A magyar kormányzat előtt a magyar nemzeti érdekek a legfontosabbak

A magyar kormányzat előtt a magyar nemzeti érdekek a legfontosabbak

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az uniós vétóról, a migrációs problémákról, a vírus elleni védekezésről.

A politikus a megválasztott amerikai elnöknek azon kijelentésére, mely szerint meg szeretné erősíteni a NATO-t azt mondta, Magyarország vállalta, hogy eleget tesz rövid időn belül a tagsággal járó kötelezettségnek, ami a honvédelmi kiadásoknak a GDP két százalékára való emelését jelenti, teszi ezt az ország úgy, hogy számos más tagállam nem teszi ezt meg. Az előző amerikai elnöknek köszönhető, hogy a tagországok emelik a honvédelmi kiadásaikat. Mindezek mellett a brüsszeli elképzelések szerint készülőben van egy európai hadsereg, bár ennek felállításához meg kell állapodni az EU-ban. Ha lesz egy ilyen tervezet, azt a magyar kormány támogatna, persze ehhez a részleteket ismerni kell. Minderre azért van szükség, mert Európa biztonsági helyzete az elmúlt években megroppant, a tagországok elvesztették azt a biztonságot, ami 2015 előtt volt érzékelhető.

Hollik István kommentálta azt a hírt, mely szerint a lengyel kormányfő helyettese szerint Varsó bizonyos feltételek teljesülése esetén nem él a költségvetési vétóval. A képviselő megerősítette a magyar álláspontot, amit a miniszterelnök többször is elmondott, Magyarország nem tud egy olyan megállapodást támogatni, ami a lengyel kormánynak sem elfogadható. Hozzátette, ennek értelmében, ha a lengyelek egy olyan megoldást találnak, ami számukra elfogadható, akkor valószínű, ezt Magyarország is támogatni tudja, persze a magyar kormányzat előtt a magyar nemzeti érdekek a legfontosabbak.

A politikus kijelentette, Magyarország most is azt látja, minden európai vitának a közepe a migráció, azaz minden ide vezethető vissza. Azt is látni kell, hogy a migráció tekintetében a vita ugyanolyan éles a közösségen belül, mint évekkel ezelőtt, az álláspontok egy kicsit sem közeledtek egymáshoz. Az Európai Bizottság nemrégen készített egy tervet, ami Hollik István szerint a migráció végrehajtásáról szól, az anyag címe is sokatmondó, Teljes befogadás. A szöveg szerint 34 millió bevándorló él az EU területén, akiket integrálni kell. Mindezek mellett, miután demográfiai válság van Európában, ezért további migránsokra is szükség van. Számukra alapvető jogokat kell biztosítani, ez jelenti a lakhatást, a teljes politikai jog biztosítását, a politikai képviseletet is, azaz biztosítani kell nekik az indulás jogát a helyi önkormányzatokban, a parlamentekben. A politikus szerint mindez a baloldali liberális politika vágya.

Hollik István beszélt a koronavírus-járványról, a vakcináról. Mint elmondta, az EU hátul volt a vakcina beszerzése kapcsán, ezért is gondolt a magyar kormány arra, hogy vakcina kell, érkezzen az akár Keletről. Az EU rendelt a Pfizertől vakcinát, ám ezt a cég visszamondta, mert az amerikai kormány hatására először az USA-ba, majd az angolszász országokba akarnak szállítatni.

A magyarországi önkormányzatok a koronavírus-járvány elleni küzdelem során aggódásuknak adnak hangot a különböző elvonások és ötletek miatt. Erre reagálva a szóvivő elmondta, a járvány okozta gazdasági válság mindenkit sújt, az önkormányzatokat, de a központi költségvetést is, ahogy a vállalkozásokat. Hozzátette, ha a kormány a védekezés során képes forrásokat biztosítani, akkor erre az önkormányzatoknak is képesnek kell lenniük, persze adóemelések nélkül. Ám a tapasztalatok ezzel ellenkező lépéseket mutattak, ezért döntött úgy a kormány, hogy 2021-ben nem lehet az önkormányzatoknak adót emelniük. Ami az iparűzési adót illeti, egyelőre még csak az Iparkamara jelezte a kormány felé, hogy ezt az adónemet fel kellene függeszteni, ám erről nem született döntés