„Nem kell mind az 1,4 milliárd kínait beoltani”

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.08.19.-reggelén 

 

Szaúd-Arábiának érdeke a kapcsolatok normalizálása Izraellel – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök főtanácsadója és veje, Jared Kushner.

 

 

Magyarország Trianon századik évfordulójára újra tekintélyt vívott ki magának az elmúlt tíz év teljesítményének köszönhetően, és ezzel azt üzeni a térség politikai vezetőinek, hogy „a jövőben biztosan nem lehetünk sikeresek egymás rovására” – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A házelnök hangsúlyozta, azért kezdeményezték 2020 nemzeti összetartozás évévé nyilvánítását, hogy ne csupán arra emlékezzen az ország, milyen tragédia történt vele Trianonban, hanem azt is ünnepelje meg, hogy e tragédia ellenére is túlélte az elmúlt száz esztendőt. „Noha Trianonban a szerződést megfogalmazóknak a – talán nem is nagyon titkolt – szándékuk az volt, hogy halálra ítéljenek bennünket, úgy is, mint országot, államot, úgy is, mint nemzetet eltöröljenek a föld színéről” – fogalmazott a fideszes politikus. Kövér László szólt arról is, a magyar szépirodalom, valamint film- és színházművészet az elmúlt harminc évben nem dolgozta fel széles körben hozzáférhetően a száz évvel ezelőtt történteket. A parlament elnöke aláhúzta továbbá, a külső nyomás, az identitásukban kárt okozó fenyegetettség, különösen a „migránshullám” volt az, ami újra „összeterelte” a visegrádi országokat. A visegrádi négyek így ismét nemcsak védekező, hanem építő jellegű, kooperáló együttműködést alkotnak, amely a jövőben még tágabb közép-európai együttműködés alapjává válhat – tette hozzá.

A magyar megmaradást szolgálná a nemzeti régiók létrejötte, ezért létérdek támogatni az erre irányuló aláírásgyűjtést – hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparban, ahol részt vett a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatásáról szóló sajtótájékoztatón. Potápi Árpád János elmondta, november 7-éig folytatódhat az aláírásgyűjtés, eddig 1 millió 8 ezer online és körülbelül 250 ezer papíralapú aláírást gyűjtöttek, de a kettő között van némi átfedés. Mint mondta, a kormány a nemzeti összetartozás évében, száz évvel Magyarország feldarabolása után minden tőle telhetőt megtesz, hogy összegyűljön határidőre a kellő számú aláírás. Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke elmondta, 40 ezer főnél nagyobb aktivistahálózatot építettek ki, amelynek segítségével az egész európai színtérre ki szeretnék vinni a székely ügyet, emellett belekezdenek a székely brand kiépítésébe, amelyet biztosan folytatnak a november 7-ei határidő lejárta után is.

Külföld:

Izraeli vadászgépek és más légijárművek keddre virradóra a Hamász terrorszervezet föld alatti infrastruktúráját támadták a Gázai övezetben, megtorlásul az előző nap átreptetett Molotov-koktélt szállító léggömbökért. Egy héten belül ez volt a nyolcadik izraeli támadás az övezetet uraló Hamász ellen. Hétfőn legalább 20 tüzet okoztak a terror léggömbök a határ melletti izraeli területeken, köztük egy óvodánál Szderotban. A nyáriszünet miatt gyerekek nem tartózkodtak a közelben. Az egyiptomi hírszerzési tisztviselők alkotta delegáció az esti órákban távozott a Gázai övezetből az Erez-átkelőn keresztül, miután 8 órán át tárgyalt az övezet terrorista vezetésével. Egyiptom az elmúlt évek során közvetítőként szolgál Izrael és a Hamász között.

