Tádzsikisztán mégsem tud nagy számban menekülteket befogadni a szomszédos Afganisztánból

A BreuerPress és a HetiTv hírei 2021.IX.03-

Fel kell készülni a negyedik hullámra, és ennek a legfontosabb része, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatásának eredményeit értékelve „példátlanul erősnek” nevezte Ukrajna és az Egyesült Államok közös nyilatkozatát.

Az Afganisztán szinte teljes területét uraló tálibok úgy döntöttek, hogy katonai hadműveletet indítanak a Pandzsír-völgy elfoglalására.

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a szerdáról csütörtökre a regisztrált 11187 új esettel 90058-ra emelkedett az aktív esetek száma Izraelben.

Belföldi hírek:

Fel kell készülni a negyedik hullámra, és ennek a legfontosabb része, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa. Szlávik János hangsúlyozta: a koronavírus delta variánsa sokkal jobban terjed a gyermekek körében, mint az eddigi mutációk, ezért fontos, hogy 12. év felett ők is vegyék fel az oltást. Hozzátette, hogy a delta variáns tünetmentesen is tud fertőzni, ami azt jelenti, hogy a vírus már a tünetek megjelenése előtt két nappal megtelepedhet a torokban. Ezt a védőoltások – ha nem is teljesen -, de megakadályozhatják – hívta fel a figyelmet. Jelezte azt is, hogy míg az eddigi variánsok esetében a fertőzött egy-két embernek adta tovább a betegséget, a delta esetében ez a szám három-öt, de ha szuperterjesztőről van szó, akkor akár több is lehet.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt feljelentést tett Cseh Katalin momentumos EP-képviselő ellen Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő. A kormánypárti politikus elmondta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságál tett feljelentést a Cseh Katalinhoz köthető cégek állami támogatásával kapcsolatban. A fideszes képviselő szerint a feljelentés mellé csatolt dokumentumok – cégkivonatok, tulajdoni lapok és támogatási szerződések – egyértelműen igazolják, hogy a Cseh Katalinhoz kapcsolható céghálózat nem arra a célra a használta fel az állami és európai uniós támogatást, mint amire a pályázatokat benyújtotta.

Az emberek népszavazáson fogják elmondani, hogy „Orbán Viktor és bandája” nem az ő érdekükben kormányoz – jelentette ki az MSZP elnökhelyettese csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Komjáthi Imre szerint a Fidesznek fontosabb, hogy világkiállításon mutogassa a leölt állatok trófeáit, minthogy az emberekre fordítsa ezt

a pénzt. Teleöntik betonnal az országot, de ezek a betonmonstrumok nem az embereket szolgálják – vádolta a nagyobbik kormánypártot. Kiemelte, az emberek a népszavazáson fogják elmondani, hogy nem kérnek a Fudan Egyetemből és azt akarják, hogy kilenc hónapig járjon az álláskeresési támogatás.

Az utcák piszkosabbak, a zöldfelületek elhanyagoltak, azaz nem csak, hogy nem folytatódott az a lassú fejlődés, ami 2019-ig volt jellemző, hanem egy gyors hanyatlásnak lehetnek az itt élők a szemtanúi és elszenvedői, mondta Benedek Zsolt, a Fidesz erzsébetvárosi képviselője beszélt Heti Tv Pirkadat című műsorában. Ugyan vannak gépek, eszközök, de úgy tűnik, a kerületi takarítási rendben zavar van, ám azt nem lehet tudni, hogy ennek mi lehet az oka, mert erről nincsen információja az ellenzéknek. Bár a mostani vezetés azt hangoztatja, sok mindenre nem jut forrás, de erre Benedek Zsolt úgy reagált, 2019-ben több milliárd forint plusszal vették át a kerületet, arról nem is beszélve, hogy a sokszor emlegetett iparűzési adó bevétele sem volt kevesebb Budapestnek, mint korábban, ebből azért lehet a kerületekre is következtetni. A kerületi költségvetésben egy nagyobb összeg van beállítva a takarításra, ám mindezek ellenére ennek semmi látszata.

