Felavatták az újjáépített zuglói zsinagógát szerdán Budapesten.

A BreuerPress és a HetiTV hirei 2020.09.03.-reggelén

Felavatták a kormányzati támogatással újjáépített zuglói zsinagógát szerdán Budapesten. A rekonstrukció azért vált szükségessé, mert 2016 októberében kiégett az épület.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az ünnepségen azt mondta: ma zsidó kulturális reneszánszról beszélhetünk Magyarországon.

Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben a zsidó vallásgyakorlás három bevett egyháza összesen csaknem 26 milliárd forint állami támogatásban részesült – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt célja a Kárpát-medencei magyar zsidó kulturális örökség megőrzése és gyarapítása. Ennek alapján újult meg a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, több vidéki imaház, illetve a többi között a magyar szecesszió stílusában épült szabadkai zsinagóga – ismertette az államtitkár.

Orbán Balázs azt mondta: a zsidó identitás védelmét történelmi felelősségének tartja a magyar kormány. Mégpedig azért, hogy soha ne ismétlődhessen meg, hogy a magyar állam még egyszer saját állampolgárai ellen fordul.

Ugyanakkor aggodalommal tekintenek azokra a nyugat-európai törekvésekre, amelyek a vallás és a közélet mesterséges szétválasztását sürgetik, mert ezek Európa civilizációs alapját kezdik ki.

Karácsony Gergely főpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a zsinagóga újjászületése ünnep minden zuglói és minden budapesti polgárnak.

Úgy fogalmazott: azt ünnepeljük, hogy a templom meggyógyult, ám azt is reméli,hogy nemcsak a templomaink, hanem a közösségeink, a város és az ország, és főleg a zsidóság is kigyógyul az elmúlt évtizedekben szerzett sebeiből.

Az, hogy különböző közéleti szereplők tudnak egy közös ügynek együtt örülni, talán azt is segíti, hogy az épületek után a lelkeink is meggyógyuljanak – mondta a politikus.

 

A szeptemberi tanévkezdéskor 423 köznevelési feladat-ellátási helyen léptek szolgálatba iskolaőrök – közölte Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelési államtitkára. Jelezte: további helyszínekre is toborozzák és képzik az iskolaőröket. Rámutatott: azokon a helyeken léptek szolgálatba az iskolaőrök ahol a továbbképzés, az iskolapszichológus, a szociális munkás, a tantestület eddigi munkája nem volt elegendő a rend teljes körű fenntartásához. Az iskolaőr olyan személy, aki sokkal több mint egy portás, de nem rendőr – fogalmazott. Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára közölte: 39 szakképzési centrumban 185 szakképzési intézmény jelezte szándékát, hogy részt venne a programban. Reményét fejezte ki, ez a kör bővül a jövőben. Töreki Sándor, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes ismertette: az  iskolaőrök tanítási időben teljesítenek szolgálatot, sajátos jogokkal vannak felruházva, és rendelkeznek kényszerítő eszközzel, így bilinccsel, gumibottal és könnygáz spray-vel. Utóbbiak használatára csak kiemelten indokolt esetben kerülhet sor – hangsúlyozta.

 

 

 

Szerdától háromnapos önkormányzati sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) – jelentette be az érdekképviselet elnöke. A Belügyminisztérium épülete előtt megtartott eseményen Boros Péterné, az MKKSZ elnöke hangsúlyozta: minderre azt követően kerül sor, hogy a belügyminiszter nem volt hajlandó a szakszervezettel érdemi párbeszédre, illetve közölte, hogy egyik követelésüket sem tartja tárgyalási alapnak. Fő követelésük az önkormányzatok költségvetési finanszírozásának rendezése, illetve azon kiadások megtérítése, amit az önkormányzatok a járvány elleni védekezésre fordítottak a kormány rendeletei alapján – tette hozzá.

 

 

 

A Párbeszéd költségvetési módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskolái, az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolája, valamint a Dr. Ámbedkár iskola kapja vissza az elvont költségvetési támogatását. A párt frakcióvezető-helyettese azt mondta, a kormány olyan gyerekek jövőjét teszi tönkre, akiknek ezek az intézmények voltak az utolsó reményei. Olyan iskolákat „véreztetnek ki” és lehetetlenítenek el, amelyek az esélyeket egyenlítik ki, a generációkról generációkra öröklődő mélyszegénységet akarják felszámolni, és szociális munkát is végeznek – közölte Tordai Bence. A kormányzat ezektől az iskoláktól összesen 130 millió forintot von el a koronavírus-járványra hivatkozva, miközben a Magyar Tenisz Szövetség 2,5 milliárd forintot kap ,  a Magyar Divat és  Design Ügynökség  pedig  2,3 milliárd forintos támogatásban részesült a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Tordai Bence jelezte, ezen ügynökség támogatásából csoportosítanának át 130 milliót az érintett iskoláknak.

