Nagyon óvatosan kell a lazításokkal bánni 

Nagyon óvatosan kell a lazításokkal bánni 

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet infektológus főorvosa beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járvány elleni vakcinákról, valamint a kormányfőnek tett javaslataikról.

A főorvos beszélt az oltásellenes mozgalmakról, mint kijelentette, ezeknek nagyon komoly veszélyei vannak, bár azt is lehet remélni, hogy a naponta közzétett adatok arra sarkallják az embereket, hogy beoltassák magukat, mert senki nem szeretne idő előtt meghalni. Arra a kérdésre, hogy nem lehetne-e majd kötelezővé tenni a majdani koronavírus oltást, a szakember azt mondta, a legérintettebb korosztály szerencsére a legtudatosabbak, ők biztosan beoltatják magukat. Az oltásellenesekhez sem ez a korosztály, hanem a harminc felettiek tartoznak.

Szlávik János beszélt arról is, hogy a mostani koronavírus-járvány elterelte a figyelmet a HIV-ről. Itthon 2-300 új eset van évente, ez egy rendkívül alacsony szám. De mindent meg kell tenni azokat, akik elkapták a fertőzést, de nem tudnak róla. Ehhez egy fontos lépés az a gyorsteszt, amit már Európában árusítanak. Ennek a tesztnek az olaszországi bevezetése például közel húsz százalékkal növelte a felismert esetek számát, ez azért volt fontos, mert azok, akiknek pozitív lett az otthoni gyorstesztje, bekerültek a rendszerbe, gyógyszert kezdtek el szedni. A főorvos nagyon reméli, hogy rövidesen itthon is elérhető lesz ez. Ez egy könnyen alkalmazható, nagyon biztonságos teszt, a pozitivitást biztosan kimutatja.

Hozzátette azt is a szakember, hogy a koronavírus-járvány előtt az infektológusok fő témája a HIV és más nemi betegségek voltak, a rezisztens baktériumok. Ezeket a betegségeket ma már nem lehet igazán injekcióval gyógyítani, a mai baktériumok már kibújnak az antibiotikumok elől. Sajnos a világ kissé elaludt a gyógyszerfejlesztések kapcsán. Ilyen pédául a malária, amelynek megjelent egy új fajtája, ami ellenáll minden eddigi gyógyszernek. Mindez azt jelenti, az infektológusokra egyre nagyobb szükség van. Tudni kell azt is – emelte ki a főorvos, hogy a WHO évekkel ezelőtt megjósolta, hogy jön egy világjárvány, amit állattól lehet elkapni és keletről szabadul rá a világra.

A koronavírus elleni vakcinákról Szlávik János elmondta, nem kell egyből leszólni az orosz készítményeket, csupán azért, mert Oroszországból jönnek, hiszen az orosz kormány sem akar rosszat a saját polgárainak. Arról nem beszélve, nem egy orosz vakcina van, hanem több, no meg azt is tudni kell, az orosz készítmény majdnem megegyezik az angollal. Egy biztos, az lesz a jó vakcina, ami itthon lesz. Tán az is elképzelhető, hogy Oroszország lehetőséget ad másoknak, így Magyarországnak is a vakcina gyártására, hiszen Magyarországon a gyógyszergyártás világhírű.

Bár fontos vakcina, de azokat is meg kell menteni, akik már elkapták a vírust. Ám Szlávik János kijelentette, ez egy nehéz kérdés, mert jelenleg ezeknek az embereknek nincs gyógyszer, vannak szerek, amiket a betegség bizonyos szakaszában lehet adni, vannak immunerősítők, vitaminok.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban tárgyalt járványügyi szakemberekkel, így Szlávik Jánossal, ahol az ünnepekre való lazításokról is szó volt. A főorvos elmondta, a kormányfőnek úgy nyilatkoztak, nagyon óvatosan kell a lazításokkal bánni, bizonyos szigorításokból lehet engedni, de azt nem, hogy az ünnepek alatt újra egymás hegyén-hátán legyenek az embere, mert ez komoly veszélyt jelent.

Szerencsére a nyomás nem növekedett az egészségügyben, de a nyomás az állandó és már lassan egy éve tart.