Nemzeti érdekek mentén is lehet sikeres környezetpolitikát folytatni

A BreuerPress és a HetiTV reggeli hírei 

 

   

Nemzeti érdekek mentén is lehet sikeres környezetpolitikát folytatni – írta közösségi oldalán az igazságügyi miniszter, miután részt vett az Európa Tanács Világfórum a Demokráciáért című rendezvényén.

 

Az átoltottság valószínűleg befolyásolja az esetszámok dinamikáját, így a korábbiaknál laposabb járványhullámra lehet számítani – mondta Galgóczi Ágnes.

 

Ghánának 800 ezer, Ruandának 300 ezer koronavírus elleni vakcinát adományoz Magyarország .

 

Három-négyezer migráns tartózkodik jelenleg a lengyel határ fehérorosz oldalán, a tegnap folyamán több csoportos határsértési kísérletet sikerült meghiúsítani.

 

Belföldi hírek

Nemzeti érdekek mentén is lehet sikeres környezetpolitikát folytatni – írta közösségi oldalán az igazságügyi miniszter, miután részt vett az Európa Tanács Világfórum a Demokráciáért című rendezvényén. Varga Judit a panelbeszélgetésről közölte: ismert közéleti személyekkel arra keresték a választ, hogy milyen kormányzati döntésekkel lehet legsikeresebben előmozdítani a környezet védelmét. Beszámolója szerint a résztvevőknek is hangsúlyozta: hatékony klímapolitikát csak közös erővel, az állampolgárok egyetértésével lehet folytatni, éppen ezért a magyar kormány a legfontosabb politikai kérdésekben konzultációkkal kéri ki az emberek véleményét. „Nyíltan kijelenthetjük, hogy hazánk konzervatív zöld politikája sikeres úton jár” – szögezte le Varga Judit, majd úgy folytatta: Magyarország a világ azon kevés államai közé tartozik, amelyek a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentése mellett is növelni tudták gazdaságukat, mellette pedig konkrét lépéseket tettek a fenntartható fejlődésért.

 

Az atomenergia alkalmazásának, létesítésének teljes átláthatóságot kell élveznie, a lakosságnak és az érintett önkormányzatoknak pedig beleszólást kell adni a döntéshozatalba – jelentette ki az LMP frakcióvezetője. Keresztes László Lóránt kifogásolta azt az elfogadás előtt álló jogszabály-változtatást, amely szerinte „kiszervezné” az Országos Atomenergia Hivatalt, annak „politikai kinevezett” elnökét pedig kilenc évre bebetonozná, és rendeletalkotási jogot adna számára. Elmondta: a változtatás értelmében a hivatal elnökét csak kétharmados parlamenti többséggel lehetne visszahívni. Rendeletei pedig olyan fontos kérdéseket is érintenek, mint az atomtemető létesítése vagy az uránbányászat. Megjegyezte: vannak olyan gazdasági szereplők az országban, akik utóbbit ismét elindítanák Magyarországon.

 

Az átoltottság valószínűleg befolyásolja az esetszámok dinamikáját, így a korábbiaknál laposabb járványhullámra lehet számítani – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője. Hozzátette: míg például Romániában alacsony átoltottság mellett robbanásszerűen növekedő esetszámmal, az egészségügyi rendszert megterhelő járvánnyal állnak szemben, addig Magyarországon az esetszámok emelkedésének mértéke nem hasonlítható a romániai léptékhez. Mint mondta, a koronavírusról az elmúlt másfél évben megtanultuk, hogy nagyon könnyen változik a genetikai állománya. A delta variánsnak az eddigieknél rövidebb a lappangási ideje, jobban fertőz, illetve azzal, hogy az allergiával összetéveszthető tüneteket okoz, nehéz diagnosztizálni.

