„Ez így igazságos”

Ez így igazságos

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője az Alaptörvény módosításáról, az önkormányzatok hozzájárulásáról is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A politikus értékelte a rövidesen záruló évet, a Törvényalkotási Bizottság munkáján keresztül. Mint elmondta, a legfontosabb törvény, minden törvény alapjának tekintett Alaptörvény módosítása volt a legkiemelkedőbb feladata a bizottság tagjainak. Ez a módosítás tisztázta a család fogalmát, valamint rögzítette, hogy a férfit tekintik apának, a nőt pedig anyának. Bajkai István hozzátette, bár ezt evidenciaként kellene kezelni, de az Alaptörvény azért mondja ki, mert sokan vitatják a család intézményét, annak alapjait. Mindezek mellett a Törvényalkotási Bizottság idei évén is átvonult az a család- és munkahelyvédő törvénykezés, ami az egész és törvényalkotási munkáját áthatotta. A 2020-as év, a járvány mindenkinek komoly problémákat okozott, nem csak az embereknek, hanem a gazdaságnak is. A kormány célul tűzte ki a vírus legyőzését, az emberi élet megvédését, gazdaság életben tartását, ezt a munkát sikerrel végzete el. A koronavírus-járvány nem csak Magyarországnak, hanem a világ minden országának jelentős terheket jelentett.

Visszatérve az Alaptörvény módosítására, a képviselő kijelentette, a család fogalmának meghatározása mögött semmilyen homofób szándék nincsen, a melegek jogai Magyarországon teljesek, az európai normáknak megfelelőek. Van jogi lehetőség arra, hogy egy meleg pár fogadjon örökbe gyermeket. Lehet jelentkezni, de a meleg pároknak is meg kell felelni egy eljárásrendnek, ahogy bárki másnak, aki örökbefogadásra adja a fejét. Magyarországon nincsenek kizárva a melegek, minden joguk megvan. Hozzátette, valóban fontos, hogy az állami gondozott gyermekek családi légkörben nevelkedhessenek fel, de azt is kiemelten fontosnak tartja a kormány, hogy a gyermekek jogát is figyelembe kell venni, hogy egy őket szerető, tisztelő közegbe, jó családba kerüljenek.

A politikus az önkormányzati vezetők azon véleményére is reagált, mely szerint az elvonások miatt a települések csődbe mehetnek. Mint kifejtette, egyáltalán nincs így, az önkormányzatok gazdálkodásának képesnek kell lenni arra, hogy az alapfeladataikat ellássák.  Mellette az állam ezeknek a feladatoknak az ellátásához mindig rendel költségvetési forrásokat. Viszont azt is tudni kell – emelte ki, a vírus okozta nehéz gazdasági helyzet leküzdéséhez mindenkinek hozzá kell járulnia, olyan nincs, hogy csak az állam járul hozzá, miközben ezt az önkormányzatok csak szemlélik. A településeknek is összébb kell húzni a nadrágszíjat, de a spórolást magukon kell elkezdeni, nem pedig a vállalkozások megadóztatásával. A miniszterelnöki bejelentés kapcsán a politikus megjegyezte, kell segíteni a kisebb településeket, hiszen egészen más a helyzet ott, ahol van egy hatalmas cég, amelyik jelentős helyi iparűzési adót fizet, mint ott, ahol ez nincs jelen. Ezért kell a településeket egyenként megnézni, megvizsgálni, hogy hol tud a kormány segíteni. Ez így igazságos.