A brazil államfő Jair Bolsonaro tárgyalásokat folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.02.16.-reggelén 

Első alkalommal látogat brazil államfő Magyarországra; Jair Bolsonaro csütörtökön folytat tárgyalásokat Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök gazdasági és biztonsági kérdésekről tárgyal Bahrein miniszterelnökével és királyával.

Oroszország kész a bizalomerősítésről tárgyalni az Egyesült Államokkal és a NATO-val -jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök.

Az Oroszország nyugati részén gyakorlatozó orosz csapatok egy részének tervszerű visszavonása nem a nyugati „hisztériára” adott válasz – jelentette ki Szergej Lavrov.

Belföldi hírek:

Első alkalommal látogat brazil államfő Magyarországra; Jair Bolsonaro csütörtökön folytat tárgyalásokat Orbán Viktor miniszterelnökkel, miután fogadja őt Áder János köztársasági elnök – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden. Brazília elnöke csütörtök reggel érkezik Budapestre, először a Hősök terén koszorúz, majd Áder János köztársasági elnök fogadja őt a Sándor- palotában. Ezt követően Jair Bolsonaro és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban folytat tárgyalásokat. Megbeszélésük után sajtónyilatkozatot tesznek – ismertette a tervezett programot a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A volt családügyi miniszter úgy látja, hogy Magyarországon „trendi” családosnak lenni és divat lett gyermeket vállalni. Novák Katalin erről azon a találkozón beszélt, amelyet családszervezetek tartottak Budapesten. Novák Katalin, a kormánypártok államfőjelöltje, úgy fogalmazott, a cél, hogy „ehhez adjanak hitet az embereknek, mert a gyermekekben van a jövőnk”. A volt családügyi miniszter hangsúlyozta, hogy ehhez igyekeztek, és a jövőben is igyekezni fognak minden támogatást megadni. „Az, hogy egy fiatal pár lássa maga előtt a lehetőséget, hogy családot alapíthasson, gyermeket vállalhasson, hogy legyen értelme akár nagycsaládban élni, olyan ügy, amelyet államfőként is szeretnék és fogok is képviselni” – mondta.

A beteg ember nem biodíszlet, jelentette ki Olajos János a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Olajos János szerint nagyon jó döntés volt, hogy a járvány idején nem engedték be a kórházakba a sajtó munkatársait, nem jó dolog az, ha a betegségnek kitett embert mutatják az újságírók, ahogy az sem jó, ha politikusok fotózhatnak ott. Sajnos azonban ez megtörtént Erzsébetvárosban is, ahol a Péterfy utcai kórházban is fotózkodtak a közszereplők. Tudomásul kell venni, a beteg ember nem biodíszlet. Egy politikus jobban teszi, ha például adakozik egy kórháznak, de azt is leginkább névtelenül tegye, jelentette ki a vállalkozó. A Péterfy kapcsán azt is megjegyezte Olajos János, az sem biztos, hogy jó, ha csak arról cikkeznek, hogy milyen romos

állapotban van az épület, sokkal fontosabb lenne kiemelni az ott folyó szakmai munkát. A vállalkozó szerint, bár a városvezetés kultúrnegyedet akar létrehozni a kerület belső részén, de ennek nyoma sincsen, ellentétben a szeméttel és a kosszal. Ezt a városnegyedet is csak úgy lehet átalakítani, ha arról megkérdezik az embereket.

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője szerint Róna egyszerre elkötelezett és kritikus az EU-val kapcsolatban.Az egységes ellenzék Róna Péter közgazdászt jelöli államfőnek, aki Novák Katalinnal, a kormánypártok jelöltjével szemben ki tudja fejezni a nemzet egységét – mondta hétfői online sajtótájékoztatóján Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője. A politikus emlékeztetett, hogy Róna Péter korábban az LMP pártalapítványának társelnöke volt, majd érveket sorolt a jelölt mellett – írja az MTI. Legfontosabbnak azt ítélte, hogy a közgazdász 2006 óta küzd a devizahitelezés ellen és a devizahitel-károsultak megsegítéséért. Utóbbiak Ungár Péter szerint az egyik legnagyobb vesztesei az elmúlt harminc év neoliberális piacgazdaságának, de a kormány csak szelektíven, ellentmondásosan segítette meg őket.

