Rettenetesen koszosak az erzsébetvárosi utcák, ami egyre elviselhetetlenebb, miután a takarításnak sehol nem láthatók a

A BreuerPress és a HetiTV 2021.VIII.24.Hírei

Megérkezett a röszkei objektumba az afganisztáni tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal és szövetségeseivel korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített 96 afgán állampolgár – közölte a Belügyminisztérium.

Afganisztánban mindaddig nem jelentik be az új kormány megalakítását a hatalmat átvevő szélsőséges tálibok, amíg amerikai katonák tartózkodnak az országban .

Az Egyesült Államok és szövetségesei következményekkel néznek szembe, ha késleltetik az augusztus 31-re tervezett távozásukat Afganisztánból – figyelmeztetett a tálibok egyik szóvivője.

A Fehéroroszország nyugati határain fennálló migrációs válságot a Lukasenka-rezsim tervelte ki és szervezte meg, – olvasható az észt, a lett, a litván és a lengyel kormányfő közös nyilatkozatában.

Belföldi hírek:

Megérkezett az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kezelésében álló röszkei objektumba az afganisztáni tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal és szövetségeseivel korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített 96 afgán állampolgár – közölte a Belügyminisztérium. A tájékoztatás szerint az érintett afgán állampolgárok közül a legidősebb betöltötte a 64 életévét, a legfiatalabb 144 napja született. Valamennyien hatósági karanténba kerültek, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik. Érkezésüket követően személyenként újabb hideg élelmiszercsomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kaptak. Megkezdődött orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése – áll a belügyi tárca közleményében.

Rettenetesen koszosak az erzsébetvárosi utcák, ami egyre elviselhetetlenebb, miután a takarításnak sehol nem láthatók a jelei, mondta Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője, frakcióvezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a nyomornegyeddé váló kerületről, a városvezetés felelősségéről. A képviselő elmondta, a kerület vezetése azt is hangoztatja, hogy folyamatosan növekszik a zöldfelület, ami igaz, ahogy ez korábban is így volt, ám van egy jelentőskülönbség. Az előző városvezetés alatt parkokat adtak át, így emelkedett a zöldterületek mértéke, míg most a zöld az felfelé növekszik, azaz egyre gazosabbak az utcák, de ugyanez a helyzet a Dob utcai parkban is, ahol már a parlagfű is

felütötte a fejét. Ki lehet jelenteni, sem a parkoknak, sem a takarításnak, ahogy Erzsébetvárosnak sincs gazdája.

Aki magyar ember létére az országnak járó források visszatartásáért küzd, az akár hazaárulónak is nevezhető mondta, Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában az európai forrásokról. A Norvég alappal kapcsolatban elmondta, a magyar kormány jelenleg jogi lépéseket fontolgat, mert az alapban lévő pénzeket eddig beépítették a magyar költségvetésbe, azaz a kormány álláspontja szerint a sokat emlegetett 77 milliárd forint az jár Magyarországnak. A norvégok viszont azt mondják, az alapban szereplő civil pénzek kapcsán csak és kizárólag egyetlen civil szervezettel hajlandók együttműködni, ami viszont a magyar kormány számára nem elfogadható feltétel. Hozzátette, az ellenzék szerint a norvég alap kiesése miatt a civil szervezetek veszélybe kerülnek, a helyettes államtitkár szerint ez nem igaz, a Norvég Alap civil része 4 milliárdos összeg, ám a Miniszterelnökség ezzel szemben 20 milliárdot oszt szét, de a többi állami és önkormányzati források pedig több mint 300 milliárdot tesznek ki. A kormány véleménye szerint nem történik más, mint Norvégia zsarolja a magyar kormányt, de egy független, az emberekért tenni akaró kormányzat ezt nem engedheti meg.

