Olyan Európai Unióban kellene élni, ahol ugyanannyira számít a német, de a magyar álláspont is

Olyan Európai Unióban kellene élni, ahol ugyanannyira számít a német, de a magyar álláspont is

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a bledi találkozóról, az EU jövőjéről beszélt.

A politikus értékelte a közép-kelet-európai vezetők bledi találkozóját, amelynek kapcsán azt mondta, ez egy stratégiai szempontból fontos esemény volt, ahol a cseh, a horvát, a lengyel, a bolgár, a szlovén, valamint a magyar állam- és kormányfők jelentek meg, ide a Nemzetközi Valutaalap vezetői is eljöttek. A megbeszélések során több prioritást is megfogalmaztak, amelyek egészen biztosan meghatározzák az elkövetkezendő időszakot. Ezek egyike volt az, hogy a koronavírus-járvány kezelése kapcsán a sikeres tagállami kezelés, valamint az uniós járványkezelés közötti összhangot meg kell találni. Mellette azt is kijelentették a térség vezetői, hogy a gazdasági versenyképesség megőrzése is legyen fontos, azaz ne csak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is túl kell élni a járványt. Fontos, hogy legyen valamilyen perspektíva, hiszen a Valutaalap vezetői is elmondták, a járvány és annak gazdasági hatásai miatt jelenleg 170 ország szegényebb állapotban van, mint annak előtte.

A V4-ek szerepe azért is emelkedett meg, mert Lengyelországban van jelen pillanatban egy komoly gazdasági potenciál, de a többi visegrádi ország is tényezővé vált Európában, most az a kérdés, hogy a gazdasági potenciál ügyét miként tudja az egész EU kezelni a járvány második hulláma alatt. Erre azért is kell figyelni, mert közben – idézte a magyar miniszterelnököt a képviselő, az Egyesült Államok és Kína elhúzott Európa mellett, miközben a közösség a jogállamisági kérdésekkel foglalkozik, a migráció ügye kapcsán is elsősorban a tagállamok közti ideológiai harcban merül el. Ilyenkor, ebben az időben pont a gazdasággal kellene érdemben foglalkozni.

A bledi találkozón az EU biztonsága is téma volt, Orbán Viktor emiatt is hangsúlyozta a nemzetállamok védelmi képességeinek erősítését, ami egyben pozitív hatással van a gazdaságra is. Az esemény sajtótájékoztatóján a cseh miniszterelnök egy erősen kritikus hangnemben világosította fel a Guardian tudósítóját, hogy a politikusok több órája tárgyalnak a járvány második hulláma előtt, a munkahelyek megőrzéséről, a beruházásokról, a V4-ek szerepéről, közben egyesek a jogállamiságról akarnak beszélni.

Visszatérve a védelmi beruházásokra, a politikus szerint rövidesen ki fog derülni, hogy ezt a kérdést mennyire veszik majd komolyan az EU, a NATO tagállamai.

Szintén szóba került Bledben, hogy Szerbia szerepét meg kell erősíteni, a Nyugat-Balkánnal együtt, hiszen a migráció kapcsán az EU védelmi politikáját meg kell erősíteni. Juhász Hajnalka hozzátette, olyan Európai Unióban kellene élni, ahol ugyanannyira számít a német, de a magyar álláspont is, azaz minden tagállam egyszerre partner is. Lehetnek más politikai vélemények, de a közösség jövője szempontjából egységesnek kell lenni. Természetesen tudható, az EU-n belül létezik egy francia-német tengely, de azt is látni kell, a járvány második hullámának a nyertesed lehet a közép-európai régió, persze csak akkor, ha van összetartás. Mindez a közép-európai identitást erősítheti, ezt pedig integrálni lehet az uniós gondolkodásba. A képviselő kiemelte, a térség államainak az álláspontja már évek óta ugyanaz, legyen szó a migrációról, a tagállami szuverenitásról, sok minden másról. Ebben nagy szerepe lehet Magyarországnak, amelyik jövőre lesz a V4-ek, valamint az Európa Tanács soros elnöke.

A kölcsönfelvétel kapcsán Juhász Hajnalka megjegyezte, a Valutaalap ezen a téren is mindig megpróbált objektív maradni, már csak annak kell bekövetkeznie, hogy a mentőcsomag során ne játszanak szerepet mindenféle politikai megfontolások, feltételek. Azt lehet látni, a tagállamok jelentős része bajban van a járvány kapcsán, amit csak tetézhet a második hullám, ezért is lenne hasznos a V4-es országok pozitív tapasztalatait átvenni.

A járvány második hullámának a hazai védekezése kapcsán Juhász Hajnalka elmondta, érdemes értékelni azt a fegyelmet, amit az emberek mutattak tavasszal. Most, a második hullám küszöbén még jobban érdemes figyelni a szeretteinkre – jegyezte meg, mert ezzel sok mindent el lehet érni.

A parlamenti képviselők is fegyelmezetten viselkedtek, a jövőt illetően a házelnök dönt majd, amit el kell fogadni, de egyelőre úgy készülnek, hogy lesznek plenáris ülések.