Színes programok a Csányi5-ben

Színes programok a Csányi5-ben

Lefkovics Zsófia, az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a következő hónap programjairól.

Lefkovics Zsófia elmondta, a zsidó közösségi házban a koronavírus-járvány ellenére működnek a programok, az idősebbeknek szervezett eseményeket online formában tartják meg, a többi a szokott menetrendben zajlik, természetesen az egészségügyi szabályok betartásával.

Különösen érdekes programokkal várják az érdeklődőket, október 7-én vetítik le a Sárgacsillagos osztály című filmet, a Zsidó Gimnázium 1944-ben érettségizett osztályának az ötvenedik érettségi találkozójáról, az alkotást Dettre Gábor rendezte. Másnap egy előadást hallgathatnak és nézhetnek meg, ahol Török András mutatja be a pesti zsidóság életét a Fortepan albumából válogatva a képeket. Október 22-én nyílik meg Kardos Dániel fotóiból egy kiállítás, Heller Ágnes és Ungvári Tamás emlékére. Október 25-én Borgula András, a Gólem Színház vezetője tart egy különleges tárlatvezetést felolvasással a Csányi 5 állandó kiállításának a területén, ahol a pesti zsidók életét mutatják be 190-1944 között.

Ugyanezen a napon az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár egy jótékonysági árverést is rendez ma Gólem Központ javára. Az árverésre a Csányi5 Galériában eddig kiállított művészek ajánlották fel egy-egy művüket, mint például Balla Margit, Kardos Dániel, Benda Iván és még sokan mások.

De érdemes lesz meghallgatni Szunyogh Szabolcsot, aki az előadássorozatának következő részében Marx antiszemitizmusáról fog beszélni. Lefkovics Zsófia elmondta erről az előadásról is részleteket a Csányi5 közösségi oldalán tudhatnak meg az érdeklődők.

De október 29-én rendeznek egy világzenei koncertet Kardos Dániel zeneművész szervezésében.