A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 2022.03.29.-reggelén

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 2022.03.29.-reggelén 

Lakosságarányosan eddig Magyarországra érkezett a legtöbb, a hétfői adatok szerint 530 587, az ukrajnai háború elől menekülő ember.

Az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje nyílt levelet írt Orbán Viktornak.

Hétfőn ért véget az amerikai, az egyiptomi, a bahreini, a marokkói és az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztereinek részvételével tartott Negev-csúcstalálkozó.

Ukrajna nem hajlandó feladni egyetlen területet sem – ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója jelentette ki.

 

Belföldi hírek:

Lakosságarányosan eddig Magyarországra érkezett a legtöbb, a hétfői adatok szerint 530 587, az ukrajnai háború elől menekülő ember – közölte a kormányszóvivő a humanitárius tanács ülése után tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón. Szentkirályi Alexandra elmondta, a menedékes kérelmek száma is napról napra emelkedik, 7947 ember nyújtott be ilyen kérelmet az elmúlt bő egy hónapban. Értékelése szerint a háború kitörése óta eltelt időt elképesztő munka és óriási összefogás jellemezte, a magyar kormány, a segélyszervezetek, a civilek, az önkormányzatok az első percben reagáltak a humanitárius válságra. A kormányszóvivő ismertetése szerint az egy hete a budapesti BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton 9474 embernek segítettek. Hozzátette: a csarnokban van étel, ital, orvosi ellátás, lehet tisztálkodni, segítenek az utazásszervezésben, van internet-hozzáférés és gyereksarok; a MÁV nemzetközi jegypénztárat működtett itt.

Magyarország példamutató tevékenységének, a civil összefogásnak is köszönhető, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt az egyik részlegét Magyarországra tette, hogy innen segítsék a menekültek ellátását, mondta Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Elmondta, mindez azt mutatja, hogy a nemzetközi szervezetek is elismerik Magyarország példamutató tevékenységét. A politikus kifejtette, a mostani háborús helyzetben Magyarország példát mutat. Mint hozzátette, szívet melengető érzés látni, hogy mindenki együtt dolgozik, a kisebb helyi civilektől kezdve egészen az országos lefedettséggel rendelkező nagy szervezetekig. Erre az összefogásra most különösen szükség van, amiből a kormányzat is kiveszi a maga részét, segítve, szervezve a mentést, támogatva a civil szervezeteket.

Hétfő reggelre több jobboldali médiaportált feltörtek. Mint a Magyar Nemzet írta, a Nemzeti Sport, a 888, a Metropol, a Figyelő, a Szabad Föld és a Mandiner vált elérhetetlenné. A média felületeken többféle üzenet volt látható, köztük a kormányt és Orbán Viktor munkáját kritizálók, Márki-Zay Péter kampányígéreteivel kapcsolatosak, és olyanok is, hogy a jobb- vagy baloldali médiacégek mennyi helyreigazítási pert veszítettek el. Az oldalak alján szerepelt egy szöveg, amelynek utalása szerint az akciót az Anonymous nemzetközi hackercsoport követte el.

Milyen megszorításokra készülnek a kormányban a választások utánra? – tette fel a kérdést Orbán Viktornak Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnökjelölt a hétfő este megjelent nyílt levelében. Márki-Zay szerint több jele is van
annak, ha a Fidesz marad kormányon, akkor megszorításokra készülnek. A magyar gazdaság szerinte katasztrofális állapotba jutott: elszabadult az infláció, az euró 400 forint közelében, hétről hétre elképesztő ütemben emelkednek a boltokban az árak – sorolja a levélben. Azt is hozzátette, az Orbán-kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten, ezért hatósági árakat vezetett be, „miközben több mint ezer milliárd forintot osztogatott szét, hogy megnyerje a választásokat”. Legújabban pedig Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt arról, hogy a választások után szükség lehet a költségvetés kiigazítására, hiszen akkora a hiány – írja.

