Önálló magyar mentőakció indul Kabulba, senkit nem fognak otthagyni

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.VIII.19.

Önálló magyar mentőakció indul Kabulba, senkit nem fognak otthagyni – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az izraeli légierő parancsnoka, Amikam Norkin vezérőrnagy úgy döntött, hogy egy női tisztet nevez ki egy harci század parancsnokhelyettesévé, közölték az Izraeli Védelmi Erők.

A tálibok beleegyeztek abba, hogy biztonságos elvonulást engedélyeznek Afganisztánból az amerikaiak által irányított kimenekítéshez csatlakozni igyekvő civileknek – közölte Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

A koronavírus elleni oltás felvételére buzdító felhívást tett közzé Ferenc pápa, kiemelve, hogy csak így lehet véget vetni a világjárványnak.

Belföldi hírek:

Önálló magyar mentőakció indul Kabulba, senkit nem fognak otthagyni – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Magyar Levente sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem tudnak sok Afganisztánban lévő magyarról, ők egyetlen repülőn is kényelmesen elférnének. Közülük 26 ember hazahozatala már biztosított, ők belátható időn belül Európában lesznek – tette hozzá. A magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam. Néhány százan lehetnek, „őket ismerjük, valóban halálos veszélyben vannak, kimentésük erkölcsi kötelességünk” – közölte az államtitkár. Arról azonban szó sem lehet, hogy Magyarország általában afgán menekültek szétosztásában vegyen részt, őket befogadja – jelentette ki.

Rendszerváltozás zajlik a fogyatékosságügyben – jelentette ki az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára a Somogy megyei Segesden. Fülöp Attila lakóotthonok átadásán hangsúlyozta: e területen az elmúlt harminc év legfontosabb lépése, hogy a nemzeti-polgári kormány döntésének köszönhetően a fogyatékossággal élők kikerülnek az ellátásukra korábban kijelölt zárt, fallal körülvett helyek, kastélyok ódon falai közül, ugyanolyan épületekben élhetnek, mint mások, és így valóban tagjai lehetnek a közösségnek. Nemes Zita, a Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthon vezetője elmondta: Segesden hat lakóotthon és a lakók ellátását, fejlesztését biztosító szolgáltatóközpont létesült, illetve létesül 740 millió forintos fejlesztés eredményeként.

Tegnap óta adhatják le igénylésüket azok a kistelepülési önkormányzatok, amelyek támogatást szeretnének kapni rendezvényeik megvalósításához – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár a közleményben

emlékeztetett: a közösségi és a kulturális élet újraindításáért a kormány a Magyar Falu Programban forrást biztosít minden, a Belügyminisztérium 2021. január 1-jei nyilvántartása szerint ötezernél kevesebb állandó lakosú településnek önkormányzati rendezvények szervezéséhez. A támogatás a regisztráló összes kezdeményezett kistelepülés számára rendelkezésre áll. Minden résztvevő csak egy igényt nyújthat be, amelyben több programot is megjelölhet, maximálisan bruttó egymillió forint erejéig – ismertette, hozzátéve: az összegből a 2021. június 14. óta engedélyezett falunapok rendezési költsége is elszámolható lesz.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy támogassa a Csepelt Soroksárral összekötő közúti komp fejlesztését – mondta a szocialisták elnökhelyettese. Komjáthi Imre kifejtette, írásbeli kérdéssel fordultak az innovációs és technológiai miniszterhez, hogy megtudják, a kabinet miért nem támogatja a két kerület közötti komp kapacitásbővítését. Az ellenzéki politikus szerint az ügy hátterében az állhat, hogy a kormány „pitiáner politikai bosszút” folytat Budapest ellen, és szándékosan ellehetetleníti a fővárosi közlekedést, hogy ezzel kárt okozzon Karácsony Gergely főpolgármesternek.

