Tedd a jót és beszélj is róla!

Tedd a jót és beszélj is róla!

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, az üldözött keresztényekért felelős kormányprogram vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt munkájukról, a válságos országokról, a magyar kormány küldetéséről.

A politikus szerint a magyar kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy megmutassa, miként lehet megmenteni a kereszténységet, a keresztény civilizációt, igaz az is, az elmúlt bő egy év, a koronavírus-járvány időszaka sok nehézséget hozott. nehéz egy nemzetközi segítségnyújtási programot úgy vezetni, hogy nem lehet jelen lenni a helyszíneken. Az elmúlt hónapok megfeszített munkájával igyekeztek a kiesett másfélévet bepótolni, több rendezvénnyel, konferenciákkal, személyes találkozókkal, megbeszélésekkel, egyeztetésekkel, átadási ünnepségekkel.

Ezek közé lehet sorolni a legutóbbi libanoni látogatásukat, ahol Bejrútban egy örömteli eseményen voltak jelen, de tragikus körülményeket is lehetett tapasztalni. Az örömteli esemény az volt, hogy átadták a régóta várt kulturális, szakképzési és családsegítő központot Libanon egy keresztények által lakott, ám tragédiákkal sújtott megyéjében. A központ egy XVII. századi kolostor felújításával hozták létre, a helyiek azt mondták, a kilátástalan helyzetükben reményt ad a központ, ahogy az is, hogy látnak egy népet, a magyart, amelyik mellettük áll. Libanon több válsággal is küzd jelenleg, van egy nagyon súlyos egészségügyi krízis, járvánnyal, de van egy komoly migrációs válság is, hiszen az országban valódi háborús menekültek vannak, akiknek az ellátása a gazdasági,pénzügyi és politikai gondokkal küszködő Libanon feladata lenne.

Másik válságövezet Afganisztán, ahonnan kivonulnak a szövetséges csapatok,ám azt nem lehet tudni, hogy mi történik utána. Az biztos – tette hozzá Azbej Tristan, hogy Afganisztán a keresztényüldözésben sajnos az elsők között van, ma szinte teljes illegalitásban kénytelenek az ottani hívők a vallásukat megélni. Magyarországnak, a Hungary Helps Programnak pont az illegalitás miatt nehéz eljutni a keresztény közösségekhez, a Magyar Honvédség, amelyik jelen van,próbál valamilyen segítséget adni.

Sajnos a magyar kormány által biztosított források korlátozottak, de azt senki nem várhatja el, hogy a magyarok egyesül lépjenek, így például nem tud jelenleg a Hungary Helps Program eljutni Észak-Koreába, ahol koncentrációs táborokba zárják a keresztényeket. Ám azt büszkén ki lehet jelenteni, a magyar támogatásoknak köszönhetően az elmúlt négy évben negyedmillió embernek tudtak segítséget adni, hogy a szülőföldjükön megmaradjanak, tízezrek életét sikerült megmenteni.

A politikus beszélt Szíriáról, megjegyezve, Magyarország megszüntette diplomáciai kapcsolatait az Asszad rezsimmel, csatlakozott a nemzetközi szankciókhoz, ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy a szankciók ne az amúgy is ártatlanul szenvedőket érjék el. A Hungary Helps program is így tesz, a helyi keresztény egyházaknak segít, mindezt úgy, hogy közben a szankciós politikát nem sérti meg. A szíriai helyzetet illetően azt jegyezte meg, a humanitárius válsághelyzet fokozódik, az Iszlám Állam egyes sejtjei erősödnek. A szíriai keresztény és keresztény egyházakkal a magyar kormánynak igen jó kapcsolatai vannak.

Mindezekről beszélni kell – jegyezte meg Azbej Tristan, felidézve egy régi kereszténydemokrata politikus szavait,aki azt mondta: Tedd a jót és beszélj is róla! A magyar kormány ezt bteszi, remélve, hogy ezzel más országokat is meg lehet győzni.