Külföldi hírek:

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a szerdáról csütörtökre a regisztrált 11187 új esettel 90058-ra emelkedett az aktív esetek száma. A járvány kitörése óta 1088630 izraeli fertőződött meg. Ez volt zsinórban a harmadik nap, hogy az új esetek száma 10 000 fölé kúszott. A minisztérium azt is közölte, hogy a szerdán megerősített esetek fele a 18 év alatti korosztályból került ki, és 5658 iskolás gyermek is van közöttük. Jelenleg 1109 beteget kezelnek kórházban, 666 állapota súlyos és 149 szorul lélegeztetésre. A halottak száma 7090. A 142636 tesztből 7,92 százalék lett pozitív. A 9,3 millió lakosú Izraelben eddig 5995710 polgár kapta meg legalább az első adagot a vakcinából, míg 5494203 már megkapta mindkettőt. A harmadik emlékeztető oltást 2350440 izraeli vette fel. A koronás tanulók száma az összes fertőzés 11%-át teszik ki, ami magasabb, mint az általános népességben elért arányuk. Az iskolákban szerdán indult az új tanév. Több mint 40 000 gyermek van az aktív fertőzöttek között, és 57260 gyermek van karanténban, miután kapcsolatba lépett egy megerősített beteggel. Az oktatási személyzet közel 300 tagjáról is megerősítést nyert, hogy vírus hordozók.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatásának eredményeit értékelve „példátlanul erősnek” nevezte Ukrajna és az Egyesült Államok közös nyilatkozatát, és kiemelte, hogy az ukrán államfő hivatali partnerével, Joe Bidennel folytatott beszélgetése „barátságos, őszinte és egyenes” volt. „Az elnökök 2 óra 10 perc hosszat tárgyaltak, és ez nagyon világos beszélgetés volt Ukrajna biztonságáról. Ez volt a fő téma, valamint a NATO, a Fekete-tenger biztonsága, az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték és Ukrajna védelmi képességeinek megerősítése” – mondta a tárcavezető. Kuleba kifejtette, hogy a „diplomácia mechanikája” a következő: „amikor ilyen történelmi fontosságú látogatásokat terveznek az Egyesült Államokba, a felek előre megállapodnak minden kulcsfontosságú dologban”. Kiemelte, hogy ennek eredménye Ukrajna és az Egyesült Államok közös nyilatkozata a látogatás eredményeiről.

Sajnálatos, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna azzal a szándékkal akarja kiépíteni baráti kapcsolatait, hogy szembeszálljon Oroszországgal – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov így kommentálta, hogy a Moszkvával fennálló viszony „magas helyen” ugyan, de „negatív előjellel” szerepelt Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni találkozójának napirendjén. „Vagyis ők nem a maguk számára, hanem Oroszország ellen barátkoznak. Ez csak sajnálkozást tud kiváltani” – fogalmazott az orosz elnök szóvivője. Mint mondta, Oroszország tudomásul vette Ukrajna óhaját, hogy csatlakozni kíván az euroatlanti szövetséghez, valamint Washington álláspontját is, hogy kész támogatni ezt a törekvést. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban többször is kifejezte Moszkva világos, egyértelmű és következetes nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy a NATO katonai infrastruktúrája folyamatosan közeledik Oroszország határaihoz.

