Mohamed Dzsavád Zaríf iráni KM szerint Izrael provokációra készül

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.01.04.-reggelén

Nyilvánosságra hozta az oltási terv kivonatát a Nemzeti Népegészségügyi Központ.  A vakcinát csak azok kaphatják meg, akiknél az elmúlt hat hónapban nem igazolták a koronavírus-fertőzést és van tajszámuk. A lista első helyén az egészségügyben dolgozók állnak, közülük is legelőször a betegellátásban közvetlenül érintetteket oltják, majd következnek az intézmények adminisztratív feladatait ellátó egyéb szakemberek, köztük a takarítók is. A másodikként oltandók körébe a szociális ellátókat és az ő gondozottjaikat sorolták. A listán harmadikok azok a 60 évesnél idősebbek lesznek, akik előzetesen regisztráltak a kormányzati honlapon, vagy levélben jelezték, hogy kérik a vakcinát. A negyedik csoportként a rendvédelmi szervek, a közigazgatásban dolgozók alkalmazottai kaphatják meg az oltást, akik munkájuk során közvetlenül érintkeznek a lakossággal. Az oltási sorban ötödikek lesznek azok a 18-59 évesek, akiknek a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségeik vannak. Hatodik csoportként oltják majd a kritikus infrastruktúrában dolgozókat, és őket követheti sorban mindenki más.

A 2010 és a 2020 közötti évtized az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede volt Magyarországnak, a következő tíz év pedig még jobb lehet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő úgy fogalmazott,  olyan dimenzióváltás előtt áll a magyar gazdasági rendszer, amit ma még kevesen értenek. Kiemelte, ez egy digitalizált, a saját hulladékát is feldolgozni képes, úgynevezett körforgásos gazdaság lesz radikálisan lecsökkentett szén-dioxid-kibocsátással, teljes foglalkoztatással és az EU nyugati felénél érzékelhetően gyorsabb növekedéssel. Az emberek is gyarapodni fognak, nagyobb otthonokban élnek és több gyermeket vállalnak – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, az évtized végére a magyar gazdaságnak el kell érnie, hogy a külföldön befektető magyar vállalkozások hazahozott profitja elérje azt az összeget, amelyet a Magyarországon működő külföldi cégek kivisznek az országból.  A miniszterelnök kijelentette, válság idején a baloldal általában az adóemelésben látja a megoldást, de ő nem hisz ebben a gondolkodásmódban.

 

A rendelkezésre álló adatok és a kistelepülések visszajelzései azt mutatják, hogy az ötezer lélekszám alatti települések komoly fejlődésnek indultak a Magyar falu program 2019-es kezdete óta, a program legfontosabb céljával összhangban jellemzően megállt az elvándorlás és a népességfogyás a falvakban – írta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár emlékeztetett, a programot a „szükség hívta életre”, ezért 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentett egy olyan összetett tervet, amely kifejezetten a helyi, kistelepülési igényekre és problémákra kínál megoldást. A teljes Magyar falu program kétéves költségvetése meghaladja a 350 milliárd forintot, amely tisztán állami támogatás. A kedvezményezettek jelen pillanatban a magánszemélyek, az önkormányzatok, az önkormányzati társulások, az egyházközségek, az iskolafenntartó tankerületi központok, a civil szervezetek és a hazai, alacsonyabb rendű úthálózat fejlesztéséért és karbantartásáért felelős állami cégek.

Idén is élhetnek a négy- vagy többgyermekes édesanyák a személyi jövedelemadó (szja) alóli mentességgel, a kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. A miniszteri közleményben kifejtették, a négy- vagy többgyermekes édesanyák életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól, amely a keresőtevékenységből származó jövedelmük után jár. Már mintegy 46 ezer édesanya élhetett 2020. január elseje óta a 15 százalékos szja-mentességgel, amely közel 16 milliárd forinttal többet hagyott ezeknél a családoknál – írták, rámutatva arra, hogy egy négy- vagy többgyermekes családnál csak ezzel az adómentességgel átlagosan havi 36 ezer forinttal több marad.

Önálló egészségügyi minisztérium felállítását sürgeti az MSZP. Bangóné Borbély Ildikó, a szocialisták országgyűlési képviselője úgy vélekedett: megbukott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és tárcája, önálló egészségügyi minisztériumra van szükség Magyarországon kompetens vezetővel az élén. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklós gyakorlatilag tárca nélküli miniszter lett, hiszen kiszervezték alóla az egészségügyet, a szociális ellátás egy részét, a felsőoktatást és szakképzést – jelentette ki.

 

Külföld:

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint megvan a remény arra, hogy a következő hónapokban több tízmillió adagot sikerül beadni a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinákból Nagy-Britanniában.  Johnson utalást tett ugyanakkor arra is, hogy addig még további szigorítások válhatnak szükségessé a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére. Nagy-Britanniában az utóbbi napokban rendre 50 ezer felett jár a szűrővizsgálatokkal kimutatott új koronavírus-fertőzések napi száma a korábbi hetek 20-25 ezer, tesztekkel kiszűrt átlagos új napi esetszáma után. A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a szombat este zárult 24 órában 57 725 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki országszerte. A szűrővizsgálatok tömegessé válása óta ez volt az eddigi legmagasabb napi esetszám Nagy-Britanniában. Szakértők szerint a terjedés gyorsulásában elsődleges szerepe van a Nagy-Britanniában december közepén azonosított – azóta több más országban is izolált – új koronavírus-variánsnak, amely a vizsgálatok alapján a korábbi változatoknál 50-70 százalékkal fertőzőképesebb lehet.