Szaúd-Arábiának érdeke a kapcsolatok normalizálása Izraellel – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök főtanácsadója és veje, Jared Kushner. Kushner szerint a diplomáciai kapcsolatok felvétele Izraellel „nagyon jót tenne a szaúdi üzleti életnek és a szaúdi védelmi politikának”. Majd hozzáfűzte, hogy „őszintén szólva, ez segítené a palesztinokat is”. Trump

főtanácsadója kifejtette, hogy mivel szerinte Irán ellenzi a legjobban a szaúdi-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételét, ez azt jelzi, hogy „valószínűleg jó úton járunk”. Szaúd-Arábia hivatalosan nem kommentálta az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti békemegállapodást, amelyet múlt csütörtökön elsőként Trump jelentett be. Az amerikai közvetítéssel létrejött megállapodás értelmében az Emírségek és a zsidó állam diplomáciai kapcsolatot létesít egymással, és Izrael felfüggeszti a ciszjordániai zsidó telepek bekebelezését. Bár Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő még aznap közölte, hogy Izrael csak átmenetileg függeszti fel a bekebelezést, nem mond le róla.

Az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodás szerint Izrael egy időre felhagy a Júdea és Szamária területeinek egy részét érintő szuverenitás kiterjesztésével, melyet az izraeli közvélemény egy reális kompromisszumnak tekint – írja a Times of Israel. A Direct Poll ügynökség által készített közvélemény-kutatás arra keresett választ, hogy vajon az Emírségekkel kötött békét, vagy a szuverenitás kiterjesztését preferálják az izraeliek. A válaszadók 76,7 százaléka a békepaktumot részesíti előnyben szemben 16,5 százalékkal, akik a szuverenitás kiterjesztését, 3,1 százalék egyiket sem, további 3,7 százalék pedig nem tudott válaszolni. A kutatás egyik legmeglepőbb eredménye, hogy még a jobboldali szavazók 64,1 százaléka is a békekötést részesíti előnyben a jogkiterjesztéssel szemben, és a jobboldali szavazók mindössze 27,9 százaléka nevezte fontosabbnak a jogkiterjesztést az Emírségekkel kötött békénél. Ezen szavazók 1,6 százaléka egyiket sem támogatja, míg 6,4 százalék nem foglalt állást a kérdésben.

Az Európai Unió, a tagállamok és a Földközi-tenger térségének országai közötti, kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség az illegális migráció megállításához – mondta a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos. Várhelyi Olivér közölte: hétfőn Tunéziában tett látogatást Luigi Di Maio olasz külügyminiszter és Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagjának társaságában. Kifejtette: a látogatás célja az volt, hogy a tunéziai hatóságokkal megismertessék az Európai Bizottság új megközelítését, amely szerint akkor tudnak együttműködni hosszú távon, ha ez a kölcsönös előnyökre épül. Ez azt jelenti, hogy az EU hajlandó tovább növelni a Tunéziának juttatandó forrásokat, ha az ország együttműködik az uniónak kiemelten fontos területeken, elsősorban az illegális migráció megállításában – magyarázta. Úgy vélte, sikeres volt az út, mert komoly megértést tapasztalt tunéziai tárgyalópartnerei részéről a felvetett problémák iránt. Várhely Olivér elmondta: tízmillió euró további támogatást ajánlottak fel Tunéziának, hogy megfelelő eszközökkel szerelhessék fel a határvédelmi erőket, a parti őrséget, így megakadályozhassák az illegális migránsok elindulását. Az utóbbi időben komoly kiáramlás indult meg, amit feltétlenül meg kell állítani – tette hozzá.

Venezuelában a decemberi parlamenti választások után feloszlatják a 2017-ben létrehozott alkotmányozó gyűlést – jelentette be Nicolás Maduro elnök. Venezuelában a parlament az egyetlen olyan testület, amelyet az ellenzék ellenőriz. Az alkotmányozó gyűlésben kizárólag Maduro hívei vesznek részt, és afféle párhuzamos parlamentnek számító testületként működik 2017 júliusa óta azzal a céllal, hogy az ellenzéki tömegtüntetések hatására kidolgozza az alaptörvény módosítását, bár erről a munkáról a hatóságok még nem jelentettek be semmit. Azóta a tényleges parlament lényegében cselekvésképtelen a latin-amerikai országban, a legfelső bíróság 2017 óta valamennyi határozatát megsemmisíti. Az alkotmányozó gyűlés azonnali hatállyal alkalmazandó rendeleteket ad ki.