Külföldi hírek:

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök gazdasági és biztonsági kérdésekről tárgyal Bahrein miniszterelnökével és királyával. Az izraeli himnusz, a Hatikva és az izraeli zászló fogadta Bennettet az ország történelmének első izraeli miniszterelnöki látogatásán Szalman bin Hamad Ál Halifa miniszterelnök és trónörökös hivatalánál, a bahreini királyi palotánál. Az izraeli kormányfővel négyszemközt tárgyalt, majd munkaebéden látta őt vendégül bahreini hivatali partnere, bin Hamad Ál Halifa. A találkozó végén Ál Halifa kijelentette, hogy Izrael és Bahrein között nem voltak rendben a kapcsolatok, és többet kell tenniük egymás jobb megismerése és az Ábrahám-egyezmények megvalósítása érdekében. Bennett üdvözölte a trónörökös szavait, és leszögezte: „nagy lehetőségeket látok, nagyszerű dolgokat tudunk együtt véghezvinni”.

Izrael megakadályozta a rövid hatótávolságú rakéták ellen kifejlesztett izraeli vaskupola légvédelmi rendszer átadását Ukrajnának – jelentette a Jediót Ahronót. Ukrajna még a jelenlegi háborús feszültség előtt arra kérte az Egyesült Államokat, hogy megszerezhesse a vaskupola légvédelmi rendszert, de Jeruzsálem attól tartott, hogy átadása esetén közvetlen konfrontációba kerül Oroszországgal, és ezért megtorpedózta a fegyverüzletet – fogalmaz a ynet. A hírportál szerint Izrael mindent elkövet, hogy ne kerüljön egyrészt a Nyugat és Ukrajna, másrészt Oroszország közé. Az ukrajnai vezetés kifejezte Izrael álláspontja miatti csalódottságát. Tavaly nyár óta Jeruzsálem több lépést tett, hogy megakadályozza Ukrajna felszerelését a vaskupolával, és sikerült levennie a napirendről ezt az amerikai igényt. Izraelben úgy vélik, hogy a Biden-kormány és a Kongresszus vezetői megértik Izrael óvatosságát, és ezért a lap jeruzsálemi forrásai szerint „érzékenyen” és „felelősségteljesen” jártak el a vaskupolával kapcsolatban. A vaskupola légvédelmi rendszert Izraelben fejlesztették ki, de közös vállalkozásban az amerikai védelmi minisztériummal, a Pentagonnal. A két ország közötti megállapodás alapján csakis kölcsönös beleegyezéssel lehet harmadik országnak értékesíteni a rendszert.

Oroszország kész a bizalomerősítésről tárgyalni az Egyesült Államokkal és a NATO-val -jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök, miután kedden Moszkvában több mint három

page2image1930400064 page2image1930400352

órán át tárgyalt Olaf Scholz német kancellárral. Emlékeztetett rá, hogy a „politikai felhangok” nélkül megépített Északi Áramlat-2 gázvezeték már december óta készen áll a működésre, és szorgalmazta, hogy helyezzék üzembe Európa energiabiztonsága értelmében. Megerősítette, hogy gazdasági célszerűség esetén Oroszország kész Ukrajnán keresztül is folytatni a gázszállítást 2024, vagyis a kétoldalú hosszú távú szerződés lejárta után is.