 

 

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Törvényalkotási Bizottság alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt egy különleges módon lebonyolított sporteseményről, a parlament őszi feladatairól, valamint Munkácsy Mihály munkásságáról.

Az Országgyűlés rövidesen megkezdi őszi ülésszakát, a politikus elmondta, végignézte az őszi törvényalkotási programot, a Törvényalkotási Bizottság, valamint a Parlament előtt fekvő törvényjavaslatokat, ezek azt mutatják, feszes program vár a képviselőkre. példaként hozta fel a klímavédelmi jogszabályok módosítását, az uniós szabályokhoz való alkalmazkodását, de az uniós elszámolásoknál a projektvezetői rendszer további fejlesztését, az ügymenet szigorítását. Fontos még a költségvetési törvény módosításának néhány eleme. Mint megjegyezte, több mint 30 jogszabályról van szó, ezek mindegyike kiemelten fontos.

A feszes munkarend mellett figyelni kell a járványügyi szabályokra, miközben az ország bezárta a határait, ennek a lényege éppen azt, hogy külföldről ne lehessen behurcolni a vírust. nagyon kemény szabályok adják meg a lehetőséget a Magyarországra történő belépést, a határoknál történő ellenőrzést, a hatósági karantén működtetéséről. Ezek az intézkedések persze nehezítik a határokon való bejutást, de védekezni kell, ahogy ezt tette az ország a járvány első hullámában. A korlátozások célja a vírus behordozásának megakadályozása, valamint a hazai kezelése a lehető legnagyobb biztonsággal, mert fontos az emberek élete, de a munkája is.

 

 

Külföld:

Megkezdődött Párizsban a 2015 januárjában elkövetett véres dzsihadista támadásokkal összefüggésbe hozható vádlottak pere. Tizennégy ember áll bíróság előtt, akiket különböző mértékben gyanúsítannak azzal, hogy logisztikai támogatást nyújtottak annak a három elkövetőnek, aki néhány nap leforgása alatt tizenhét embert gyilkolt meg. A Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében tizenkét embert öltek meg, és tizenegyet megsebesítettek. Agyonlőttek továbbá egy rendőrt, majd egy kóser élelmiszerboltban zsidó túszokat ejtettek, és négyet megöltek. A támadássorozat volt a nyitánya a Franciaországot sújtó iszlamista merénylethullámnak, amelyben aztán több mint 250-en vesztették életüket. A történelminek ígérkező per várhatóan novemberben fejeződik be.

 

Mintegy kétszáz, Ukrajnában kiképzett szélsőséges fejt ki radikális tevékenységet Fehéroroszországban – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a fehérorosz hivatali partnerével, Uladzimir Makejjel közösen. „Értesüléseink szerint mintegy 200, ukrán területen kiképzett szélsőséges tartózkodik jelenleg a Belarusz Köztársaságban” – mondta az orosz diplomácia vezetője.  Lavrov „megerősített értesülésekre” hivatkozva azt mondta, hogy az ukrán szélsőséges szervezetek közül a Sztepan Bandera nevét viselő Trizub (az ukrán címer háromágú szigonyának neve), a Sz14 (Szics), a Nemzeti Hadtest és a Jobboldali Szektor foglalkozik „radikális cselekmények kiprovokálásával” Minszkben és Fehéroroszország más városaiban.