 

„Meghalni ifjan nem akartam” címmel különleges kiadvány jelent meg Szenes Hanna életéről. A kiadvány különleges módon képregény formában ismertet meg bennünket a zsidó-magyar hősnő tragikusan rövid életével. Szenes Hanna 1921-ben született Budapesten, asszimilálódott zsidó családban, Szenes Béla író lányaként. 1939-ben emigrált Palesztinába, majd a második világháború alatt belépett a brit hadseregbe. A brit királyi légierő ejtőernyőseként 1944. márciusban ledobták a volt Jugoszlávia területére azért, hogy szervezzék és segítsék a zsidó ellenállást. A magyar határ átlépése után elfogták, megkínozták, és 1944. november 7-én – bírósági tárgyalás nélkül – kivégezték. Maradványait a Kozma utcai zsidó temetőben helyezték el, 1950-ben azonban Izraelbe szállították, és nemzeti hősként temették el a jeruzsálemi Herzl-hegyen.

 

Külföldi hírek: 

Ghánának 800 ezer, Ruandának 300 ezer koronavírus elleni vakcinát adományoz Magyarország – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán közzétett videóban. A magyar diplomácia afrikai útjára készülő vezetője utazása előtt, a Ferihegyi repülőtéren arról beszélt, hogy a vakcina-beszerzésekkel kapcsolatos tavalyi döntéseknek és az idén végrehajtott gyors oltási kampánynak köszönhetően Magyarország jelenleg abban a helyzetben van, hogy aki akarja, felveheti az oltást. Azt mondta: „van elég oltásunk az első, második, harmadik oltáshoz, van biztonsági tartalékunk is”, sőt „Magyarország megteheti, hogy segít azon országoknak, amelyek nehéz helyzetben vannak” – hangsúlyozta. Így az itthon fel nem használt oltóanyagokat segítségül tudjuk adni az afrikai országoknak.

 

Jáir Lapid külügyminiszter elárulta, hogy hivatalba lépése óta számos halálos fenyegetést kapott, melyekben Adolf Hitler náci diktátorhoz hasonlították. A miniszter figyelmeztetett az izraeli társadalomban tapasztalható erőszak fokozódására is a Jes Atid frakcióülésen, valamivel több mint egy nappal azután, hogy a koalíció elnöke, Idit Szilman azt állította, hogy ő is egy kiterjedt zaklató kampány áldozata, amely egy állítólagos fizikai támadásba torkollott múlt hónapban. Lapid hozzátette, hogy a felesége is több fenyegetést kapott, amelyek egy része még a lányukra, Jáeli Lapidra is kiterjedt, akinél súlyos autizmust diagnosztizáltak.

 

Az Izraeli Védelmi Erők a közösségi-oldalukon közölték, hogy lelőtték a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet egyik pilóta nélküli járművét. A Gázai övezet területéről indított drónt a tenger felett lőtte le a Vaskupola rakétavédelmi rendszer a hadsereg nyilatkozata szerint. ,,A drónt az incidens alatt a légi irányító egység figyelemmel kísérte” – mondta a hadsereg. ,,Az Izraeli Védelmi Erők folytatja Izrael állam egének és lakóinak védelmét.” A jelek szerint ez volt a második ilyen jellegű drón elfogása a Vaskupolának. Eleinte nem volt világos, hogy a robbanást egy Gázából kilőtt rakéta vagy a Vaskupola valamilyen okból kilőtt elfogó lövedéke okozta, és körülbelül 40 percig az izraeli hadsereg egyáltalán nem szolgált részletekkel.

 

Bizalmatlansági indítványt fog kezdeményezni a jobboldali ellenzék az észak-macedón kormány ellen, mert az ellenzéki képviselők szerint az ország vezetése Zoran Zaev miniszterelnök lemondását követően elveszítette legitimitását, és már a parlamentben sincs meg a kellő támogatottsága – közölte egy szkopjei hírportál. A beszámoló szerint Hrisztijan Mickoszki, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) elnöke közölte, Zoran Zaev ugyan bejelentette távozását a szociáldemokraták helyhatósági választásokon elért rossz eredményét követően, de hivatalosan még nem nyújtotta be a lemondását. Hozzátette: ha lemond Zoran Zaev, ha nem, meg kell vizsgálni, hogy mely pártok vannak többségben a parlamentben, és azoknak kell kormányt alakítaniuk.

