Azzal vádolják Bennett kormányát, hogy ténylegesen befagyasztotta az építkezéseket Júdeában, Szamáriában

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2021.IX.1.-én

Orbán Viktor miniszterelnök Szlovéniában érkezett, hogy részt vegyen a Bledi Stratégiai Fórum (BSF) vezetői panelbeszélgetésén.

 

Közel tizenegyezer új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt a koronavírus-járvány negyedik hullámával küzdő Izraelben, s ez a szám a legmagasabb a járvány kezdete óta. 

 

Elérte a 70 százalékot az Európai Unió felnőtt lakosságának körében az új típusú koronavírus okozta betegség  ellen teljesen beoltottak aránya, több mint 256 millió felnőtt már megkapta a szükséges mennyiségű vakcinát – jelentette be az Európai Bizottság.

 

Az otthonukhoz minél közelebb kell segíteni az afganisztáni tálib fordulat miatt menekültté váló embereknek – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben. 

 

Belföldi hírek: 

Orbán Viktor miniszterelnök Szlovéniában érkezett, hogy részt vegyen a Bledi Stratégiai Fórum (BSF) vezetői panelbeszélgetésén. Az Európa jövőjéről szóló tanácskozáson az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökén kívül részt vesz mások mellett Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Görögország miniszterelnöke, valamint Szerbia elnöke, és a fórumra meghívták az uniós tagállamok több korábbi állam- és kormányfőjét is. A szlovén kormány által szervezett tanácskozásnak ebben az évben kiemelt témája Európa ellenállóképességének fokozása annak érdekében, hogy hatékonyabb válaszokat adhasson a kontinens előtt álló kihívásokra. Szó lesz a koronavírus-járvány utáni újjáépítésről, a digitális és zöld átalakulásról, az Európai Unió bővítési folyamatáról.

 

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Külügyi Bizottság tagjaként beszélt az afganisztáni helyzetről. Mint megjegyezte, sokan vereségnek könyvelik el, ugyanakkor, a NATO és szövetségesei a legmagasabb szintről is csak kiválókat mondtak az ott szolgáló magyar katonákról, akik most a válság kirobbanásakor mindenkit kimentettek, akit tudtak. Ami a későbbieket illeti, a képviselő elmondta, sok a bizonytalanság, növekszik a szélsőségesek száma, ami növeli a migrációt is. Most mindenki afgánnak mondja majd magát, a német kormány szerint akár ötmillió ember is érkezhet. Egy biztos – tette hozzá, Magyarország nem változtat a migrációs politikáján, a határait megvédi és nem enged be senkit.

 

Külföldön tanuló magyarokat segítő javaslatokat tesz a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs a kormánynak – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin elmondta: a Hungarian Youth Association képviselői azt kezdeményezték, hogy azok a külföldön tanuló magyarok, akik Magyarországon szeretnének gyakornoki munkát vállalni, valamilyen támogatást kapjanak. A másik javaslat azt támogatja, hogy azok az Egyesült Királyságban tanuló magyarok, akik eddig diákhitelt vettek igénybe, a Brexit után se essenek el ettől a lehetőségtől – ismertette, hozzátéve: meg kell vizsgálni, hogy az új helyzetben hogyan lehet segíteni azoknak, akik továbbra is az Egyesült Királyságban szeretnének tanulni.

 

Az MSZP elvárja, hogy az oktatási kormányzat december 15-ig készítsen jelentést a digitális oktatás tapasztalatairól, hogy azt az Országgyűlés megtárgyalhassa. Hiller István választmányi elnök azt is szorgalmazta, hogy a kabinet gyorsítsa fel a tizenkét éven felettiek oltását. A politikus kijelentette: a diákok mintegy 20 százaléka részben vagy egyáltalán nem fért hozzá a digitális oktatáshoz, a járvány okozta oktatási nehézségek azonban legnagyobb mértékben a 6-8 éveseknél jelentkeztek, azoknál, akiknek az alapokat kellett elsajátítaniuk. Hiller István ezért az alapkompetenciák megerősítése érdekében számukra és tanáraik számára plusztámogatást szorgalmazott.