Tádzsikisztán mégsem tud nagy számban menekülteket befogadni a szomszédos Afganisztánból a nyáron tett ígéretével ellentétben – jelentette ki a közép-ázsiai ország belügyminisztere. A tádzsik kormány júliusban még úgy nyilatkozott, hogy be tudna fogadni 100 ezer embert Afganisztánból, bár ehhez még ki kellene építenie a szükséges infrastruktúrát. Ramazon Rahimzoda belügyminiszter csütörtökön már arra figyelmeztetett, hogy országának nincs meg a kellő kapacitása ehhez. Elmondta, hogy a kormány a korábbi években összesen 70 hektár területet jelölt ki az afgán határ mentén, ahová a menekültek érkezhetnének. A nemzetközi közösség segítségét kérték a befogadóközpontok kialakításához, de „húsz év alatt egyetlen nemzetközi szervezet sem nyújtott gyakorlati segítséget ahhoz, hogy kiépíthessék a szükséges infrastruktúrát a menedékkérők befogadására” – mondta el a miniszter.

Az Afganisztán szinte teljes területét uraló tálibok úgy döntöttek, hogy katonai hadműveletet indítanak a Pandzsír-völgy elfoglalására – jelentette az al-Dzsazíra pánarab televízió a táliboktól származó forrásokra hivatkozva. A híradás szerint a tálibok azután hozták meg ezt a döntést, hogy kudarcba fulladtak szerdán a pandzsír- völgyi ellenállókkal folytatott tárgyalások, amelyek Parvan tartomány székhelyén, Csirikarban zajlottak. A tálibok „logikátlannak” tartják a pandzsíriak által támasztott feltételeket. A hírtelevízió úgy tudja, hogy az ellenállók katonai vezetője, Ahmad Maszúd négy feltétel teljesülése esetén kötött volna békét a tálibokkal. A tálibellenes ellenállók vezetője, Ahmad Maszúd, a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

A koronavírus terjedése miatt december 17-ig meghosszabbítja a járványügyi szükségállapotot az ausztrál kormány – közölte Greg Hunt egészségügyi miniszter. A tavaly március 18-a óta érvényben lévő vészhelyzeti időszakot további három hónappal hosszabbítják meg. Az ausztrál egészségvédelmi bizottság és a tiszti főorvos szerint a koronavírus továbbra is „elfogadhatatlan kockázatot” jelent a közegészségügyre, és a vészhelyzeti időszak meghosszabbítása megfelelő válasz erre – olvasható Hunt közleményében. Hunt hangsúlyozta, hogy továbbra is érvényben maradnak az olyan intézkedések, mint a repülőutak előtti kötelező koronavírus- tesztelés és maszkhasználat a nemzetközi járatokon, az óceánjárók a kikötőkbe való belépésének tilalma, az ausztrál állampolgárok kiutazásának korlátozása, valamint a nemzetközi repülőtereken lévő üzletek nyitvatartásának szigorítása.

Gazdasági hír:

Magyarország kifejezetten erős az egészségtudományban és kiveszi a részét a rákbetegségek elleni globális küzdelemből, mivel több nagy nemzetközi cég is hazánkban folytat kutatási tevékenységet magyar szakemberek bevonásával – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön. A sugárterápiás eszközöket, illetve szoftvereket gyártó Varian Medical Systems beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a külügyminiszter kiemelte, hogy az amerikai központú cég jelentős technológiai fejlesztést hajtott végre Budapesten. A 2,7 milliárd forintos projekt keretében bővítették a vállalat budapesti kutatás-fejlesztési központját, valamint sugárterápiás technológiai fejlesztést hajtottak végre, létrehozva ezzel harminc új munkahelyet Budapesten. A külügyminiszter leszögezte: a projekt újabb győzelmet jelent a globális beruházási versenyben, ami rendkívül fontos, hiszen ezek sorozata generálja a gazdasági növekedést.

Időjárás:

Ma szikrázó napsütés, néhol gyenge felhőzet és szélcsendes idő lesz jellemző. A hőmérséklet délutánra, a déli országrészben nyáriasan magasra emelkedik, de északon is kellemes értékek várhatóak.

Este sem érkezik változás: eseménytelen, derült, csillagfényes időre számíthatunk. A hőmérséklet jellemző csúcsértéke 22 – 27 fok körül alakul.