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megkezdi a tárgyalásokat a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Szociáldemokrata Párttal (PSD) egy, a nemzeti kisebbségek frakciója által is támogatott nagykoalíció kialakítására – jelentette be közösségi-oldalán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A formális döntést az RMDSZ belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hozta meg hétfői online ülésén a megyei és területi elnökökkel folytatott egyeztetés után. Hétfőn a PSD országos tanácsa is jóváhagyta, hogy vezetői tárgyalásokat kezdjenek a PNL-vel, az RMDSZ-szel és a kisebbségek frakciójával egy nagykoalíciós kormány felállításáról.

 

Három-négyezer migráns tartózkodik jelenleg a lengyel határ fehérorosz oldalán, a nap folyamán több csoportos határsértési kísérletet sikerült meghiúsítani, a helyzet további kiéleződése várható – közölte Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje szervezett módon irányítja a lengyel határhoz a migránsok csoportjait – foglalta össze a legújabb történéseket Müller az Andrzej Duda elnök, Mateusz Morawiecki kormányfő és az illetékes miniszterek tanácskozását követő sajtóértekezleten. A tanácskozást, valamint a válságstáb ezt megelőző ülését amiatt hívták össze, hogy hétfőn megkezdődött a Fehéroroszország felől érkező migránsok nagy csoportjának erőszakos behatolási kísérlete lengyel területre. Müller beszámolója szerint a lengyel határőrség és az őt támogató katonák és rendőrök egyelőre meghiúsították ezt a kísérletet.

 

Börtönkórházba szállították a georgiai Rusztavi börtönében éhségsztrájkot folytató Mihail Szaakasvili volt elnököt állapotának rosszabbodása miatt – közölte a georgiai igazságügyi minisztérium különleges büntetés-végrehajtási szolgálata. A tájékoztatás szerint Rusztaviból a Tbiliszi határában található Gldani börtönkórházába került az október elsején őrizetbe vett politikus, aki ellen jelenleg egyebek között illegális határátlépés vádjával folyik eljárás. Egy orvosi tanács javasolta hétfőn az igazságügyi minisztériumnak Szaakasvili átszállítását megfelelő egészségügyi intézménybe. Giuli Alaszanija, Szaakasvili anyja, nem sokkal korábban újságíróknak arról számolt be, hogy fiát helikopterrel a rusztavi börtönből ismeretlen helyre szállították.

 

Gazdasági hír: 


Rendkívüli keretemelésről döntöttek a kistelepüléseken működő vállalkozások pályázatán – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a minisztérium hétindító ülését követően. Közlése szerint a GINOP kiírásán már 27 milliárd forinttal támogattak 2600 kisvállalkozást, akik kistelepüléseken úgynevezett szabad vállalkozási zónákban működnek. Most úgy döntöttek, hogy további 18,5 milliárd forinttal bővítik a pályázat keretét. A cégek 2 és 10 millió forint közötti összeget nyerhetnek el, amelyet beruházásra, eszközök beszerzésére, digitális korszerűsítésre, vagy a munkatársak képzésére fordíthatnak. November 9-től várják a pályázatokat – közölte Varga Mihály. 

 

Időjárás:

Ma a déli határvidék felől is elvonul a frontfelhőzet. Gyenge, olykor mérsékelt É-ias légmozgás várható.

Este derült égbolt, párásodó levegő, gyorsan csökkenő hőmérséklet lesz jellemző.

A hőmérséklet jellemzően 9 – 12 fok közé emelkedik.

 

Rovatok: Egyéb