A SinoPharm kínai állami gyógyszergyártó vállalat várhatóan az év végéig kereskedelmi forgalomba hozható oltóanyagot állít elő az új típusú koronavírus ellen – mondta a vállalat vezetője, Liu Csin-cseng a Kínai Kommunista Párt lapjában. Liu elmondása szerint a vakcina 1000 jüanba (hozzávetőleg 42 ezer forint) kerül majd, és két lépésben kell majd beadni, 28 napos eltéréssel. A cégvezető egyúttal azt javasolta, hogy a diákok és a nagyvárosokban élő emberek mindenképpen oltassák be magukat, de arra az álláspontra helyezkedett, hogy a vidéken, gyéren lakott helyen élőknek nincs szüksége a vakcinára. „Nem kell mind az 1,4 milliárd kínait beoltani” – húzta alá Liu a Guangming Daily című lapnak, hozzátéve, hogy a SinoPharm két kísérleti oltóanyagon dolgozik, és évente 220 millió adag oltás legyártására van kapacitása. Liu azt is mondta a lapnak, hogy ez egyik kísérleti vakcinát neki is beadták már.

Pityinger László, Dopeman, rapper, zenész a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a tanulmányai során megszerzett tapasztalatokról, valamint arról, hogy mit lehet tenni a mai világgal.

Az előadó beszélt a koronavírus-járványról, amiről megjegyezte, sok kollégájával ellentétben őt nem érintette olyan nagy mélységben. A szabályokat betartotta, a maszkot használta, a távolságot másoktól betartotta.

Ami a rappelést illeti, Dopeman megjegyezte, a zeneipar már egy ideje jelentős változáson megy át, a szórakoztatóipar is egyre inkább az internetes platformokon jelenik meg, ez hatással van természetesen a gazdasági, anyagi források előteremtésére is. Emiatt is szükség van más lábakon állni.

Egy rappernek, mint előadónak is kell legyen véleménye, akár politikai is, ám az, hogy erre mennyire vevő a társadalom, az nagyban függ attól is, mennyire nyílt az a társadalom. Sajnos Magyarországon jelenleg szekértábor logika működik – tette hozzá, azaz nem nyílt a társadalom, leginkább skatulyázás zajlik. Ezzel annyira nem foglalkozik az előadó, persze véleménye van, de mint megjegyezte, a hozzáállásán sokat segített a Buddhista Főiskolán végzett tanulmánya, ahol egyébként nemrégiben államvizsgázott. Ebbe az iskolába nagyon sokan mennek el, akik kérdésekkel vívódnak, de tudni kell, a buddhizmus nem egy könnyű út, hiszen itt a belső vizsgálatra, elmélyülésre nagyobb hangsúlyt helyeznek. Az európai kultúrába n szocializálódó embert sok meglepetés éri. Hozzátette, ezt a választását a családja, a barátai is megértették, elfogadták. Dopeman szerint az ilyen típusú spirituális tanulmányok alatt, után az ember teljesen megváltozik, sokkal előzékenyebbé válik.

Az előadó a rap őshazájának tekinthető Egyesült Államokban zajló események kapcsán úgy vélekedett, ez az egész egy parázs, ami mindig is izzott. Alapvető feszültségek voltak, vannak az amerikai társadalomban, persze vannak olyan események, amikor szinte teljes az összeborulás, mint például a július 4-i ünnepségek. Ugyanakkor mindig is megvolt az etnikumok közti súrlódás, amit generációkon keresztül hordoznak magukban az emberek, amik a parázsnak és egy-egy kirívó esetnek is köszönhetően lángra lobbannak. Most pedig ezt az egészet nem sikerült jól kezelni, a felek nem a béke irányába mozdultak el.

Arra a felvetésre, hogy mit tenne, ha az lenne a feladata, hogy a magyarokat békítse össze, Dopeman úgy felelt, nem lenne szabad az ellenségképet tovább erőltetni,

mindenkinek a saját maga értékeit kell megkeresni, valamint kell mindenkinek egy tükör, amibe jó legyen belenézni. Bármilyen nehéz ez az egész, de remény mindig kell legyen, mert mindig van valamilyen fény, amit érdemes követni.