Az Oroszország nyugati részén gyakorlatozó orosz csapatok egy részének tervszerű visszavonása nem a nyugati „hisztériára” adott válasz – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában. „Ami az Oroszország által folytatott hadgyakorlatokat illeti, szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy ezek a saját területünkön, a saját terveink szerint zajlanak, és úgy kezdődnek, zajlanak és fejeződnek be, ahogy betervezték őket” – nyilatkozott Lavrov. „Erről már sokat beszéltünk az ország nyugati részén zajló gyakorlatokat, valamint a távol-keleti hasonló rendezvényeket vagy a közös orosz-fehérorosz gyakorlatokat illetően, amelyek egyaránt szigorúan az előre egyeztetett menetrend szerint zajlanak. Ezt a részleges csapatvisszavonást attól függetlenül hajtjuk végre, hogy mások mit gondolnak, hogy ki hogyan hisztériázik, és ki hogyan kezd valódi – nem félek ettől a szótól – információs terrorizmusba. A karaván halad” – mondta Lavrov azokra a kijelentésekre válaszolva, amelyek szerint Oroszország Ukrajna inváziójára készül.

A gazdasági kapcsolatok és a régiós együttműködés elmélyítéséről is egyeztetett az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatása során Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki kedden a dubaji emír, Mohamed bin Rásid Ál Maktúm társaságában a dubaji világkiállítást is megtekintette – jelentette az emírségekbeli WAM hírügynökség. A török államfő – aki 2013 óta először látogatott az Emírségekbe – kedden helyi üzletemberekkel is tárgyalt törökországi befektetésekről. Erdogant még hétfőn fogadta Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az emírségek trónörököse is, aki három hónapja tett látogatást Törökországban. A politikusok országaik kétoldalú kapcsolatáról és nemzetközi fejlesztésekről egyeztettek, s kiemelték, hogy Abu-Dzabi és Ankara több, a régió biztonságával és stabilitásával kapcsolatos ügyben egyetértésre jutott. A török államfő és a trónörökös több együttműködési és egyetértési megállapodást írt alá, beleértve a védelmi ipar fejlesztésével kapcsolatos szándéknyilatkozatot is – tájékoztatott a WAM, hozzátéve, hogy megállapodások születtek az egészségügy, a technológia, a környezetvédelem és a katasztrófavédelem terén is.

A csökkenő járványmutatók ellenére életbe lépett keddtől az ötven év felettiek munkavégzésére vonatkozó rendelkezés, miszerint kizárólag emlékeztető oltással dolgozhatnak az állami és a magán ágazatokban egyaránt. A római kormány már tavaly év végén bejelentette az intézkedést, amely előírja, hogy az ötvenedik évüket betöltöttek csakis akkor léphetnek be munkahelyükre, ha megkapták – az emlékeztető oltással együtt – mindhárom adag oltóanyagot. Az oltottságot egyedül a betegségből az utóbbi hat hónapban történt felgyógyulás válthatja ki. A rendelkezés az ötvenedik évüket június 15-ig betöltőkre is vonatkozik. Az oltás nélküli 50 év felettiek nem veszítik el az állásukat, de fizetés nélküli szabadságra kötelezik őket. Ha bármely ellenőrzés során mégis „rajtakapják”, hogy elegendő adag vakcina nélkül vagy oltatlanul dolgoznak, a munkavállalót és a foglalkoztatóját is 600 eurótól 1500 euróig terjedő bírságra ítélhetik.

Gazdasági hír:

Felülmúlta az elemzők várakozását a bruttó hazai termék tavalyi negyedik negyedévi és éves előzetes adata, az áthúzódó hatásra alapozva arra készülnek, hogy emeljék idei növekedési várakozásaikat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt első becslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2021-ben 7,1 százalékkal növekedett az előző évihez viszonyítva, 2019-hez mérten 2,1 százalékkal nőtt. A negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,2 százalékkal, az előző negyedévhez képest 2,1 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye.

Időjárás:

Ma eleinte erősen felhős lesz az ég, elszórtan kisebb esőkkel, záporokkal. Később csökken a felhőzet.

Este újra mindenütt megvastagszik a felhőzet, és reggelig az északnyugati, északi országrészben kisebb esőre is számítani kell.

A hőmérséklet várhatóan 2 – 13 fok között alakul.