Külföldi hírek:

Közel tizenegyezer új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt a koronavírus-járvány negyedik hullámával küzdő Izraelben, s ez a szám a legmagasabb a járvány kezdete óta. Hétfőről keddre az elvégzett több mint 150 ezer teszttel 10 947 új fertőzöttet azonosítottak Izraelben, s 7,65 százalék volt a fertőzöttek aránya. Az eddigi csúcs a harmadik hullám tetőpontján, a január 18-án mért 10 118 új vírushordozó volt. Az új fertőzöttek egyharmada tizenkét év alatti gyermek volt, és 54 százalékuk oltatlan (a gyerekek még nem vehették fel az oltást). Jelenleg 83 542 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 1122-en vannak közülük kórházban, ahol a súlyos betegek száma 719, és már 172-en szorulnak lélegeztetőgépre. A rekordszám ellenére lassul a járvány terjedése, a vírus fertőzőképességét jelző R mutató 20 nap alatt augusztusban 1,36 -ról 1,09-re csökkent, vagyis száz új fertőzött már csak 109-nek adja át a vírust. Az előző hullámhoz képest jelentős különbség, hogy az oltottak magas száma miatt csökken, vagy bizonyos napokon alig emelkedik a súlyos esetek száma. A súlyos betegek túlnyomórészt az oltatlanok közül kerülnek ki.

 

Telepes vezetők azzal vádolják Bennett kormányát, hogy ténylegesen befagyasztotta az építkezéseket Júdeában, Szamáriában, és hogy szemet hunyt az illegális arab építkezések és az izraeli felügyelet alatt álló területfoglalások előtt . Yisrael Ganz, a Benjamin Regionális Tanács vezetője azt mondta, hogy a kormány figyelmen kívül hagyja az arab földrablást a C területen, mely Júdea és Szamária 60%-t teszi ki, miközben gyakorlatilag nem ad építési engedélyt a zsidóknak. A mai napig mindössze 14 lakást engedélyeztek a Benjamin kerületben a kétezerből. Ez befagyasztás.” „Miközben mi nem építhetünk Júdeában és Szamáriában, a másik oldal gyorsan építkezik. „Elfoglalják az állami földeket, és nincs mellettünk senki, aki a C területért harcolna. Ha nem ébredünk fel időben, akkor valószínűleg elveszítjük gyönyörű országunk nagy részét” – Mondta Ganz.

 

Elérte a 70 százalékot az Európai Unió felnőtt lakosságának körében az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid-19) ellen teljesen beoltottak aránya, több mint 256 millió felnőtt már megkapta a szükséges mennyiségű vakcinát – jelentette be az Európai Bizottság. A brüsszeli testület elnöke „nagyszerű eredménynek” nevezte, hogy a kitűzött szeptemberi cél előtt, már augusztusban sikerült elérni a 70 százalékos átoltottsági arányt. Ursula von der Leyen egyúttal felszólította a még oltatlan európai polgárokat, hogy „ha tehetik, minél előbb olttassák be magukat, mivel a világjárványnak még nincs vége.” Hozzátette: Az EU támogatni fogja az alacsony és közepes jövedelmű országokat is oltási kampányaik előmozdításban és a vakcinák beszerzésében. Sztella Kiriákidész az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa úgy nyilatkozott: a 70 százalékos beoltottsági arány az EU és a tagállamok szolidaritásának és közös munkájának eredménye.

 

A tálibok kezére került tegnap a kabuli nemzetközi repülőtér, miután az utolsó amerikai repülőgép is elhagyta a légikikötőt, és ezzel véget ért az Egyesült Államok leghosszabb háborúja. Tálib vezetők az elit Badri egység kíséretében végigvonultak a kifutópályán, így jelezve győzelmüket. Szerte Kabulban ünnepi volt a hangulat, mindenhol fegyverropogás hallatszott.  Kari Juszuf, a radikálisok egyik szóvivője elmondta: az utolsó amerikai katona – Chris Donahue, a 82. légiosztag parancsnoka – is elhagyta a kabuli repülőteret, és Afganisztánt elnyerte teljes függetlenségét. Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő gratulált egész Afganisztánnak a „győzelemhez”, és hozzátette: az amerikaiak veresége tanulságos lecke minden megszállónak, az afgánok jövő nemzedékének és a világnak. Egyúttal aláhúzta: Kabul biztonságban lesz, és az embereknek nincs miért aggódniuk. A szóvivő jelezte, hogy a tálibok szeretnének jó viszonyt ápolni az Egyesült Államokkal és a világgal. A kabuli nemzetközi repülőtér hatalmas mentőakció színhelye volt azóta, hogy a tálibok elfoglalták az afgán fővárost augusztus 15-én. A múlt héten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet pokolgépes robbantásaiban csaknem kétszázan vesztették életüket a légikikötőben, hétfőn pedig a terroristák rakétákkal vették célba a létesítményt.