 

Nem tartja helyesnek az autóipar állami támogatását a koronavírus-válság miatt az Audi vezérigazgatója, Markus Duesmann. „Nem helyeslem az autóipar további támogatását” – fogalmazott az Audi vezérigazgatója a Süddeutsche Zeitung lapnak adott interjúban. „A koronavírus-válság megfosztott bennünket teljesen a nyereségünktől. Oké, rendben van. De ezt szinte minden vállalatunk – a gyártókat és a beszállítókat is beleértve – túl fogja élni” – mondta.

Nem így viszont a vendéglátóiparban és a rendezvényszervezők esetében, ahol nagyon sok cég végleg kénytelen lesz lehúzni a rolót. „Ez nagyon bánt engem. Ez egyszerűen tragédia. Az, hogy mi elveszítjük forgalmunk tíz százalékát, az nem tragédia. Túltesszük magunkat rajta és minden megy tovább a régiben.” – fogalmazott az Audi csúcsvezetője.

 

Több spanyol tartomány szigorított a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó óvintézkedéseken egy illegális barcelonai partit követően – jelentette az RTVE. A tilalom ellenére megrendezett újévi bulin százak vettek részt Llinars del Valles iparnegyedében. A több mint negyvenórás raktárpartinak a rendőrség vetett véget. Két embert őrizetbe vettek, öt ellen nyomozást indítottak, és 214-nek rögzítették személyi adatait – írta a La Vanguardia című spanyol napilap. Spanyolországban az év nagy részében zárva tartottak a szórakozóhelyek. A távolságtartásra és maszkviselésre vonatkozó szabályozások be nem tartásáért 1500 eurótól 600 ezer euróig (csaknem 550 ezer forinttól 219 millió forintig) terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak a spanyol hatóságok. Nagy összegű büntetésekre azonban eddig nem nagyon volt példa.

Izrael provokációra készül Irakban állomásozó amerikai erők ellen, hogy így rántsa Irán elleni háborúba az Egyesült Államokat, de Washingtonnak nem szabad felülnie ennek a provokációnak – figyelmeztetett a Twitteren Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter. Irakból származó hírszerzési információk szerint izraeli agent provocateurök amerikaiak elleni támadásra készülnek, hogy hamis casus bellit szolgáltassanak a leköszönő Trumpnak” – írta az iráni diplomácia vezetője a közösségi oldalon. „Óvakodjon a csapdától. Bármilyen tűzijáték visszafelé fog elsülni” – figyelmeztette az amerikai elnököt Zaríf. Izrael egyelőre nem reagált az iráni kijelentésre. Washington az Iránnal rokonszenvező iraki milíciákat teszi felelőssé több olyan rakétatámadásért, amelyet korábban ismeretlenek amerikai létesítmények ellen követtek el Irakban.

 

Benjamin Netanjahu nem látja akadályát annak, hogy az izraeli arabok – akár a politikai életben, nagyobb szerephez jussanak mondván, nincs oka annak, hogy az elmúlt évek alatt mellőzött arab polgárok ne lehessenek részei Izrael teljes sikertörténetének. „Az arab polgárok láthatják a nagyszerű dolgokat, amelyeket tettünk. Négy történelmi békemegállapodást hoztunk létre az arab országokkal, amelyek megváltoztatták a Közel-Kelet és az izraeli társadalom arcát. Arabok és zsidók ölelkeznek Dubajban, és itt is ölelkezni fognak”. A 13. csatorna riportja szerint Netanjahu abban a reményben, hogy ezzel megtörheti a két éve tartó sikertelen választások sorozatát, az arab szavazatok megszerzésével legalább két hellyel növelné a Likud mandátumainak számát. A tervek szerint ilymódon gyengíthetné az Egyesült Arab Lista arányát a Kneszetben és legközelebb könnyebben alakíthatna kormányt.

 

Gazdaság:

 

Hétfőtől újra lehet pályázni elektromos kerékpárok kedvezményes vásárlására – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A közlemény szerint az elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlását támogató kiírás második körében január 4-8. között várják a pályázatokat. Az első etap nyertesei több mint ezer pedelec beszerzéséhez kaphatnak összesen közel 110 millió forintot. Az ITM a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében hirdette meg az elektromobilitást ösztönző, 1 milliárd forint keretösszegű pályázatát elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához.  Az első pályázati időszak 2020. november 23-27. között zajlott le, komoly érdeklődés mellett, hiszen 1019 pályázat részesült kedvező elbírálásban, összesen közel 110 millió forint értékben. A támogatói okiratok aláírása és a támogatások kifizetése folyamatosan zajlik, a nyertesekről a lebonyolító IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján olvasható tájékoztatás – idézték a közleményben Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárt.

 

Időjárás:

 

Hétfőn egész nap erősen felhős, borongós idő lesz jellemző, a délnyugati országrész fölött vékonyodhat el időnként a felhőzet.

Délelőtt kevésbé valószínű eső, délután már többfelé lehet szemerkélés, szitálás, majd este kiterjedtebb esőmező érheti el térségünket dél felől. Tartós, kiadós eső elsősorban a Duna vonalától keletre valószínű, a Dunántúlon várhatóan csak elszórtan lesz szemerkélés.

Éjszaka borús időben, a Dunától keletre további esőre kell készülni. Az Északi-középhegységben havas eső is előfordulhat. Hajnalra északkelet felé húzódik a csapadékmező, elgyengülnek az esők, de marad a zömében borult égbolt. A középső országrészben felélénkülhet az északnyugati szél.

 

A hőmérséklet jellemző átlaga  hétfő reggel  északon +1, délen +5, hétfő  délután  északnyugaton  +5,  délkeleten  +10,  fok körül alakul.