A Heti Tv szerette volna megtudni, mit gondol a kormány az Ukrajnában történtekről

A BreuerPress és a HetiTV 2020.12.04. reggeli hírei 

 

                            A Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő válaszolt a Heti Tv kérdéseire is.

A Heti Tv szerette volna megtudni, mit gondol a kormány az Ukrajnában történtekről, ezekre milyen magyar reakciók várhatók?

Gulyás Gergely válaszában elmondta, Ukrajna sokadjára bizonyítja be, hogy nem tekinthető jogállamnak, a magyar nemzetiséggel szembeni fellépések során pedig kifejezetten faji alapon jár el, megengedhetetlen magatartást tanúsítva. Semmilyen jogi alapja nincs azoknak az eljárásoknak, amiket kárpátaljai magyar politikusokkal, intézményekkel szemben folytattak le. Ezek a túlkapások bizonyítják azt, hogy Ukrajnának sem az Európai Unióban, sem pedig a NATO-ban nincs helye. A magyar külügyi tárca vezetője a NATO külügyminisztereinek tegnapi találkozóján kért szolidaritást Magyarországgal, de megkérte a többi tagállamot, hogy hagyjanak fel a nyomásgyakorlással az ukrán felvétel kapcsán, mert a magyar álláspont nem fog változni, arról nem beszélve, hogy a NATO is egy érdekközösség, ahol az egyik tagállam sem tehet korlátozó intézkedéseket másikkal szemben.

Ugyancsak kíváncsi volt a Heti Tv a Belgrád-Budapest vasútvonal sorsának alakulására.

A miniszter kiemelte, a fejlesztési, engedélyezési és kivitelezési szerződést tavaly írták alá a felek. A finanszírozást biztosító szerződés idén került aláírásra. A tervezési, engedélyezési szakasz két évig tart. A jelenlegi tervek szerint a kivitelezés 2025-re fejeződik be, két vágányon, 160 kilométeres engedélyezett sebességgel, modern állomásokkal. Ezt a lehetőséget nem csak a cégek, hanem az utasok is igénybe veszik majd a jövőben.

 

 

 

Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília kifejtette, az esetszámokat nézve ugyan még emelkedő szakaszában van a járvány, de reménykeltő, hogy csökken a növekedés dinamikája. Bár továbbra is terheltek a kórházak, az elmúlt néhány napban kevésbé nőtt az ott ápoltak száma. Az országos tisztifőorvos közölte, a napokban levélben keresi meg a nyugdíjasokat, hogy felmérjék a beoltatási hajlandóságot, így tudják biztosítani – ha már lesz – a vakcinák beadásának leghatékonyabb módját. Az érintett korosztály válaszlevében is jelezheti oltási szándékát, illetve azt online is közölheti a hamarosan induló vakcinainfo.gov.hu oldalon.

 

 

 

Decemberben korábban, jövő szombat előtt érkeznek az érintettekhez a nyugdíjszerű ellátások és a nyugdíj – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin közleménye szerint a havi ellátást a bankszámlákra minden hónap 12-én utalják, decemberben a karácsony miatt viszont már a napokban megkapják nyugdíjasok. Januártól a nyugdíj összege három százalékkal magasabb lesz, egy átlagos összegű ellátásban részesülő nyugdíjas ezzel – az egy embernek folyósított valamennyi ellátást figyelembe véve – 4300 forinttal kap majd többet havonta, ami éves szinten 51 600 forintot jelent – ismertette.   Kiemelte: a nyugdíjak a januári emeléssel 2010-hez képest 43,8 százalékkal emelkednek, vásárlóértékük pedig több mint 10 százalékkal nő.

ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az amerikai elnökválasztást követő új külpolitikai irányzatokról, a lehetőségekről.

