A kormány nem akar beavatkozni a zsidó szervezetek vitáiba

A kormány nem akar beavatkozni a zsidó szervezetek vitáiba

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón a Heti Tv több kérdésére is válaszolt.

A Heti Tv szerette volna megtudni, mi a Költségvetési Tanács problémája a kormány által benyújtott büdzsével, feloldható-e a nézetkülönbség?

A miniszter elmondta, nincs alkotmányos értelmű nézetkülönbség, a tanácsnak alkotmányos joga szólni, ha így érzi, mellette emelhet vétót is a büdzsé ellen, de csak akkor, ha az államadósság növekedését érzi. Minden más területen elmondott véleménye, csak vélemény, A Költségvetési Tanács kiemelte, az Országgyűlésnek benyújtott költségvetés alkalmas az adósság csökkentésére.

A Heti Tv kíváncsi volt a kormány véleményére a minimálbér adómentességével kapcsolatos ellenzéki előterjesztés kapcsán.

Gulyás Gergely szerint a minimálbért emelni kell, ahogy ezt tette a mostani kormány is, hiszen az elmúlt tíz évben 73 ezerről 170 ezerre emelte azt. Az adómentességgel csak azt érik el, hogy a nagy cégek nem fizetik be az adót, ezzel mindenki rosszul jár, a munkavállalók és a költségvetés is. A miniszter kijelentette, amennyiben jövőre sikerül a kormányzást folytatni,úgy tovább fogják emelni a minimálbér összegét is..

A Heti Tv felhívta a figyelmet arra, hogy az orvoskamara szerint is át kell alakítani az egészségügyi rendszert. Ennek kapcsán merült fel a kérdés: mit tervez a kormány?

A kancelláriaminiszter emlékeztetett, a magyar kormány a szükséges átalakításokat a kamara javaslatai alapján is hajtotta végre, az ellenzéki is támogatta például a szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. Az elmúlt évek tapasztalatait összegezik, amennyiben erre szakmai igény van, úgy természetesen a kormányzat kész egyeztetni a további módosításokról is. .

A Heti Tv fontosnak tartotta megkérdezni, hogy a zsidó szervezetek közti vita miatt is, nem lenne-e szerencsés a Zsidó Közösségi Kerekasztal összehívása?

Gulyás Gergely megerősítette, a kormány nem akar beavatkozni a zsidó szervezetek vitáiba, azt szeretné, ha ezt egymás között megoldanák. Van egy per a jeruzsálemi vallási bíróság előtt, a kormány szerint ebben is a nemzetközi szabályok az érvényesek. A miniszter felhívta a figyelmet,a kormány úgy döntött, az örökjáradékot a szervezetek maguk között osszák fel, ez eddig működött is. Hozzátette, nem vitatható, hogy a körülmények megváltoztak, vannak is erre utaló jelek, de a kormány nem kíván ebbe beavatkozni.