A 12-17 éves korosztályból már a regisztráltak 83 százaléka megkapta a koronavírus elleni védőoltást – írta a koronavirus.gov.hu. A kormányzati portálon felidézték: Magyarország az elsők között kezdte meg a 12 év felettiek oltását. A szülők június óta tudják regisztrálni gyermekeiket. A 12-17 éves korosztályban eddig 201 ezren regisztráltak oltásra és 167 ezren már meg is kapták azt. Az internetes regisztráció és időpontfoglalás továbbra is nyitott, ez a legegyszerűbb módja a gyermek beoltásának, de az iskolákban is lehetőséget biztosítanak a 12 év feletti diákok oltására. Az iskolai oltási akció augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án lesz. A szülőknek holnapig kell az iskolának jelezniük, hogy kérik vagy nem gyermeküknek az oltást. Az oltás Pfizer-vakcinával fog történni az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával – írta a koronavirus.gov.hu.

Külföldi hírek:

Ahogy itthon, Izraelben az iskolákban is oltanak majd a koronavírus ellen a szeptember elsején kezdődő tanévben. A súlyosan fertőzött, „piros” települések kivételével a szokásos időben, szeptember elsején megkezdődik az új tanév a koronavírus-járvány ügyeivel foglalkozó kabinet vasárnap éjjeli döntése szerint. A „piros” helyeken a 12 év feletti, vagyis már oltható gyerekeknél csak azokban az osztályokban indulhat meg a tanítás, ahol beoltották a gyerekek legalább 70 százalékát. Ellenkező esetben számukra távoktatás lesz. Az oktatási intézményekben a pedagógusokra a „zöld címke” szabályai vonatkoznak majd, vagyis az oltottak és a gyógyultak számára nincs akadály, de az oltatlanok csak érvényes negatív teszttel léphetnek be. Egy korábbi döntés alapján a pedagógusok és az oktatási intézmények alkalmazottjai soron kívül, életkoruktól függetlenül már felvehetik a megerősítő oltást, ha legalább öt hónap eltelt a második vakcina óta.

Afganisztánban mindaddig nem jelentik be az új kormány megalakítását a hatalmat átvevő szélsőséges tálibok, amíg amerikai katonák tartózkodnak az országban – jelentette több hírügynökség egységesen a szélsőséges iszlamista mozgalomhoz

közeli két forrásra hivatkozva. „Az a döntés született, hogy mindaddig nem jelentik be az új kormány megalakulását, ameddig egyetlen amerikai katona is jelen van Afganisztánban” – mondta az egyik forrás az AFP szerint. Az információt megerősítette a hírügynökségnek egy másik forrás is.

Az Egyesült Államok és szövetségesei következményekkel néznek szembe, ha késleltetik az augusztus 31-re tervezett távozásukat Afganisztánból – figyelmeztetett a tálibok egyik szóvivője. Szohail Sahín egy brit hírtévének nyilatkozva kifejtette: „Ha az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság több időt kér a kimenekítések folytatásához, a válasz nem lesz. Különben következményekkel kell számolniuk” – tette hozzá. Kijelentése válasz arra, hogy korábban Joe Biden amerikai elnök szövetségesei nyomására kilátásba helyezte az amerikai katonák kivonásának elhalasztását az augusztus 31-i határidőn túlra. Az evakuálásra kitűzött időpont kitolását London is kezdeményezi. Boris Johnson miniszterelnök azt tervezi, hogy a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-ek csoportjának mai, Afganisztánról szóló virtuális csúcstalálkozóján, amelyet Nagy-Britannia hívott össze, erre próbálja rábírni Joe Biden elnököt – írták hírügynökségek.

Ötvenöt szicíliai városban tették ismét kötelezővé a maszk viselését az utcákon a koronavírus delta variánsának terjedése és az alacsony átoltottság miatt – erősítette meg az olaszországi tartomány elnöke, Nello Musumeci. A politikus „nehéz, de szükséges” lépésnek nevezte a járványintézkedések ismételt szigorítását. Úgy vélte, egyes szakmai ágazatokban kötelezővé kell tenni a védettség megszerzését. A rendelkezés augusztus 24-én lép életbe, és egyelőre szeptember 6-ig lesz érvényben. Többek között ismét kötelező a maszk viselése szabadtéren is, tehát az utcákon és tereken mindenki számára, 12 éves kortól. Felfüggesztették a csoportos programokat, valamint a tömegrendezvényeket. A családi rendezvények, például esküvők esetében a résztvevők kizárólag előzetes teszteléssel lehetnek jelen.