A kutató az új amerikai adminisztráció kapcsán megjegyezte, az olyan fórumokon, mint a Project Syndicate, amelyik a demokrata párthoz közel áll megjelentek írások, amelyekben például a Közel-Kelet kapcsán egy erős palesztin állam mellett érveltek. Pedig nem csak Izraelben, de az USA-ban sokan vélekednek úgy, hogy erős palesztin állam megléte mellett nem lehet sikerrel biztosítani Izrael biztonságát, ezért is lesz érzékelhető egy hangsúlyeltolódás, ha az új amerikai külpolitika ezt megfogadja.  Bár Netanjahu nagyon szívélyes, baráti üzenetben gratulált a megválasztott elnöknek, a barátjának nevezve, de vélhetően mostantól nem olyan lesz a viszony a két ország között, mint Trump alatt.    Mindezek mellett szerencsére például a magyar-izraeli kapcsolatok kiválóak, a jó viszony a mindenkori magyar vezetést is arra predesztinálja, hogy tegyen is ezért a barátságért. Lomnici Zoltán kijelentette, 2010 óta ennek a barátságnak a minősége csak javult, ezt megerősítette az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása is.  Magyarország nem vesz részt semmilyen anticionista, Izrael elleni fellépésben, mert a kutató szerint az anticionizmus egyenlő az antiszemitizmussal.

 

 

 

Külföld:

Az Európai Unió valamennyi tagállamának összefogása helyett akár 25 tagország együttműködésével is létre lehet hozni a koronavírus-világjárvány utáni helyreállítást szolgáló 750 milliárd eurós alapot – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője. A német politikus kiemelte: „mindenkinek tudnia kell”, hogy a megerősített együttműködés nevű eljárás révén nincs jogi és technikai akadálya annak, hogy 25 tagország hozza létre a hitelekből és vissza nem térítendő támogatásokból álló, NextGenerationEU (NGEU) nevű alapot. Ez ugyan „politikailag nem kívánatos”, de természetesen már elindult a gondolkodás arról, hogy mit lehet tenni, ha a december 10-én kezdődő EU-csúcson „az ideológia a realizmus fölé kerekedik”, és így nem sikerül a huszonheteknek együtt megteremteni az NGEU-t.

 

Moszkvában pénteken megkezdődik a koronavírus elleni tömeges védőoltás beadása, amelyre aznaptól lehet online feliratkozni – közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere. Szobjanyin rámutatott, hogy Moszkvában megteremtették a vakcinációhoz szükséges technológiai és szervezeti láncolatot. Az oltóállomásokat orvosi hűtőszekrényekkel szerelték fel, személyzetüket kiképezték, megszervezték a hűtött oltóanyag szállításának feltételeit. Az oltásra való jelentkezés lehetőségét a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók előtt nyitották meg – függetlenül attól, hogy ki az őket alkalmazó intézmény tulajdonosa -, valamint a szociális munkások előtt. A polgármester ígérete szerint a hatóságok hamarosan tovább bővítik majd a listát.

 

Romániában százezer alá csökkent csütörtökön a nyilvántartott aktív koronavírusos fertőzöttek száma, több erdélyi városban feloldották a vesztegzárat.  Az utóbbi napon 7661 újabb fertőzést diagnosztizáltak, ami alig haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A napi esetszám csaknem egy hete kisebb a gyógyultnak nyilvánított fertőzöttekénél, de a statisztikákban megfigyelhető enyhe javulás még nem érezteti hatását a kórházakra nehezedő nyomás szintjén. A Covid-kórházak intenzív terápiáin továbbra is 1252 súlyos esetet ápolnak, és az enyhe csökkenés leginkább az utóbbi napon elhunytak újabb rekordot döntő számával áll összefüggésben, szerdán ugyanis újabb 211 halálesetet jelentettek. Médiabeszámolók szerint a hideg idő és a berendezések túlterhelése miatt több helyen csődöt mondtak a konténerekben és sátrakban kialakított mobilkórházak fűtőberendezései, és így fűtetlen sátrakban várakoznak órákon keresztül a tesztelésre váró, vagy már igazolt koronavírus-fertőzöttek.

