Bármit mondanak, a kormány cselekszik

Bármit mondanak, a kormány cselekszik

Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában az árstopról valamint a kormányzati teljesítményről nyilatkozott.

 

Dömötör Csaba elmondta, az árstop, amit a kormány bevezetett egy nem szokványos, de szükséges lépés volt. Úgy hozták meg a döntést, hogy abban reménykedtek, ebben lesz konszenzus, már azért is, mert az ellenzék a parlamentben többször is felszólította a kormányt az áremelkedésekkel szembeni azonnali cselekvésre. Hozzátette azt is, valóban infláció van egész Európában, ez elsősorban az energiaáraknak köszönhető. Most van egy cselekvési kényszer, ebben egyébként teljes az egyetértés, ám a mostani kormányzati döntést az árstopról kritizálja az ellenzék, noha korábban ők kértek kormányzati beavatkozást. Ám a kormány véleménye szerint a családok érdeke védelmében ez egy szükséges lépés volt, de azt is látni kell, ez nem egy egyedüli lépés, hiszen ott a hitelmoratórium, a különböző adókedvezmények és egyéb támogatások. Az ellenzék az áfa csökkentését is követeli, de ez az államtitkár szerint egy bonyolult kérdés, uniós szabályoknak is meg kell felelni, de mindezek mellett hetedik éve indult meg egyes termékek áfájának a csökkentése. Az ellenzék korábban egyetlenegy alkalommal sem szavazott meg olyan javaslatot, ami az áfacsökkentésről szól. Nem lehet tudni, hogy ezek a politikusok tájékozatlanok, vagy csak félre akarják vezetni az embereket. Ám bármit mondanak, a kormány cselekszik, hogy a családokra nehezedő terheket csökkentsék.

           Dömötör Csaba hozzátette, mindezek után kérdés az is, meg lehet-e bízni egy olyan miniszterelnök-jelöltben, aki szintén össze-vissza nyilatkozik és cselekszik. Látni kell azt is, hogy az ellenzék tervei miként érintik majd a magyarok megélhetését, a különbségek a két oldal között egyre inkább láthatóak, legyen szó az egészségügyről, a vidékfejlesztésről, a családtámogatásról. Szerencsére ezt az emberek is látják és majd dönteni fognak április 3-án. A kormány politikusai úgy vélik, nekik kötelességük azokért is dolgozni, akik nem az ő szavazóik, hiszen ez egy felelős kormányzás értelme. Ahogy a remények szerint annak is lesz következménye április 3-án, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje vállalhatatlan kijelentéseket tesz. Szerencse azért az, hogy az ellenzéki akcióknak jóval kevesebb támogatója van, mint a kormányzatnak. Ugyanakkor európai szinten van egy komoly támogatói bázisa az ellenzéknek, Brüsszelben is örülnének a kormányváltásnak, biztosan vannak, akik ezt szeretnék, ám a döntést a magyarok fogják meghozni. Persze, kérdés az is, hogy ezek a szereplők mit szólnak az ellenzéki miniszterelnök-jelölt listázós szavaihoz, ha nem ítélik el, akkor az a tipikus kettősmérce. Egyszerűen érthetetlen miért van a nyugati sajtóban és a politikai közéletben hallgatás ezekben az ügyekben.