Védőoltás a Covid19 ellen – egy személyes tapasztalat

A Covid-19 vírus ellen kifejlesztett védőoltásokkal kapcsolatban számos félrevezető, elbizonytalanító, sok esetben álhír kelt szárnyra. Ezért lapunk tudósítója megkérdezett egy orvost, aki olyan helyen dolgozik, ahol természetes a védőoltás. Tudósítónk kérdéseire Jonathan J. Jakus a Nyacki (USA, New York állam) Montefiore Kórháza Szülészeti Nőgyógyászati részlegének Igazgatója válaszolt.

Lapunk korábban már közölt Jakus doktorral egy interjút, amit a járvány ötödik hónapjában készítettünk.

Immár a járvány 10. hónapjában járunk és az előző riport óta komoly változásokat tapasztaltunk a járványhelyzetben. A járványnak volt egy csendesebb időszaka, amikor azt gondoltuk, hogy talán felszabadultunk a nyomás alól, azonban az őszi idő beálltával, s a téli időszak megkezdtével újból romló, rendkivul rossz helyzetről kapunk híreket.

Manapság ismét romlottak a járvány számai, amelyek között van, olyan ami még a korábbi helyzetnél is rosszabb.

Korábban a járványügyi helyzetről úgy vélekedett, hogyNem, hogy nem javult, a helyzet egyre rosszabb. A fertőzöttek száma Amerikában naponta emelkedik.”

(Az ábra forrása: J.Hopkins Egyetem 2020.12.24. 9:30

 

JJJ: Sajnos az, amit korábban mondtam, beigazolódott. Ma, 2020 december 24-én, sajnos a legfrissebb, reggeli statisztika szerint az Egyesült Államokban 18,467,356 megbetegedésről és 326,259 halálesetről tudunk beszámolni. A halálesetek száma napról-napra emelkedik.

 

 

A korábbi interjúban azt mondta, hogy ”szeptemberre, vagy októberre várható, hogy meglesz a sikeres vakcina a Covid-19 vírussal szemben. Időben nem sokat tévedett. December van és megkezdték a védőoltások beadását. Ön is megkapta?

JJJ: Igen. Gyakorlatilag az első között kaptam meg az oltást. Az egészségügyi hatóságok felállítottak egy oltási sorrendet, a veszélyeztetettség alapján. A kórházak intenzív és sürgősségi osztályának dolgozóival, és az olyan kórházi dolgozókkal, akik nagy veszélynek vannak kitéve, mint például a szülészeti osztályok orvosaival, ápolóival és ezzel egyidejűleg  az idősotthonok lakóival és az ápoló személyzettel kezdődött a sor. Ma már az USA-ban megközelítőleg egy millió ember kapta meg a védőoltást.

Azt hallani, hogy sokan húzódoznak, félnek a virus oltástól.

JJJ: Szeretném egy személyes véleménnyel kezdeni. Eszembe se jutott, hogy ne oltassam be magamat. A kérdésre válaszolva, igen, valóban sokan félnek az oltástól. Például a Kórházban a saját munkatársaim között is volt olyan, aki megkérdezte, hogy oltassa-e be magát. A válaszom egyértelmű volt. Bár én vagyok az igazgató-főorvos, azonban abban nem dönthetek, hogy ki kapja, és ki ne kapja meg az oltást. Minden, az osztályon dolgozó orvos, nővér, asszisztens egyformán van kitéve a veszélynek. Mindenkinek szüksége van a védőoltásra.

Azt mindenkinek meg kell értenie, hogy a koronavírus elleni vakcina egy olyan korszerű védőoltás amely nem tartalmaz élő, gyengített vagy elölt vírust. A kifejlesztett – például Pfizer féle – védőoltás a vírusnak egy olyan részét tartalmazza, amely szervezetbe jutva, a szervezettel magával termelteti azt az ellenanyagot, amely képes meggátolni a koronavírus sejtjeinkbe jutását, azaz megakadályozza a fertőzést, a betegséget.

A kutatók szerint az oltás hozzávetőlegesen 95%-ban eredményez védettséget.

Ami a védőoltással kapcsolatos félelmet illeti, igen, előfordulhatnak allergiás, avagy akár csak kellemetlen érzések, reakciók. Nekem semmilyen gondot nem jelentett, de például a Los Angelesben élő lányom, aki szintén szülész nőgyógyász, igy ugyanazon a napon kapta meg a védőoltást, mint én, arra panaszkodott, hogy a válla, ahova az oltást kapta megfájdult. De gondoljunk bele, ez akármelyik, például az influenza oltásnál előfordulhat.

Tegyünk azonban hozzá egy nagyon fontos tényt: Igen, a koronavírus betegségnek hosszútávú szövődményeket és sajnos halált okozó veszélye van, ezzel szemben az oltás igen ritkán okoz allergiás reakciót. Százezer esetből egy ilyen megtörténtéről hallottam.

Mit javasol? Oltassuk be magunkat?

JJJ: Igen, feltétlenül javaslom. Erre több okot is tudok mondani. Egyrészt a személy számára – igy természetesen nekem is – megnyugvást jelent, ha beoltatta magát. Ahogyan mondani szokták, fellélegezhet. Nem ismerünk olyan mellékhatást, amely korlátozza a beadhatóságot.

Másrészt a társadalom szempontjából is fontosnak tartom az oltást. Gondoljunk bele, egyértelműen rossz a társadalom számára, ha valaki megbetegszik, a betegség szövődményei miatt hosszútávon kiesik a munkából. Ez főként a fiatalabb korosztály számára jelent gondot. Bár az idősebb, például nyugdíjas korosztály már nem esik ki a munkából, de az ő betegségük is nagy terhet jelent a társadalom számára. Gondoljunk arra is, hogy az idősebb – a 65-70 év feletti – korosztály számára olyan veszélyes a betegség, hogy nagy valószínűséggel,a korosztályra jellemző egyéb betegségek miatt komoly szövődményekkel és akár halálos kimenetellel számolhatunk. A fiatalokra, a gyerekekre kevésbé veszélyes a betegség. Bár teszem hozzá az új virusvariációról tudjuk, hogy nemcsak a fiatalokat, de a gyerekeket is megtámadja.

Végül is tehát azt javaslom mindenkinek, hogy oltassa be magát. Persze a védőoltás nagyon fontos, de a kétméteres távolság betartása, a kézmosás és a maszk használata továbbra is elengedhetetlen, mindaddig, amíg fel nem számolják a vírusjárványt.

Kérem ne az oltástól, hanem a korona vírustól féljenek!

 

2020.12.24. WBPI / Barát Tamás