A feledés vagy a történelemhamisítás a múlt hibáinak megismétléséhez vezethet, ezért a fasizmus és a kommunizmus torzítatlan megismerése fontos lecke a jövő, a felnövekvő nemzedékek számára – hangoztatta a román államfő a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából közzétett nyilatkozatában. Az elnöki hivatal honlapján megjelent üzenetében Klaus Iohannis úgy értékelte: a Közép-Kelet-Európát felszabdaló, befolyási övezetekre osztó 1939. augusztus 23-án aláírt Molotov-Ribbentrop-paktum volt Európa tragédiájának nyitánya, amely végzetes visszaélésekhez vezetett és utat nyitott a katasztrofális következményekkel járó második világháború előtt. A fasizmus és kommunizmus is tömeges deportálásokat, gyilkosságokat, éhínséget, kínzást, jogsértést és népbutítást hozott, nemzedékeket csonkított meg, a véráldozattal kivívott jogállamot, demokráciát, békét és stabilitást pedig éberen kell őrizni, mert csakis úgy lehet továbbörökíteni, ha a következő nemzedékekben is tudatosítják ezek értékét.

A Fehéroroszország nyugati határain fennálló migrációs válságot a Lukasenka-rezsim tervelte ki és szervezte meg, ez a szomszédos uniós tagállamok, valamint az egész Európai Unió elleni hibrid támadásnak számít – olvasható az észt, a lett, a litván és a lengyel kormányfő közös nyilatkozatában. Az észt, a lett, a litván és a lengyel miniszterelnök szombati videokonferenciája után kiadott nyilatkozatban a politikusok „komoly nyugtalanságukat” fejezik ki a Fehéroroszország határain fennálló helyzet

miatt. Egyértelműnek nevezik, hogy a válságot „Aljakszandr Lukasenka rezsimje tervelte ki és rendszerszerűen megszervezte”. A bevándorlók kihasználása a szomszédos országok helyzetének destabilizálására a nemzetközi jog kirívó megsértésének számít, Litvánia, Lettország és Lengyelország ellen, vagyis az egész Európai Unió (EU) ellen irányuló hibrid támadásként értelmezhető – áll a nyilatkozatban.

Gazdasági hír:

A nyári albérletszezon élénkülést hozott az országos és a fővárosi albérletpiacon – derül ki az ingatlan.com összefoglalójából, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindexének júliusi eredményei mellett ismerteti a kínálati piacra augusztus közepén jellemző árakat. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a múlt hónapban országosan 2,7 százalékkal nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon a júniusi szinthez képest, a fővárosban 2,4 százalékos volt a növekedés. Az idén januári mélyponthoz képest több mint 8 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak júliusra. Budapesten augusztus közepén a kiadásra kínált lakások és házak átlagos bérleti díja 145 ezer forint, Debrecenben 120 ezer forint volt a kínálati piacon. Szegeden 110 ezer forintra nőtt a kiadásra hirdetett lakások átlagos bérleti díja. A pécsi albérleteket 100 ezer forintért kínálták a tulajdonosok, ez szintén emelkedésnek felel meg éves szinten. Miskolcon ugyanakkor 90 ezer forintot tett ki az átlagos bérleti díj, ami megegyezik az egy évvel korábbival.

Időjárás:

Ma változóan felhős-napos időben, az ország északi felén szórványosan alakulhatnak ki kisebb záporok, északon egy-egy zivatar is. Délen kicsi a csapadék esélye.

Este vastagodó felhőzet mellett kissé mérséklődik, de a nyugati és északkeleti határvidéken erős marad a szél.

A legmagasabb hőmérséklet 27 fok körül alakul.