 

Az otthonukhoz minél közelebb kell segíteni az afganisztáni tálib fordulat miatt menekültté váló embereknek – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben. A kormányfő Sebastian Kurz osztrák kancellárral tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az uniós belügyminiszterek keddi értekezletén Németország azt az álláspontot képviselte, hogy „lehetőleg sok embernek a hazájához közel kell biztosítani a humanitárius ellátás lehetőségét”. Merkel hangsúlyozta, hogy a menekültek előre meghatározott csoportokba, kontingensekbe rendezett befogadásáról majd csak akkor lehet tárgyalni, amikor már látható, hogy milyen nemzetközi menekültügyi folyamatok indulnak be a tálib hatalomátvétel miatt. Minden támogatás „jó és fontos”, amelyet az Afganisztán térségében fekvő országoknak lehet biztosítani a humanitárius segítségnyújtásra. Ugyanakkor az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint egyelőre nem is a határokon átívelő, hanem a belső migráció a „nagy probléma” – tette hozzá Angela Merkel.

 

Az ukrán vezetés azzal a követeléssel fordult más országokhoz, hogy ne küldjenek megfigyelőket a szeptemberi orosz választásokra – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy moszkvai tanácskozáson. Tarthatatlannak nevezte a Krím, valamint a Donyec-medencei orosz állampolgárok választási részvétele ügyében megfogalmazott ukrán kifogásokat. Az Ukrajnától 2014-ben – az államok túlnyomó többsége által el nem ismert népszavazás nyomán – elcsatolt félsziget kérdését „eldöntött ügynek” nevezte. Lavrov azt hangoztatta, hogy a Donyec-medence orosz iratokkal rendelkező lakosainak joguk van szavazni, függetlenül attól, hogy hol élnek. Az orosz diplomácia vezetője szerint Ukrajna élni fog a helyzettel, hogy a Nyugat részéről többen megpróbálnak nyomást gyakorolni Oroszországra, ahol szeptember 17-19. között fognak szavazni a szövetségi parlamenti alsóház mandátumairól. Ezzel egyidejűleg kilenc régió vezetőjét közvetlenül, további háromét pedig közvetve választják meg, és eldől majd 39 regionális törvényhozás sorsa is.

Gazdasági hír: 

Mindössze négy hónap maradt arra, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) idei növekedése elérje a kitűzött 5,5 százalékos célt, ezért küzd minden egyes nap a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs – jelentette ki a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Amennyiben a gazdasági növekedés idei üteme eléri az 5,5 százalékot, az állam a jövő év elején visszafizeti a gyermeket nevelő családoknak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat. A miniszter hangsúlyozta, hogy ez csak akkor lehetséges, ha Magyarországnál nagyobb és erősebb államokat sikerül sorozatosan legyőzni a beruházásokért folytatott versenyben, ahogyan ez most is történt, ugyanis bejelentették az amerikai központú Huntsman vegyipari vállalat pétfürdői fejlesztő- és gyártóüzemének újabb bővítését. Rámutatott: folytatni kell a beruházási körülmények javítását, meg kell szüntetni a növekedés útjában álló egyes bürokratikus akadályokat. Szijjártó kiemelte, hogy a világ legerősebb és legnagyobb gazdaságai is szívesen látták volna ezt a beruházást, azonban a vállalat úgy döntött, annak ellenére is Magyarországot választja, hogy létesítményeivel jelen van több mint hetven országban.

Időjárás:

Ma szeles időre kell készülni. Egy-egy zivatar sem kizárt. Nyugat felől egyre nagyobb területen szakadozik a felhőzet, süt ki a nap. Késő délután már keleten is a napsütés mondható jellemzőbbnek.

Este mérséklődni kezd a szél, és mindenhol kitisztul az ég.

A hőmérséklet általában 19 – 23 fok köré emelkedik.