A Nyugatnak is meg kell tanulnia a távol-keleti kultúrát.

A Nyugatnak is meg kell tanulnia a távol-keleti kultúrát.

 

Dr. Sári László orientalista, a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a távol-keleti gondolkodásról, az orientalizmus jövőjéről.

 

 

Dr. Sári László beszélt a dalai lámáról, aki véleménye szerint jelenleg inaktív, de természetesen a szellemisége, az általa képviselt kultúra mindezek ellenére él. Ugyancsak említést tett Tibetről, amelynek függetlensége kapcsán megemlítette, hogy bár minden jóérzésű ember a kisebbik, a gyengébb mellé áll, de a tibeti függetlenségről nem érdemes beszélni. Már azért sem, tette hozzá, hiszen míg Tibetben, bármekkora területről is van szó, 2-3 millióan élnek, addig Kínában másfél milliárdnyian.

              Arra a kérdésre, hogy a távol-keleti kultúrán gondolkodást, ha megtanulná a Nyugat, akkor mi történne, a professzor szerint béke költözne a térségbe. Mert amíg az európai kultúra alapját az együttélés szabályainak kidolgozása és egyenetlensége határozza meg az ebből adódó számtalan konfliktussal, addig a távol-keleti gondolkodás vélemény-központú kultúrára épül, többféle gondolatot is elfogad. Azaz, a régi kínai gondolkodás megengedőbb és viszony központú. Ugyanakkor az is igaz, hogy az ősi kínai gondolkodás a mai Kínára már nem érvényes, bár a kultúra gyökerei mélyek, hiszen 1911-től, a császárság megszűnésétől ki lehet jelenteni, Kína is az európai útra lépett.

              A professzor beszélt az orientalisták új generációjáról, megjegyezve, a tudományos közéletben egyre remekebb eredményei vannak az új generációnak. De ezeket az eredményeket használhatóbbá kell tenni a Nyugat számára is, mert ezek olyan értékek, amelyeket a nyugati gondolkodásba be kell vezetni. Ezzel a békességgel, nyugalommal, amit a keleti kultúra ad, a Nyugatnak is együtt kellene élnie. Aki ad magára, az megismer más kultúrákat, ha ez sikerül, akkor van otthon a világban.