Lesz majd idő a politikai vélemények kifejtésére, de nem most                                  

Lesz majd idő a politikai vélemények kifejtésére, de nem most                                  

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a magyar kormány vakcinabeszerzéséről, az uniós vezetők késéséről, az ellenzék véleményéről.

Arra a hírre, hogy Angela Merkel német kancellár is tárgyalásokat kezdeményezett az orosz vakcina beszerzéséről, a szóvivő megjegyezte, a koronavírus-járvány egy éve van már köztünk, aminek csak a vakcina vet véget. Az EU-ban, így Magyarországon is a védőoltás nem kötelező, itthon még ingyenes is, sőt, majd választható is lesz. Persze ebben a pillanatban még erre nincs lehetőség, de amikor már rendelkezésre fog állni többféle vakcina, úgy a polgárok választhatnak belőlük.  A kormány mindenkit arra biztat, hogy a magyar szakemberek véleményében bízzanak meg, csak olyan védőoltást lehet majd beszerezni itthon, ami az igen szigorú eljárások után ajánlanak, hozzátette a politikus azt is, ez eddig is így volt, nem fog ez másként történni ezután sem. Véleménye szerint ezért is bosszantó, hogy az ellenzéki pártok kiszemeltek egy-két vakcinát, amikről kijelentették, hogy azok nem biztonságosak. Most nem erre van szükség, hanem sokkal inkább arra, hogy az oltással kapcsolatos közbizalmat erősítsék, hogy minélt többen regisztráljanak, oltassák be magukat.

Hollik István kijelentette, az a szomorú tény, hogy az EU a védőoltások beszerzésekor lassú volt, így előzhette meg a közösséget több ország is, ahol már zajlik a tömeges oltás.

Az ellenzék véleménye kapcsán arra a kérdésre, hogy azért mondanak ítéletet a pártok a különböző vakcinákról, mert a kormányzat nem igazán kommunikál velük, a képviselő megjegyezte, ez lehet egyfajta vélemény, de pont az a baj, hogy ebben az ügyben is a kommunikáció pártpolitikai alapú. Ha az ellenzék ebben a nehéz helyzetben félretenné a hatalom megszerzésére irányuló törekvéseit, akkor lehetne összefogni. Lesz majd idő a politikai vélemények kifejtésére, de nem most.

Magyarországon nem az zajlik éppen, hogy a szervezettségnek köszönhetően mennyi embert tudnak beoltani, hanem az oltás mennyisége okoz problémákat, az oltóanyag hiánya, mert az uniós beszerzés akadozik. Most az a nemzeti érdek, hogy más alternatív forrásokat kutasson fel a kormány, természetesen csak olyanokról lehet szó, amik biztonságosak, a szakemberek engedélyével rendelkeznek. Jelenleg két nap alatt egymillió embert lenne képes beoltani a hazai egészségügy, csak legyen ehhez megfelelő mennyiségű vakcina.

Jelenleg a WHO azt javasolja, hogy ne tegyék kötelezővé a vakcinaútlevelet, Hollik István szerint, egy ilyen igazolványra mindenképpen szükség van, hiszen erre szükség van a normális élet újraindításához. Ez a green pass ösztönző hatással lehet az emberekre, azt egyébként az EU is támogat. Hiszen nagyon jó lenne, ha az idei év második felében már megindulna újra a turizmus Magyarország irányába. A magyar szállodaszövetség szerint pünkösd előtt nem nyithatnak ki a szállodák, erre azt felelte a szóvivő, hogy ez egy elsietett nyilatkozat volt, hiszen amennyiben sikerül máshonnan kellő mennyiségű vakcinát szerezni, akkor hamarabb el lehet érni az átoltottságot és így akár valamiféle lazításról lehet beszélni, de ehhez megfelelő mennyiségű vakcina kell.