Külföldi hírek:

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint 961 beteget kezelnek kórházban, 578 állapota súlyos és 104 szorul lélegeztetőre. A halottak száma 6708. A rekordszámú 143166 tesztből 5,60 százalék lett pozitív. A 9,3 millió lakosú Izraelben eddig 5862763 polgár kapta meg legalább az első adagot a vakcinából, míg 5426552 már megkapta mindkettőt. A harmadik emlékeztető oltást 1132594 izraeli vette fel. Izrael szerdától visszaállította a gyülekezési korlátozásokat és új szabályokat vezetett be, az egész országban gyorsan terjedő Delta-variáns miatt. Az új rendeletek szerint a zártkörű összejöveteleket 100 főre korlátozzák a szabadban és 50 főre beltérben, míg a rendezvények helyszínén a felső határ 500 fő a szabadban és 400 beltérben. Ezenkívül egyetlen rendezvény sem haladhatja meg a helyszín teljes kapacitásának 75 százalékát. Azok a tömegrendezvények, ahol nincsenek kijelölt ülések, 1000 főt fogadhatnak beltérben és 5000 főt a szabadban.

Az izraeli légierő parancsnoka, Amikam Norkin vezérőrnagy úgy döntött, hogy egy női tisztet nevez ki egy harci század parancsnokhelyettesévé, közölték az Izraeli Védelmi Erők. A tisztet, akire biztonsági okokból rangjával illetve neve héber kezdőbetűjével, mint ,,Nun” őrnagy lehet utalni, navigátornak képezték ki és jelenleg a Légierő Parancsnoki Hivatalának vezetője. Új pozícióját jövőre foglalja el a 119. repülőszázadban avagy Denevér-repülőszázadban, mely F-16-osokksl repül a Ramon légibázison. Az Izraeli Védelmi Erők a közösségi oldalán büszkén megjegyezte, hogy N. őrnagy az első nő, akit egy izraeli harci repülőszázad parancsnokhelyettesévé neveztek ki. ,,Még a csillagos ég sem lehet határ. Büszkék vagyunk rád! Sok sikert!” N. őrnagyot alezredessé fogják előléptetni a posztja betöltéséhez. Aviv Kochavi vezérkari főnök márciusban bejelentette arra irányuló tervét, hogy az elkövetkező öt évben a vezető női tisztek számát 50 százalékkal növeljék.

Az Európai Unió elítéli a humanitárius dolgozók ellen elkövetett támadásokat, az életek mentése soha nem kerülhet mások életébe – írta Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztossal a nemzetközi humanitárius világnap alkalmából közösen kiadott közleményében. A sajtóközleményben hangsúlyozzák: a segélymunkások nem lehetnek célpontok, az elkövetőket felelősségre kell vonni. „Sajnálatos módon 2020- ban 108 humanitárius dolgozó vesztette életét és 125-öt raboltak el, míg idén eddig 105 súlyos támadás érte a humanitárius munkásokat” – derül ki a közleményből. Felszólították továbbá a világ konfliktusaiban részt vevő feleket, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, és tartózkodjanak a segélymunkások és a civilek elleni támadásoktól.

Gitanas Nauseda litván elnök szerint az Európai Uniónak aktívabb politikát kell folytatnia az illegális migráció elleni harcban, és növelnie kell a közösség külső határainak védelmét szolgáló pénzügyi hozzájárulását. A litván elnöki hivatal közleménye szerint az államfő David Sassolival, az Európai Parlament elnökével folytatott vilniusi tárgyalásai alkalmával mondta ezt. Nauseda szerint nemcsak a déli, hanem a keleti uniós határoknál is tapasztalható a migrációs nyomás növekedése, és ebben a helyzetben felül kell vizsgálni az unió migrációs politikáját, az erre vonatkozó előírásokat. Litvániának 1070 kilométer hosszú a schengeni határa van, ezen belül 680 kilométeres a fehéroroszországi határszakasza. A litván hatóságok ezen a szakaszon négyméteres drótkerítést létesítenek, amelynek tetejére szögesdrótot rögzítenek. A kerítés előtt is három méter magas szögesdrótakadály lesz. Ezekre a munkálatokra számítások szerint 152 millió eurót költenek saját költségvetési forrásokból. Vilnius azt remélte, hogy ehhez az uniótól is kap pénzügyi támogatást, de Brüsszel egyértelművé tette, hogy akadályok és határkerítések építéséhez nem járul hozzá.

