A V4-es országok geopolitikai érdekszövetsége pedig egyre erősebb

A V4-es országok geopolitikai érdekszövetsége pedig egyre erősebb

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az EU külpolitikájáról, Magyarország és a V4-ek erősödéséről, de a koronavírus-járvány is terítékre került.

Farkas Örs értékelte az Európai Unió legutóbbi nyilatkozatát, amelyben elítélték a koszovói és a szerb vezetést, amelyek erősíteni kívánják diplomáciai kapcsolatukat Izraellel, Koszovó, mint muzulmán ország a nagykövetségét Jeruzsálembe fogja költöztetni. Mint kifejtette, az EU-nak van egyfajta külpolitikai viszonyrendszere a Közel-Kelettel, de az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, a Távol-Kelettel is. Ám abban az esetben, ha valamelyik tagállam másként lép fel, akkor az EU nem válogat az eszközökben, Magyarországgal szemben is számtalan kritikát fogalmaztak meg az eltérő külpolitikai lépései miatt. Hozzátette azt is, Szerbia és Koszovó vezetője ezt a nyilatkozatot az amerikai elnök jelenlétében ette meg, az ő közös látogatásuk Washingtonban az mindenképpen üdvözlendő. Magyarország egyébként pedig a Közel-Keleten meglévő jó kapcsolatainak a fenntartására törekszik.

A Leszbosz szigetén lévő menekülttáborban keletkezett tűz kapcsán a szóvivő emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány álláspontja a migráció kérdésében változatlan, arról nem beszélve, hogy a koronavírus-járvány első hullámának a lecsillapodásával újra felerősödött a migrációs nyomás, ismét megjelentek a magyar határzárnál is. Arról nem beszélve, hogy a kibocsátó országokban igen magas a fertőzöttek aránya, ezért kijelenthető, a koronavírus-járvány és a migráció összekapcsolódik. Európa eddig nem fordított erre figyelmet, ezután sem fogja megtenni, pedig most nagyon fontos lenne, a lépések helyett olyan cselekedeteket tesznek, amik nem egyeznek a magyar, az európai emberek érdekeivel.

Magyarország szerencsére nincs egyedül a véleményével, a V4-es országok geopolitikai érdekszövetsége pedig egyre erősebb, elegendő a gazdasági erejét, lélekszámát nézni. Hozzátette, nem véletlenül nevezte Orbán Viktor miniszterelnök Lengyelországot Európa új motorjának. A visegrádi országok összefogása, ereje is okozza azt, hogy a térség, valamint Európa nyugati fele között több kérdésben is vita van.

A Brexitet követő tárgyalásokon a britek egy sajátos állásponttal jöttek elő, amit az EU nem fogadott jól. Farkas Örs szerint, a közösség ott követtel a legnagyobb hibát, hogy engedte egy olyan helyzet kialakulását, aminek a végén a britek kiléptek. A britekkel való tárgyalás során kiderült, az EU nem szeretne precedenst teremteni, azaz más tagországok ne akarjanak kilépni. A briteknek nem az volt a céljuk, hogy kilépnek, majd utána visszaszerződnek külön-külön. Most sokkal jobb helyzetben vannak, hogy megállapodjanak akár az USA-val, az oroszokkal, a Távol-Kelettel. A briteknek most egészen más a súlya, szerepe, ezt a helyzetet pedig igen okosan kezelik – jegyezte meg a szóvivő.

Egyébként Magyarország külpolitikai, külgazdasági tevékenysége is megerősödött az elmúlt években, amiben nagy szerepe a tárca vezetőjének.

A koronavírus-járvány második hulláma kapcsán a szóvivő kijelentette, a kormány továbbra is az emberek egészségének megőrzését tűzte ki célul, de mellette ugyanilyen fontos, az emberek munkájának a megőrzése. Ez egy nehéz helyzet, hiszen ez a két cél szembemegy egymással. A vírus elleni védekezés kapcsán Izrael településeket zár el estétől reggelig, nem kívánják az egész országot bezárni. Farkas örs szerint erre a megoldásra még nincsen szükség itthon. Ami a védekezést illeti, minden ország követi a WHO ajánlását, ami szerint a vírus terjedésének megoldását lokálisan kell megoldani, a hazai példák megmutatták, Magyarország megoldja a helyzetet, legyen szó egy iskoláról, egy osztálytól, stb. A második hullámban a fertőzöttek száma meghaladja az első során tapasztaltakat, ugyanakkor az elhunytak száma arányaiban kevesebb.