Mindez beárnyékolhatja az amerikai-izraeli kapcsolatokat is a jövőben

Mindez beárnyékolhatja az amerikai-izraeli kapcsolatokat is a jövőben

ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az az izraeli választásutáni helyzetről, valamint arról az új politikai kezdeményezésről, melyet Orbán Viktor kezdeményezett.

 

A kutató elmondta, követi a Likud külügyi igazgatójának a posztjait a közösségi oldalakon, aki a választás napján is kritikus volt, ám mindezekhez képest az izraeli kormánypárt nyerte meg a választást. Ugyanakkor az is igaz, hogy jelenleg a Netanjahu ellenes tömbnek több képviselője van, ám ebből a hátrányból is képes lehet sikeresen kijönni az izraeli miniszterelnök, ha ügyesen sakkozik, amit egyébként az elmúlt években már többször is megtett. Mindehhez a sikerhez persze szükséges lesz az is, hogy a Kneszetbe most bejutott arab párttal fogjon össze. Ebben az is lehet a ráció, hogy például az új amerikai vezetés is sokkal határozottabban szorgalmazta az izraeli-palesztin párbeszédet, ami egyébként a demokraták egyik sajátja. Már Jimmy Carter elnöksége alatt is azon dolgoztak, hogy a feleket leültessék egy asztalhoz, annak ellenére, hogy azt mindenki látja, Izraelnek sokkal több sérelme van. Az új amerikai külpolitika erős váltás lesz az izraelieknek, hiszen Trump alatt mindent megkapott a zsidó állam, most ehelyett a tűrés irányába szeretnék Washingtonban eltolni az izraelieket. Mindez beárnyékolhatja az amerikai-izraeli kapcsolatokat is a jövőben.

Visszatérve a kormányalakításra, Lomnici Zoltán szerint Netanjahunak fontos a siker, hiszen közben egyes vélemények szerint az ügyészség nemtelen támadások kereszttüzébe vette a miniszterelnököt.

A kutató szerint egyébként egy arab párttal megalakult kormányt még a liberális európai közvélemény is örömmel fogadna, bár az is igaz, az EU külpolitikája a romokban hever, a külügyi biztos is igen gyenge. Ezért sem lennének képesek egy ilyen izraeli koalíciót megtámadni.

Lomnici Zoltán arra a kérdésre, hogy az Orbán Viktor által szorgalmazott új európai demokratikus jobboldali szövetségnek van-e esélye megváltoztatni az EU politikáját, úgy felelt, jelenleg még nem, mert a szuverenistákkal szemben van egy egységes tömb a Néppárttal, a szocialistákkal, a zöldekkel és a liberálisokkal.  Ez az új formáció akkor lesz érdekes, ha tud egy erős alternatívát felmutatni a Néppárttal szemben. Egy ilyen markáns, egységes közösségre egész Európának szüksége lehet, hiszen ezzel lehet elszívni a levegőt a szélsőséges pártok elől.