Egy klasszikus liberális, egy politikai hajléktalan

Egy klasszikus liberális, egy politikai hajléktalan

Gerő András történész a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a nemzetről, a liberalizmusról, az ellenzék és a kormánypártok felelősségéről.

A történész, ma márprofessor emeritus elmondta, negyven évnyi tanítás után úgy döntött, sok minden mással is lehet foglalkozni, de természetesen vannak hallgatói, akiknek a doktorijában működik,közre témavezetőként vagy éppen konzulensként.

Arra a kérdésre, mi lehet annak az oka, hogy a szembenálló oldalakkal egyaránt szót tud érteni, azt fejtette ki, önmagát nem progresszív, hanem klasszikus liberálisnak tartja, amit mindi8g el is mond, azt felvállalja, ám ebből az is következik, hogy politikailag hajléktalannak tartja saját magát. Ez egy léterző politikai kategória, ebbe t6artozik a lakosság egy része. Hozzátette, azért kíváncsiak a véleményére, mert értelmiségiként, történészként érvelni szokott.

Gerő András szerint,bár vannak politikai erők, amelyek ezt nem osztják, de aliberalizmus az egy sikertörténet, hiszen a demokratikus Magyarország 1990-ben a klasszikus liberali9zmus mentén készült el, a sokat szidott Alaptörvény is tartalmaz liberális elemeket. Kudarc az lehet, hogy liberális párt nem létezik, de erre is azt lehet mondani, a liberális alapelveket minden párt magáénak tudja.

A történész szerint, ha azt a kérdést teszi fel az ember, hogy a magyar politikában miként zajlik a kiválasztás, az utánpótlás biztosítása úgí felelt, vannak azért új arcok,mint Márki-Zay Péter.de szerint ide lehet sorolni az egykori gárdistát, a Jobbik elnökét is,aki a megmondóember szerepét viszi. Ugyanakkor az is látható, az új emberek nem eléggé fajsúlyosak, autoritástkell szerezniük, ehhez teljesítmény.Nem véletlen, hogy az ellenzék vezetője több mint 15 éve az a volt miniszterelnök, aki beiskerte, hogy hazudott.

A kormánypártokban is jöttek új emberek, de ott 30 éve van egy autoritás,. aki mellett nehéz előrébb jutni.

A mai politikai helyzetet illetően a történész arra hívta fel a figyelmet, 2010-ben az előző választójogi törvény mellett győzött a jobboldal kétharmaddal, igaz, azóta ezt a törvényt módosították, már harmadszor győztek. Ez alatt az időaléatta baloldal nem tudott semmilyen alternatívát kidolgozni, csupán a frázisokig jutottak el, ami kevés. Nem beszélve arról, hogy nincs karizmatikus arcuk sem.

Egy politikai győzelemhez jó vízió kell, ám az ellenzéknél most alkimisták vannak, hiányzik náluk az éprtelmiségi háttér.

Jelenleg a baloldal nem dolgozza ki álláspontját a kapitalizmusról, a szociális poacgazdaságról, ahogy a nemzetfogalomról sem, pedig ezt nemlehet megspórolni. Mindezek helyett azt teszik, hogy valamilyen matematikai számításmentén összeállnak egy nyíltan rasszista párttal, ez egy történelmi bűn, ami visszaüt, mert ezzel feladják az identitásukat.

Nem lehet azzal választást nyerni, hogy csak azt mondják,lerombolják azt, amit az elődök tettek, ez nem pozitív vízió, noha a választónak erre lenne szüksége. Lehet az üstöt melegíteni, de az mindenütt felforr, ezért ez a gondolkodás nem más, mint egy polgárháborús logika. Ám azt is látni kell, Magyarország megy polgárosuló társadalom, ahol nem polgárháború kell, hanem építkezés. A társadalom nem vevő a polgárháborúra, de erre csak egy pukkanás, robbanás után jön rá, ahogy ezt a történelem már megmutatta. Nem lehet végletessé tenni dolgokat. Az ellenzéknek rákell jönni, neki is van felelőssége, mert most konszolidációt kell nyújtani a népnek, de azt nem tudni, ezt miként akarják elérni. Nem lehet szürreális ígéreteket ntenni, nemlehet antidemokratikus dolgokat mondani, nem lehet politikai tisztogatásról beszélni összevissza. Gerő András szerint akormánypártoknak leginkább azt kellene tennie, hogy minden európai pártcsaládnak meg kellene írni, hogy a magyar baloldal egy nyíltan rasszista, szélsőjobbos párttal állt össze.