 

 

Románia lakosságának kevesebb mint négy százalékánál alakulhatott ki ellenállóképesség a koronavírussal szemben – közölte Nelu Tataru egészségügyi miniszter egy országos szerológiai vizsgálat részeredményeire hivatkozva. Az Europa FM rádiónak nyilatkozó tárcavezető elmondta: eddig 13 ezer embertől vettek vérmintát, hogy felmérjék a koronavírus-fertőzésen átesett lakosság reális arányát. Az országos közegészségügyi hatóság (INSP) ezek közül 7832 mintát vizsgált meg, amelyek közül csak 303-ban talált ellenanyagot. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint tehát az ország lakosságának 3,87 százaléka lehet védett a vírussal szemben. „Más európai országokban, ahol jelentős számú fertőzött volt, 5-6 százalékos immunitást mértek, de ahhoz, hogy a fertőzés ne terjedhessen járványszerűen, sokkal magasabb, legalább 50-60 százalékos immunitásra lenne szükség” – magyarázta a miniszter. Hozzátette: egyénenként változó, hogy egy fertőzésen átesett embernél mennyi ellenanyag termelődik és az milyen hosszú ideig biztosít védettséget.

 

Nemzetközi imanapot hirdetett meg Libanonért szeptember 4-re Ferenc pápa a szerdai általános audiencián, amely az első volt február 26. óta, melyet az egyházfő hívők jelenlétében tartott meg. Ferenc pápa böjtöléssel egybekötött egyetemes imára szólította fel egyházát, amelyet Bejrútnak ajánl a szolidaritás jeleként. Az egyházfő csatlakozásra kérte a többi vallás tagjait is. Ferenc pápa felhívása végén egy libanoni zászlót is kézbe vett. . Az egyházfő megjegyezte, hogy konkrét lépésekkel is segítik Libanont, többek között jótékonysági kezdeményezésekkel. Az egyházfő az imádságnak szentelt napot egy hónappal az augusztus 4-én, a bejrúti kikötőben történt robbanás után jelölte ki. Mintegy háromezer tonna, felügyelet nélkül tárolt ammónium-nitrát robbant fel. A katasztrófában a város egy része teljesen megsemmisült, több százan veszítették életüket, több ezren megsérültek. A tragédia politikai és társadalmi feszültséghez vezetett.

 

 

Szaúd-Arábia beleegyezett abba, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti járatok használják a királyság légterét – jelentette be a szaúdi állami média és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A Szaúdi Sajtóügynökség közölte, hogy az ország polgári légiközlekedési hatósága teljesítette Abu-Dzabi azon kérését, hogy az összes országból érkező és onnan induló, az Egyesült Arab Emírségek egyik repülőterére tartó vagy onnan induló repülőgépek Szaúd-Arábia felett repülhessenek. Rijád nem ismeri el hivatalosan Izraelt. A lépés azt jelzi, hogy Rijád elfogadta az Egyesült Államok által közvetített kapcsolatok normalizálására irányuló megállapodást az Emírségek és Izrael között. Faisal bin Farhan Al-Saud szaúdi külügyminiszter szerint a királyság döntése a járatok engedélyezéséről nem változtatja meg álláspontját a palesztin kérdésben. Netanjahu üdvözölte a lépést. Videó nyilatkozatában hozzátette, hogy a szaúdi légtér felett repülés elősegíti a turizmus fejlesztését, csökkenti a repülések költségeit és csökkenti a kelet-ázsiai utazási időt.

 

Gazdaság:

 

A koronavírus-járvány második hullámában a magyar gazdaság korábban látott részleges leállását kell megakadályozni, és ehhez az egyik legjobb eszköz a határokon életbe léptetett korlátozó intézkedések sorozata – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban, ahol átadta a Tecnica Ungheria Kft. beruházástámogatási okiratát. Szijjártó Péter kifejtette, most az elővigyázatosságon van a hangsúly, ezért nem véletlenek és nem öncélúak az utazási korlátozások, amelyekkel azt szeretné megakadályozni a kormány, hogy a vírust Magyarországra behurcolják és az további veszélyt jelentsen a magyar emberek életére, egészségére és munkahelyeire. Most a gazdasági védekezés időszakát éljük, és látva a magyar gazdaság és a vállalatok életerejét, ezt is meg fogjuk nyerni, csakúgy mint az egészségügyi védekezés első fázisát – fogalmazott a miniszter.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön változóan felhős lesz az ég, legfeljebb nyugaton, és az északi határszélen fordulhat elő záporeső, esetleg zivatar. Mérsékelt északnyugati szél fúj.  Kissé emelkedik a hőmérséklet. Éjszaka mindenütt kiderül az ég, eseménytelen idő várható.

A hőmérséklet jellemző átlaga  csütörtök reggel    8 – 14,  csütörtök délután   23 – 27,  péntek reggel        9 – 13          fok körül alakul.