Előbb a felnőttek legyenek beoltva

Előbb a felnőttek legyenek beoltva

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet infektológus főorvosa beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járványról, a gyermekek oltásáról.

Sokakban felmerül a kérdés, szükség van-e a koronavírus ellen egy harmadik oltásra,a szakember szerint más betegségeknél is alkalmaznak harmadik oltást, sőt, vannak háromévente ismétlődő oltások is, ezeket akkor alkalmazzák, ha egy vírus stabil,ám a koronavírus nem ilyen, így akár évente is kell majd ismétlődő oltást beadni. A kérdés az, hogy ugyanolyat, netán mást. A tudósok most arra jöttek rá, érdemes cserélgetni az oltásokat, így előfordulhat, hogy különböző lesz a harmadik oltás, mint az első kettő volt.  Nincsenek standard adatok, értékek, ezért nem érdemes például méricskélni az ellenanyag termelését, az a fontos,ha mindenki elhiszi azokat az adatokat,amiket a vakcinagyártók közzétesznek. Nem szabad elfeledni, az ellenanyagszint a védelemnek csak az egyik bástyája. Eddig sem szaladgáltak az emberek az oltások után ellenanyagot mérni – jegyezte meg Szlávik János. Az ellenanyag méréssel foglalkozók ezzel csupán elbizonytalanítják az embereket.

A gyerekeket illetően a főorvos elmondta, a gyermekek nem mozgatórugói a járványnak, ezért a 12 év alattiakat nem fontos beoltani, a 12-16 évesek esetében meggondolandó az oltás beadása, a 16 év felettieknél már más a helyzet, ott szükséges a vakcinák beadása. Kiemelte azt is, nem a gyerekeket kell tolni, hogy kapják meg a védőoltást, mert nem szabad elfeledni, még a magyar felnőtt lakosság fele nincsen beoltva, erre kellene nagyobb figyelmet fordítani.

Az oltások kötelezővé tételének ötletére úgy reagált a szakember, csak azon betegségek ellen lehet egy oltást kötelezővé tenni, ha azt a betegséget örökre el lehet tüntetni, a Covid egyelőre nem ilyen, bár már van egy olyan oltás, ami állítólag az összes mutánsra jó és akár képes eltüntetni is a bajt. Ha ez így van, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy ezt majd kötelezővé teszik.

A koronavírus sem különbözik más betegségektől, mint a főorvos által már évtizedek óta kezelt AIDS-ről is, itt is léteznek teóriák, hogy milyen más készítmények gyógyítják. Ezzel leginkább a készítményeket gyártó cégek járnak jól.

A poszt Covid tünetekre kell rövidesen nagyobb figyelmet fordítani – emelte ki Szlávik János, hiszen az új fertőzöttek száma csökken, de 800 ezer ember esett már át a betegségen.  A poszt Covidosok meggyógyultak, de mégsem, mert még különböző tünetek mutatkoznak rajtuk, az egészségügy több szakmájának kell összefogni, ez nehéz,mert hiszen a Coviddal sem tudtak sok mindent megtenni. Most sok poszt Covid ambulanciát kell felállítani, ahol lehet, fekvőbeteg osztályokat létrehozni.

A főorvos szerint a járvány annyit hozott, hogy egyre többen akarnak a rezidensek közül ezzel foglalkozni, bár még mindig nem elegen, azaz aki komolyan szeretne ezzel foglalkozni, azt várják.