A koronavírus elleni oltás felvételére buzdító felhívást tett közzé Ferenc pápa, kiemelve, hogy csak így lehet véget vetni a világjárványnak. „Isten kegyelmének és sokak munkájának hála most már a rendelkezésünkre állnak azok a vakcinák, melyek megvédenek a Covid-19-től” – jelentette ki az egyházfő két, egyesült államokbeli non- profit szervezet, az Ad Council és a Covid Collective számára készített videóüzenetben. A felhívásban elmondta azt is, hogy az oltások minden embernek reményt nyújtanak, ám hozzátette, hogy csak akkor hatékonyak, ha mindenki felveszi őket. Jóllehet a vakcinák már számos, többnyire fejlett országban elérhetők, sok ember még mindig kétkedve fogadja őket, bizonytalan velük kapcsolatban, vakcinázás híján pedig sokkal kiszolgáltatottabbak a vírus agresszívebb és fertőzőbb delta variánsának.

Svájc nem fogad be nagy létszámú menekültcsoportokat közvetlenül Afganisztánból, ehelyett eseti alapon fog dönteni a menedékkérelmekről. A berni tájékoztatás szerint azok kaphatnak majd humanitárius vízumot, akik „azonnali, konkrét, súlyos és az életüket közvetlenül fenyegető veszéllyel néznek szembe”, valamint közeli, aktív kapcsolatban vannak valamilyen módon az országgal. „Nem elegendő, ha valaki egy esetlegesen veszélyeztetett csoporthoz tartozik” – hangsúlyozták. „Ezen kritériumok alapján az igazságügyi minisztérium meg fogja vizsgálni az egyes személyek befogadására irányuló menedékkérelmeket. Ugyanakkor Svájc jelenleg tartózkodik

nagy létszámú csoport befogadásától közvetlenül Afganisztánból” – olvasható a kormány közleményében.

A tálibok beleegyeztek abba, hogy biztonságos elvonulást engedélyeznek Afganisztánból az amerikaiak által irányított kimenekítéshez csatlakozni igyekvő civileknek – közölte Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, bár az amerikaiak, afgán szövetségeseik és mások evakuálásának befejezésére vonatkozó menetrendet még ki kell dolgozni az ország új vezetőivel. Jake Sullivan elismerte, hogy egyes civilek távozása ellenállásba ütközött, amikor megpróbálták elérni a kabuli nemzetközi repülőteret. Azt mondta ugyanakkor, hogy nagyon sokan elérték a repülőteret, és a többiek problémáját megvitatják a tálibokkal, akiknek vasárnapi elképesztően gyors hatalomátvétele káoszba, zűrzavarba és erőszakba sodorta az amerikai kimenekítési erőfeszítéseket. A Pentagon tisztviselői azt mondták, hogy a hétfői kényszerszünet után a légi szállítás ismét beindult, és az időjárási problémák ellenére felgyorsult, ezzel egy időben rendszeres az egyeztetés a tálib vezetőkkel. További amerikai katonák érkeztek, és továbbiak vannak úton, így várhatóan összesen több mint 6000 fő vesz részt a repülőtér biztosításában az elkövetkező napokban.

Gazdasági hír:

A második negyedévben a gazdaság visszatért a járvány előtti teljesítményhez – kommentálta Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó a csaknem 18 százalékos GDP-növekedést jelző statisztikai adatokat. Kiemelte: csak Svédországban, Lengyelországban és Romániában állt helyre a gazdaság teljesítménye még Magyarország mellett, így ebben az „éllovasok” között van az ország. A gyors regenerálódási képesség Nagy Márton szerint a gazdasági szerkezetre vezethető vissza, azok a gyárak, amelyek tavaly a második negyedévben leálltak, idén teljes erővel termeltek, kinyitottak a vendéglátóhelyek, sokan jártak étterembe, erős visszapattanás volt a fogyasztásban, az építőipar, a kiskereskedelem és a szolgáltatóipar is erős volt.

Időjárás:

Ma szikrázó napsütés, tiszta, nyugodt, szép idő lesz. Egész nap kellemesen meleg, nyaralóknak is kedvező maximum hőmérséklet várható.

Este is marad a nyugodt, csillagfényes, eseménytelen időjárás.
A hőmérséklet csúcsértéke átlagosan ismét 30 fok köré emelkedik.