Az Ausztriából 1955.ig távozó zsidók Osztrák állampolgárságra jogosultak szeptembertől

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.08.06.-reggelén

Ausztriából 1955.ig távozó zsidók Osztrák állampolgárságra jogosultak szeptembertől

Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Bejrútban történt robbanás okozta károk enyhítése érdekében 1 millió eurót ajánl fel az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház számára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Hozzátette: a forrást azonnal átcsoportosítják, és a Hungary Helps Program keretében folyósítják. Havasi Bertalan beszámolt arról is, hogy a nap folyamán Orbán Viktor, a Fidesz elnöke részvétlevelet küldött a Kereszténydemokrata Internacionáléban (CDI) a Fidesszel közösen részt vevő libanoni keresztény pártnak, miután kiderült, hogy a Kataeb főtitkára, Nazar Najarian is életét vesztette a keddi robbanásban.

 

Már 1 millió 367 ezer 322-en küldték vissza a nemzeti konzultációs íveket, illetve válaszoltak az online felületen – mondta el Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője. A szóvivő emlékeztetett: a koronavírus-járvány nagyban befolyásolja a hétköznapokat, világszerte egyre nő a fertőzöttek száma, és a pandémiának várhatóan lesz második hulláma. Kifejtette: Magyarország a járvány első szakaszában sikeresen védekezett, mert a kormány időben hozta meg a szükséges intézkedéseket, a lakosság pedig fegyelmezett volt és együttműködő. Ennek köszönhető, hogy sikerült elkerülni a tömeges fertőzést és a sok ezer halálos áldozatot. A járvány gazdasági hatásainak kivédése is sikerült, a kormány egymillió munkahelyet megvédett és a magyar munkanélküliségi adatok a legjobbak közé tartoznak Európában.

 

Az egyetemi autonómia biztosítása lesz a Párbeszéd 2021-re tervezett előválasztási kampányának egyik legfontosabb pontja – jelentette be a párt szóvivője. Barabás Richárd arra emlékeztetett, hogy szeptember 1-jétől Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke. A testületben rajta kívül Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója vesz részt.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idei versenyképességi jelentésének parlamenti megvitatását kezdeményezte az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista tagja. Mesterházy Attila az MNB budapesti székháza előtt azt mondta, a július végén nyilvánosságra hozott tanulmány az első olyan dokumentum, amelyben „egy fideszes politikus” ír le rendkívül kritikus megállapításokat az oktatásról. Az ellenzéki politikus a jelentés több megállapítását is idézte, például azt, amely szerint Magyarországon magas a képzettség nélküli iskolaelhagyás mértéke; a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya az egyik legalacsonyabb az unióban; a PISA-teszteken gyengén teljesítenek a diákok; a kutatás-fejlesztésekben elmarad az ország az uniós és a régiós átlagtól is.

 

Rég volt olyan hónap, amikor annyira jól alakultak volna a magyar demográfiai mutatók, mint idén júniusban – ez olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal most közzétett adataiból. A természetes fogyás 1645 fő volt, ami 43 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.

Idén júniusban 9324 magyar halt meg, ez meglepően sokkal, 677 halálesettel kevesebb az egy évvel korábbinál.

Majdnem a felére csökkent a tavalyihoz képest a természetes fogyás júniusban, sokkal többen születtek, és kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban.

Az első félévben 44 250 gyerek jött világra, ami 2291-gyel több a 2019. január–júniusi születésszámnál. Itt érdekes kettősséget láthatunk: január–februárban és júniusban kiugróan nagyot nőtt a születésszám, a tavasszal viszont olyan születési adatok érkeztek, amelyek bármelyik másik évben teljesen átlagosak lettek volna, most is csak azért jelentettek minimális növekedést, mert 2019 első felében kimondottan kevesen születtek. A téli mini baby boom magyarázatának a kormány családtámogatási kedvezményeit tekinthetjük, ennek úgy tűnt, hogy vége szakad – de hogy most mi történik, arról akkor lehet majd bővebben beszélni, ha már látni fogjuk, hogy a júniusi egy kiugróan jó adat-e vagy egy új trend kezdete. A teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított becsült értéke 1,50-re nőtt a 2019 első hat hónapjára számított 1,41-hoz képest.

 

Külföld:

 

Rövid távon életmentő segítségre van szüksége Libanonnak a bejrúti robbanás után – erről a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára beszélt szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Azbej Tristan telefonon bejelentkezve közölte, hogy miután egyeztetett Libanon magyarországi nagykövetével és karitatív szervezetekkel, úgy látja, hogy elsősorban katasztrófavédelmi és orvosi segítségre van szüksége Libanonnak. Hozzátette, hogy több mint 4000-en sérültek meg a keddi kettős robbanásban, és ennyi sérültet képtelen ellátni a helyi egészségügyi rendszer.  Tudni kell azt is, hogy Libanonban jelenleg államcsőd van, és a bejrúti kikötőben a robbanás miatt nagy mennyiségű élelmiszer és gyógyszerkészlet semmisült meg, amelyeket középtávon pótolni kell. Hosszú távon pedig újjáépítési segítségre lesz szüksége az államnak, hiszen például egy kórház is megsemmisült a robbanásban – mondta Azbej Tristan.

A bejrúti robbanásban megsérült a magyar követség épülete, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, segítséget eddig senki sem kért A  minisztérium megdöbbenéssel értesült a pusztító libanoni robbanásról, és együttérzését fejezi ki az áldozatok családjainak és a sérülteknek, valamint Libanon mellett áll ebben a szörnyű helyzetben. A nagykövetség kapcsolatban van a helyi hatóságokkal. A követség épületében álmennyezetek szakadtak le és ablakok törtek be, ahogy több munkatársuk lakásán is – közölte Menczer TaMÁS  államtitkár. Kollégáik jól vannak, készek arra, hogy szükség esetén segítsék a magyar állampolgárokat – tette hozzá.