Külföldi hírek:

Hétfőn ért véget az amerikai, az egyiptomi, a bahreini, a marokkói és az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztereinek részvételével, Szde Bokerben tartott Negev- csúcstalálkozó, amelyen mindannyian elítélték a két határrendőr halálát eredményező haderai terrortámadást, jelentette a Ynet hírportál. A csúcstalálkozót azért hívták össze, mert a világhatalmak új nukleáris megállapodás aláírására készülnek Iránnal, az Egyesült Államok pedig fontolgatja az Iráni Forradalmi Gárda levételét a terrorszervezetek listájáról, amit Izrael és regionális partnerei határozottan elleneznek. A rendezvény házigazdája, Jáir Lapid külügyminiszter elmondta, hogy a résztvevők a terrortámadás nyomán úgy döntöttek, hogy találkozójukat éves eseménnyé emelik. ,,Ma ajtót nyitunk a régió összes népe előtt, beleértve a palesztinokat is, és felajánljuk nekik, hogy a terror és a pusztítás útját a haladás és a siker közös jövőjével váltsák fel.” ,,Történelmet írunk itt, egy új regionális architektúrát építünk ki, amely a haladáson, a technológián, a vallási tolerancián, a biztonságon és a hírszerzési együttműködésen alapul” – mondta Lapid.

Izraeli önkéntes segítők utaztak a moldáv-ukrán határra, hogy ott fogadják mókás ruhákba öltözve a több napos utazástól meggyötört embereket. Megjelenésük és tréfálkozásuk nemcsak a gyerekek számára jelent örömet, hanem a háború borzalmai

elől menekülő felnőttek arcára is mosolyt csal. Az izraeli segítők nem most viselnek először bohócruhát. Mindannyian okleveles bohócdoktorok, mesterségüket tanfolyamon sajátították el és egészségügyi intézményekben gyakorolták. Tevékenységüket az Álomdoktorok szervezet fogja össze, amely 30 izraeli kórházzal működik együtt. A bohócok két csoportban érkeztek Moldovába. Először Chaim Pinchas Saltzman főrabbi hívására mentek, majd a menekültek fogadására kiutazott, orvosokból, nővérekből és pszichológusokból álló delegáció kérte, hogy segítsék a munkájukat. Az izraeli orvosok jól ismerik a bohócdoktorokat és tudják, hogy rendkívüli eredményeket képesek elérni a betegek lelkiállapotának javításában, ami nagyban kihat a testi gyógyulásukra is.

Az ukrajnai háború és az Oroszország által jelentett fenyegetés miatt a német kormány egy rakétavédelmi pajzs felállítását tervezi Németország területe felett. Ami elsősorban szóba jöhet: az izraeli Vaskupola rendszer. Olaf Scholz kancellár és Eberhard Zorn vezérkari főnök múlt heti találkozóján, amelyen a Bundeswehr 100 milliárd eurós különalapjának felhasználásáról tárgyaltak, a Vaskupola beszerzése is téma volt. Konkrétan az annak részét képező izraeli-amerikai Arrow 3 hiperszónikus antiballisztikus rakétarendszer beszerzéséről volt szó.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn reagált Olaf Scholz német kancellárnak arra a kijelentésére, mely szerint Németország azon dolgozik, hogy mielőbb teljes mértékben lemondjon az Oroszországból származó szénről és kőolajról. Peszkov szerint a megszűnő német és a várhatóan Berlin példáját követő európai olajkereslet kiesését a délkelet-ázsiai fogja kompenzálni. A szóvivő elismerte: az európai prémium szintű olajpiac, és nem zárható ki, hogy bizonyos mennyiségek valóban „ki fognak esni”. Erre az esetre kompenzációs mechanizmusok életbe léptetését helyezte kilátásba.

