot, amely azonban tagadta, hogy köze lett volna a rakétacsapáshoz. Már több mint 4,5 millió ember menekült el Ukrajnából a háború február 24-i kezdete óta – derül ki az ENSZ Menekültügyi

Főbiztosa Hivatalának (UNHCR) adataiból. legtöbben, csaknem 2,6 millióan Lengyelországba menekültek, majd Romániába (több mint 686 ezren) és Magyarországra (több mint 419 ezren).

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök vasárnap szövetségi választásokat írt ki május 21-re, és ezzel harcba szállt a hatalomban maradásért, ciklusát több természeti katasztrófa és a Covid-19 világjárvány is beárnyékolta. Tizenhét millió ausztrál választópolgár járulhat az urnákhoz, hogy megválassza a kontinensnyi ország szövetségi parlamentjét. Az élen álló párt vezetőjét nevezik ki miniszterelnöknek. Scott Morrison, aki eddig lemaradt a közvélemény-kutatásokban kijelentette: „tudom, hogy az ausztrálok nagyon nehéz időszakon mentek keresztül. Azt is tudom, hogy Ausztráliának az elkövetkező években is nagyon nehéz kihívásokkal kell szembenéznie”. A legtöbb felmérés a közel egy évtizede hatalmon lévő Nemzeti Liberális Párt vereségét és az Anthony Albanese vezette Munkáspárt győzelmét vetíti előre. A tizenhárom éve alacsony munkanélküliség és a fellendülő gazdaság ellenére Morrisont sok kritika érte az elmúlt évek hatalmas erdőtüzeinek és áradásainak kezelése, valamint a koronavírus elleni oltási kampány lassúsága miatt.

Gazdasági hír:

Eddig több mint 162 ezer olyan a gyermeket nevelő szülő nyújtotta be adóbevallását, akinek jár a családi adóvisszatérítés. Az érintettek összességében már mintegy 50 milliárd forintnyi adót igényeltek vissza – közölte Tállai András. A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy azok, akik 2022. február 14-éig nem kapták meg automatikusan az adó- visszatérítésüket, a bevallásukban igényelhetik azt. Mindez rendkívül egyszerű, hiszen csak ki kell egészíteni az adóhivatal által kitöltött bevallási tervezetet. Tállai András emlékeztetett, hogy az első körös kiutalási szakasz már 2022. február 14-én lezárult. A családi kedvezményre jogosultak, így többek között a gyermekes családok, a rokkantsági járadékban részesülők, a várandós édesanyák összességében több mint 610 milliárd forint adót kaptak vissza. A második körös kiutalási szakasz március 1-én kezdődött. Azóta sokan, már több mint 162 ezren éltek a lehetőséggel, és igényelték vissza szja-bevallásukban a családi adóvisszatérítést – mondta az államtitkár.

Időjárás:

Ma változóan napos-felhős idő lesz. Délutánra ismét lecsökken a felhőzet, visszatér a napsütés.

Este gyengén felhős, csillagfényes égbolt és országszerte gyenge légmozgás valószínű.

A hőmérséklet jellemzően 3 – 15 fok között alakul.