A kormánypártok egyáltalán nem engedték el Budapestet

A kormánypártok egyáltalán nem engedték el Budapestet

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlamenti frakció szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a járvány elleni védekezésről, a kormánypártoknak a fővároshoz fűződő viszonyáról, de szóba került még Debrecen helyzete is.

A képviselő beszámolt arról., hogy a parlament mai ülésén döntenek a maszkviselési szabályok szigorításáról, de ezen túlmenően a kormány tagjait, a miniszterelnököt is kérdezik majd az azonnali kérdések során. Halász János hozzátette, az azonnali kérdések lényege az, hogy az ülés előtt egy órával szokták megküldeni azokat, ezért arról még nem tudott beszámolni, hogy érkezik-e a kormányhoz kérdés az erzsébetvárosi polgármesteri hivatalban történtekről, bár az is igaz, hogy annak nagy a valószínűsége, hogy ha lesz ilyen kérdés, azt nem a DK frakcióból fogják feltenni. A politikus szerint ebben az ügyben fel is kell tenni kérdéseket, mert az embereknek joga van tudni, hogy mi is történt, tudtak-e erről a pártok, kinek volt haszna ebből az egészből. Véleménye szerint az szinte elképzelhetetlen, hogy egy városvezető nem tudott erről az egészről, ráadásul az illegális kereskedelem egy olyan irodában zajlott, ahol rendszeresen tartottak megbeszéléseket. Az érintett önkormányzati képviselő lemondott a mandátumáról, így Erzsébetvárosban időközi választást kell tartani, amire minden pártnak, így a kormánypártoknak is fel kell készülni, abba sok munkát kell fektetni. Ennek kapcsán azt jegyezte meg Halász János, hogy a kormánypártok egyáltalán nem engedték el Budapestet, hiszen sok képviselőjük dolgozik a különböző önkormányzatokban, jelentős fejlesztéseket hajt végre a kormány.

A politikus a városában, Debrecenben történt eseményekről is beszámolt, ezek közé sorolta annak a rendezvénysorozatnak a folytatását, amelyik a Mihály naptól Márton napig címet viseli, a mostani hétvégi szabadtéri rendezvények is sikeresek voltak, ahol az emberek betartották az egészségügyi szabályokat a távolságtartástól kezdve egészen a maszkviselésig. Mindezek mellett ezen a hétvégén jelentette be Debrecen polgármestere, hogy a város 50 millió forinttal támogatja a szociális területen dolgozókat, hiszen a járvány alatt az ágazat munkavállalóira is nagy teher hárul. A hétvégéhez tartozott még az az örömteli esemény is – jegyezte meg a politikus, hogy a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével ismerték el Horovitz Tamásnak, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökének a munkáját. Szerencsére a város vezetése és a helyi zsidó közösség között nagyon jó a kapcsolat, sok jelentős fejlesztést sikerült közösen megvalósítani.

Halász János értékelte a pénteki tüntetést, amit az SZFE hallgatói szerveztek. Véleménye szerint a parlamenti képviselők a maguk részéről mindent megtettek, hiszen elindítottak a felsőoktatásban egy folyamatot, amelynek keretében egyetemek kerültek alapítványi kezelésbe, ami sikereket jelent az intézményeknek. Mint kifejtette, az alapítványi működéssel éppen az egyetemi szabadság lett garantálva, ezért is tartotta furcsának az SZFE hallgatóinak állásfoglalását. Halász János szerint ez az egész egy szakmai kérdés, bár az is igaz – tette hozzá, hogy vannak olyan baloldali pártok, amelyek hergelik a diákságot, megkísérelve, hogy ráüljenek a fiatalokra. A politikus úgy véli, már azért is érthetetlen a tiltakozás, mert a kormány már most is jelentős támogatást adott az SZFE-nek.

A politikus kérdésre válaszolva elmondta, a Debrecenbe tervezett hazai és külföldi fejlesztések haladnak, már ahogy a mostani járványhelyzetben mehet, ám szerencsére mindenki látja, Magyarországnak, így Debrecennek is működnie kell. A BMW gyár építése halad, az egyetemen zajlanak a képzések, ahol a végzetteket nagy örömmel várják a gazdaság jelentős szereplői.