Ukrajna nem hajlandó feladni egyetlen területet sem. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója jelentette ki a BBC Radio 4 World at One című műsorában. Alekszandr Rodnyanszkij úgy véli, az oroszok nem tudják évekig folytatni ezt a háborút, a katonák morálja alacsony, és a logisztikájukat, készleteiket sem lesznek képesek fenntartani. „Ha megkérdezzük azokat az embereket, akik ezeken a területeken élnek, azt mondják, hogy nem kívánnak Oroszországban élni. Hogyan is hagyhatnánk őket? Nem is beszélve arról, hogy nem hagyhatjuk feldarabolni az országunkat” – mondta a tanácsadó. Rodnyanszkij szerint jelenleg már Oroszországra nehezedik a nyomás, Ukrajna pedig nem adja fel területi integritását.

Több ezer politikai indíttatású bűncselekményt követtek el tavaly Németországban a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, és meglehet, hogy az alaptörvény ellen szegülő bűnözők a járvány után új témát keresnek majd, hogy tovább rombolják az állam tekintélyét – mondta a szövetségi bűnügyi hivatal vezetője egy hétfői interjúban. Holger Münch kiemelte, hogy 2011 óta folyamatosan emelkedik a politikai indíttatású bűncselekmények száma Németországban. Ez a szám tavaly is új csúcsra emelkedett, a hatóságok először regisztráltak ötvenezernél is több politikai

indíttatású bűncselekményt. Ez azt mutatja, hogy a gyors társadalmi változások és a politikai rendszerbe vetett bizalom sokhelyütt alacsony szintje révén „a radikalizálódásnak kedvező légkör” alakult ki az országban – mondta hivatal vezetője.

Afganisztán tálib vezetése utasította a kormányzati alkalmazottakat, hogy növesszenek szakállt, és öltözködjenek a helyi szokásoknak megfelelően, máskülönben felfüggesztik, s végül el is bocsátják őket – mondta el három forrás a Reuters hírügynökségnek. A források megjegyezték: az erkölcsvédelmi minisztérium képviselői hétfőn a kormányhivatalok bejáratánál ellenőrizték, hogy a dolgozók betartják-e az új szabályt. Az alkalmazottakat arra utasították, hogy növesszenek szakállt, és a helyi viseletnek megfelelően hordjanak hosszú, bő felsőt, nadrágot, illetve kalapot vagy turbánt. Aki nem felel meg az öltözködési szabályoknak, azokat nem engedik be a munkahelyükre, és végül elbocsátják őket. A források azt is elmondták: utasították őket, hogy ügyeljenek rá, a megfelelő időben imádkoznak.

Gazdasági hír:

Eddig 564,9 milliárd dollár veszteséget jelentett az ukránoknak az Oroszország által indított háború. Julija Szviridenko ukrán gazdasági miniszter tette közzé az adatokat a károkról, amit a több mint egy hónapja tartó orosz invázió okozott. Az infrastruktúrában 119 milliárd dolláros kár keletkezett, megsemmisült vagy kárt szenvedett nyolcezer kilométernyi út, tucatnyi vasútállomás és repülőterek. Az idei GDP 112 milliárd dolláros veszteséget szenvedett – 2020-ban az egész éves 155 milliárd volt. A tárcavezető szerint a lakosság 90,5 milliárdos, a cégek, szervezetek 80 milliárdos veszteséget szenvedtek. Tízmillió négyzetméternyi területű ingatlanban keletkezett kár, 200 ezer autó ment tönkre. Úgy számolnak, hogy az ukrán állami költségvetésben 48 milliárdos kiesést okozott már a háború, és 54 milliárd dollárra tehető a meg nem valósuló beruházások értéke.

Időjárás:

Ma is enyhe idő valószínű. Napközben egy melegfront felhőzete húzódik ránk, így fokozatosan megszűnik a tartós napsütés. Számottevő eső még nem valószínű.

Este elszórtan kialakulthat záporeső, másutt csapadék nem valószínű, de felhős marad az ég.

A hőmérséklet jellemzően 6 – 22 fok között alakul.