Nikol Pasinján örmény kormányfő és csapata támogatására szólított fel a hegyi-karabahi harcok utáni normális élet helyreállítása érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) virtuális csúcstalálkozóján.   Putyin hangsúlyozta, hogy az orosz-azeri-örmény háromoldalú fegyvernyugvási nyilatkozat elfogadásával Pasinján „fájdalmas”, de „elkerülhetetlen” lépést tett, és a felelősség vállalása nagy személyes bátorságot követelt tőle. Mint mondta, Oroszország érdekelt abban, hogy az ODKB- és a FÁK-tagállamok csatlakozzanak a hegyi-karabahi humanitárius erőfeszítésekhez. Az örmény miniszterelnök méltatta, hogy orosz békefenntartók szavatolják a békét és a biztonságot Hegyi-Karabahban, és „kivételesnek” minősítette Putyin szerepét a 44 napig tartó azeri-örmény fegyveres konfliktus lezárásában. Elmondta, hogy mindvégig kapcsolatban állt az orosz vezetővel.

 

Az etióp zsidó közösség 316 tagja csütörtökön érkezett egy különgéppel Gondarból Izraelbe, Pnina Tamano-Sata bevándorlási és abszorpciós miniszter társaságában. Néhány utas amint kiszállt a gépből megcsókolta az aszfaltot, mely hagyomány azok között, akik először érkeznek a Szentföldre. Az új bevándorlók, akik közül néhányan legalább 15 évet vártak erre a pillanatra, és sokuknak Izraelben él a családja, nem tudnak azonnal egyesülni rokonaikkal, a koronavírusra vonatkozó irányelvek miatt, melyek megkövetelik, hogy minden Izraelbe érkező személy két hétig elszigetelve kell maradjon. Az első hónapokat egy beilleszkedést segítő központban fogják tölteni északon, ahol héberül fognak tanulnak. Pénteken egy újabb repülőgép érkezik, amely az új bevándorlók számát 500-ra növeli. A tervek szerint január végéig összesen kétezer új bevándorló fog Etiópiából Izraelbe érkezni.

 

  0:20-

 

Gazdaság:

 

Hatodik hónapja tartó folyamatos emelkedés mellett novemberben hatéves csúcsra nőttek a világpiaci élelmiszerárak elsősorban a növényi olajok drágulására. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított novemberi árindex októberhez képest 3,9  százalékkal 105 pontra nőtt, tavaly novemberhez képest pedig 6,5 százalékkal emelkedett. A havi szintű növekedés 2012 júliusa óta a legnagyobb volt és a mutató 2014 decembere óta a legmagasabb szintre került. Az idén januárban az átfogó árindex alacsonyabb, 102,5 pont volt. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Időjárás:

 

Pénteken  a  nyugati országrészben, délelőtt zömében felhős idő lesz. A Dunántúlon, eleinte még lehet szemerkélés, szitálás, a hajnali órákban, a nyugati határszélen, foltokban ónos szitálás is előfordulhat. A délelőtt folyamán gyorsan gyengül, megszűnik a csapadék. Délutánra a nyugati és középső országrész fölött is vékonyodhat, csökkenhet, itt-ott fel is szakadozhat a felhőzet. A keleti országrészben egész nap gyengén, szakadozottan felhős ég, napsütés lesz jellemzőbb. A délnyugati, valamint az északkeleti országrész kivételével élénk, erős délkeleti szél fúj. Jelentősen enyhül az idő.  Éjszaka  változó, szakadozott vagy mérsékelt vastagságú felhőzet mellett kissé tovább erősödik a délkeleti szél.

A hőmérséklet jellemző  átlaga péntek reggel -1 – +3, péntek délután  északon +5, délen +11, szombat reggel+1 – +6 fok körül alakul.