A kormány megbecsüli a civileket

A kormány megbecsüli a civileket

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a falusi és a városi civil alapokról, a civil szervezetek működéséről.

A politikus elmondta, hogy holnap a Rumbach utcai zsinagógában vesz részt egy nemzetközi sajtótájékoztatón, ahol többek között a Mazsihisz is bemutatja, mire használta fel azokat a forrásokat, amelyeket különböző programokra kapott a miniszterelnökségtől, ezeknek egy része a járvány miatt elmaradt, azonban helyette másokat talált ki a zsidó felekezet. Ezek a programok elsősorban a Holokauszt témájának oktatásához kötődnek.

Szalay-Bobrovniczky Vince kiemelte, hogy rövidesen kiírásra kerülnek az idei Falusi Civil Alap és a Városi Civil Alap pályázatai, ezeknek a forrásai már rendelkezésre állnak. A Falusi Alap már évek óta megvan, a Városi tavaly indult el. Ezzel kapcsolatban a politikus megjegyezte, mindkettőre nagy szükség van, nagyon fontos szerepet töltenek be. Mindkét alapra 5-5 milliárd forint áll rendelkezésre, bár Magyarországon a lakosság több mint kétharmada él városokban, de így is minden támogatásnak örülni kell. Hozzátette azt is, ezekből a támogatásokból nem lenne szabad senkinek, így az ellenzéknek sem politikát csinálnia, hiszen a civil szervezetek az esetek túlnyomó többségében nem folytatnak politikai tevékenységet. Vannak olyanok, tette hozzá, amelyek politikai alapú civil szervezetek, ezek leginkább az ellenzék oldalán vannak, már annak okán is, hogy az elmúlt években semmi mást nem tettek, mint állandóan a kormány lépéseit kritizálták, többségében jogtalanul. Hozzátette azt is, véleménye szerint egyetlen pozitív cselekedete sem volt ezeknek a szervezeteknek, amelyek valóban a civil jelleget öltenék magukra. Lehet kritizálni, lehet akár butaságokat is beszélni, hiszen ez a demokrácia része, tette hozzá, de azt is tudomásul kell venni, véleménye a kormányzatnak is van, ahogy látni kell azt is, ezen szervezetek mögött Soros György áll.

Szalay-Bobrovniczky Vince a tavalyi évet értékelve azt mondta, az esztendő nehéz volt, hiszen öt hónapon át tartott a karantén. De persze mindeközben a kormányzat dolgozott, ezzel kapcsolatban megjegyezte, 2021-ben arra volt a legbüszkébb, hogy a Falusi és a Városi Alap tudott mindeközben dolgozni, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap is tevékenykedett, tavaly már húsz milliárd forint összegű össztámogatás állt rendelkezésre a NEA és a különböző alapoknak köszönhetően. A politikus kiemelte, ezek a támogatások sokat segítettek a civileknek, persze, még nem lehet tudni, hogy azok milyen programokat valósítottak meg, hiszen a járványhelyzetre tekintettel a kormányzat a támogatások elszámolását is kitolta. De így is nagyon sok, szép project valósult meg, amiket a helyettes államtitkár az országjárása során nagy örömmel avatott fel. Megjegyezte azt is, a kormány megbecsüli a civileket, ellentétben az ellenzékkel, amelyik például az előválasztási színjáték során is pont a civileket hagyta ki. Azt is látni kell, jegyezte meg, hogy nem csak a miniszterelnökség rendelkezik a civil szervezetek számára forrásokkal, hanem a különböző minisztériumok is, az önkormányzatok is, így egy évben a civil szervezetek több százmilliárd forintból tudnak gazdálkodni.