 

Oroszország egy mobilkórházat telepít Libanonba a Bejrútban történt kedd esti robbanás sérültjeinek kezelésére – jelentette be a rendkívüli helyzetek minisztériuma Moszkvában. A tárca közleménye szerint öt repülőgép indul majd Libanonba, fedélzetükön egészségügyi szakemberekkel, sürgősségi szolgálatok munkatársaival, mentőkutyákkal valamint humanitárius segéllyel. A koronavírus-járvány elleni védekezésben kulcsszerepet játszó orosz fogyasztóvédelmi felügyelet  a Mikrob intézet egy koronavírus-fertőzés diagnosztizálására alkalmas laboratóriumát küldi a helyszínre, annak személyzetével együtt.  A műveletben mintegy 150 ember vesz részt. Késő délutáni közlés szerint egy Il-76-os és egy Szuhoj Superjet 100-as repülőgép már elindult Libanonba a Moszkvához közeli Zsukovszkij repteréről. A keddi bejrúti detonáció következtében az eddigi adatok szerint legkevesebb száz ember életét vesztette, és több mint négyezren megsérültek.

 

Brit parlamenti képviselők szerint súlyos hibákat követett el a kormány a koronavírus-járvány kezdetén. A honatyák Boris Johnson kabinetjének teljesítményét jelentésben értékelték, amelyet szerdán tettek közzé. „A kormány lassú volt annak felismerésében, hogy az európai országokból terjedő járvány egyre veszélyesebb” – áll az alsóház belügyi bizottságának jelentésében. Hiba volt az is, hogy márciusban a kabinet feloldotta több országgal szemben az utazási korlátozást, miközben más államok éppen szigorítottak határzárukon. „Erőteljesebb kezdeti intézkedésekkel valószínűleg le lehetett volna lassítani a ragály terjedését (Nagy-Britanniában)” – olvasható a bírálatban. A bizottság közölte azt is, hogy nem ad hitelt a belügyminisztérium becslésének, miszerint a karanténba rendelt lakosok 99,9 százaléka betartotta a rendelkezéseket, és több bizonyítékot követel az adat alátámasztására.

 

Romániában ismét több mint 1300 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak egy nap alatt, ezzel szerdán meghaladta a 25 ezret az ismert aktív esetek száma. A stratégiai kommunikációs törzs jelentése szerint az utóbbi 24 órában ismét kiugróan sok, 41 koronavírusos beteg halt meg, így 2500 fölé emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. Bár minden korábbinál több, 578 fertőzöttet nyilvánítottak gyógyultnak az utóbbi 24 órában, tovább emelkedett és már meghaladta a 7900-at a kórházban ápolt fertőzöttek, illetve újabb negatív csúcsot döntött a súlyos esetek száma. Szerdán már 464 koronavírusos beteget kezeltek a kórházak intenzív terápiás részlegein.

 

Azok a zsidók, akik 1995 májusa előtt távoztak Ausztriából szeptembertől jogosultak lesznek az állampolgárságra – jelentette ki az osztrák nagykövetség. Az Israel Hayom írása szerint az osztrák nagykövetség azt mondta, hogy szeptember 1-jétől kezdődik a digitális beadványok elfogadása. Az intézkedés kiterjed a gyermekekre és az unokákra is. „Az osztrák náci üldöztetés áldozatainak minden közvetlen leszármazottja jogosult az osztrák állampolgárságra, miközben megtartja jelenlegi állampolgárságát” – jelentette be a nagykövetség. Még tavaly fogadták el az osztrák állampolgárságot kiterjesztő törvényt, és a honosítási eljárások több hónappal ezelőtt befejeződtek. A koronavírus pandémia miatt azonban a hivatalos jelentkezési folyamatot eddig nem lehetett elindítani – írta a lap.

 

GAZDASÁG:

 

A MÁV-Start Zrt. kilencvenmillió eurós, 31 milliárd forintos megbízást adott a Dunakeszi Járműjavítónak (DJJ), melynek értelmében a következő 4 évben 403 vasúti kocsi karbantartásáról, illetve ebből 209 kocsi modernizációjáról gondoskodhat a felerészben orosz-magyar ellenőrzésű TMH Hungary Invest Zrt. tulajdonában álló gyártó cég – idézte a Világgazdaság a Transmashholding International AG információja alapján írt Railway Gazette cikket. A lap szerint 194 kocsira a szokásos, ütemezett karbantartás vár, 209-nek viszont többek között felújítják a belsejét, új, automata ajtókat, LED-es világítást és USB-csatlakozókat kapnak a vagonok. A Dunakeszi Járműjavítónak nem ez az egyetlen óriás megrendelése: a tervek szerint már novemberben kigördülhet az első egyiptomi megbízásra készülő vasúti kocsi a gyárból. A TMH Hungary még 2018-ban kapott megbízást a 680 vasúti kocsi és további 620 vagon elkészítésére az egyiptomi állami vasúttársaságtól.

 

IDŐJÁRÁS:

 

Csütörtökön országszerte napos idő lesz, délen valamivel több felhővel. Délután a Dunántúlon elvétve kialakulhat egy-egy futó záporeső, zivatar, de nem ez lesz a jellemző. Jelentősen melegszik a levegő, visszatér a strandidő. A légmozgás mérsékelt, helyenként kissé élénk lesz, és többnyire keleties, nyugaton északkeleti irányú. Éjszaka általában csillagfényes, eseménytelen idő várható.

A hőmérséklet jellemző átlaga  csütörtök reggel    14 – 18, csütörtök délután   27 – 31 péntek reggel   15 – 19  fok körül alakul.