Novák Katalin családügyi miniszter a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kormány családpolitikai programjáról

A politikának, az embereknek be kell látni, a mai fiatalok igenis szeretnének maguk körül biztonságot tudni a családalapításhoz

Novák Katalin családügyi miniszter a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kormány családpolitikai programjáról, arról, hogy miben tud az állam segíteni egy fiatal párnak.

A politikus a családok támogatásáról azt mondta el, a kormány nem pénzt költ a családokra, ezt leginkább befektetésként érdemes felfogni, persze így is jelentős összegekről van szó, hiszen például Magyarország a GDP 5 százalékát fordítja erre a célra, miközben a NATO tagországoknak a honvédelemre 2 százalékot kell fordítani. A kormány 2020-ban megközelítőleg 2500 milliárd forinttal támogatja a családokat, ez két és félszer nagyobb összeg, mint 10 évvel ezelőtt volt. Ám mégis ezeket a támogatásokat befektetésként értelmezi a kormány, hiszen mindenkinek az a célja, hogy a következő generációt hozza helyzetbe, hiszen övék a jövő, ők építik fel a nemzetet.

Ami a konkrét számokat illeti, Novák Katalin elmondta, egy fiatal pár, amennyiben úgy gondolja, elkezdik a közös életüket, akkor először a babaváró támogatást vehetik igénybe, ez egy 10 milliós kezdőtőkét jelent számukra. Ez egy szabadon felhasználható kamatmentes kölcsön, amit akkor nem kell részben, teljes egészében visszafizetni, ha a pár egy-kettő-három gyereket vállal. Ezt követik a különböző otthonteremtési programok, amelynek folyamatosan bővülnek az elemei. Összességében egy fiatal pár a közös életük elindulásakor akár közel 35 milliós támogatást vehet igénybe, amire még sehol nem volt példa a világban.

A miniszter hozzátette, a kormány családpolitikájában nem csak az anyagiakról van szó, hanem egy szemléletmódról, ahol a felelős módon gyermeket vállalókat megbecsülik. Mindezt kívánja segíteni a kormány, de azt tudni kell, a politika nem kíván senkinek sem az életébe beleszólni. Csupán abban kíván a kormány segítséget adni, hogy egy fiatal pár ne anyagi okok miatt halogassa a családalapításról szóló döntést. A politikának, az embereknek be kell látni, a mai fiatalok igenis szeretnének maguk körül biztonságot tudni a családalapításhoz. Ebben ad támogatást a már említett babaváró támogatás, a CSOK, valamint az ahhoz kapcsolódó kölcsönök, de a most kihirdetett otthon-felújítási program is. Ám nem csak az ilyen jellegű támogatások léteznek – tette hozzá Novák Katalin, hiszen a megszületett gyerekek már az iskolában ingyen kapják a tankönyveket, a rosszabb helyzetben élőknek az iskolai étkezés is ingyenes.

A politikus külön is beszélt a beteg gyermeket otthon nevelőkről, mint kifejtette, sokan azt gondolják, nincs különbség a beteg szülő, nagyszülő és a beteg gyermek ápolása között, de véleménye szerint ez nem így van. Már azért sem, mert mindenkinél eljön az az idő, amikor az egyéb teendői mellett kell a szülőjéről, nagyszülőjéről gondoskodni, hiszen ez az élet rendje. Ám arra nem lehet felkészülni, ha az embernek a beteg gyermekéről kell folyamatosan gondoskodnia, független a gyerek korától. Nekik is segítséget kíván adni a kormány, legutóbbi döntésük alapján a gyermeküket otthon nevelők állami segítséggel újíthatják fel a lakásukat. persze ezt a támogatást az egészséges gyermeket nevelők is igényelhetik. Hozzátette, háromgyermekes gyakorló anyaként is tudja, a gyerekeknek figyelemre, szeretetre van szükségük otthon.

Novák Katalin a koronavírus-járvány kapcsán elmondta, még tavasszal döntött a kormány arról, hogy az apás szüléseket a kórházban folytatni kell, hiszen az édesapák jelenléte egy ilyen pillanatban kiemelten fontos.

A kormány a lombikprogramot, a meddőségi programokat folytatja, az állami felelősségvállalás fontosságával, hiszen minden párnak segítséget kell adni, aki gyermeket szeretne. Sok emberről van szó, egyes kutatások szerint minden ötödik embert érint a probléma. A programnak köszönhetően a különböző gyógyszerek, kezelések árát szinte a nullára csökkentette a kormányzat, persze a járvány most nem könnyíti meg a helyzetet.

A kormány szerint mindenkinek joga van családban nevelkedni – jelentette ki a miniszter, még akkor is, ha egy gyermekről a vérszerinti szülők lemondanak. Tavaly volt az első olyan év, amikor többen kerültek örökbefogadó szülőkhöz, mint ahányan bekerültek az örökbefogadói rendszerbe, ez mindenképpen örömteli hír. Az állam szeretné, hogy az örökbefogadás folyamata minél gyorsabb, egyszerűbb legyen, családot találjanak a gyerekek. Ennek kapcsán azt jegyezte meg Novák Katalin, az esetek 90 százalékában párok, férfi és nő akarnak örökbe fogadni, ha olyan helyzet áll elő, hogy a gyermeknek nincsen örökbefogadó szülőpárja, akkor lehet mérlegelni, hogy egy egyedülálló is fogadhasson örökbe.

A politikus megjegyezte, nagyon izgalmas feladatot kapott, amikor ezt a területet felügyeli, nagyon is szereti a munkáját, főleg akkor, amikor az utcán járva kap pozitív visszajelzéseket. De a sikerhez nem csak egy ember kell, hanem egy jó közösség, egy határozott vezető, mint a miniszterelnök, de mellette ott vannak mások is, akiknek fontos ez az ügy is, hiszen talán nem véletlen, hogy a kormányban több sokgyermekes politikus dolgozik.