Sok munka van, rendszeres programokkal

Sok munka van, rendszeres programokkal

Dr. Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke az Ember Mária díjról, a középiskolai versenyről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában, de szóba a svéd embermentő emlékének ápolása is.

Az egyesület elnöke örömmel számolt be róla, hogy sikerült megjelentetni a legújabb Wallenberg füzetet, amit magyarul és angolul is el lehet olvasni, a mostani kiadvány címe: Részvételem a Wallenberg mentőakcióban – Bach Marianne visszaemlékezése.

Sebes József beszélt még a szeptember 10-én kiosztásra kerülő Ember Mária díjról, azt is hozzátéve, ezen a napon indul el a járvány miatt elhalasztott Wallenberg nyomában című középiskolai vetélkedő döntője is, ahol 12 csapat, köztük 4 határontúli mérkőzik meg egymással. A versenyt idén is a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatja. Az Ember Mária díj kiosztására a Csányi utca 5. szám alatti Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban kerül sor, ebben az évben Kriza Borbála és Závada Pál lesznek azok, akik átveheti ezt az elismerést, a laudációjukat pedig Vajda Júlia szociológus és Beer Miklós, nyugalmazott váci püspök vállalta el.

Arra a kérdésre, hogy mennyi munka van abban, hogy 2020-ban is tudják az emberek, ki is volt Raoul Wallenberg, az egyesület elnöke elmondta, sok munka van, rendszeres programokkal, mint az augusztus 4-i megemlékezés, amikor is a Humánum Napját ünneplik, mellette pedig az embermentő svéd diplomata születésnapjára is emlékeznek a Szent István parkban. De idén az Avilai Szent Teréz templom épületén is elhelyeznek egy emléktáblát, ahol a II. világháború során rejtettek el több ezer keresztlevelet, olyan emberekét, akik úgy érezték, ez jelenthet számukra menekülést.

Mindezeken túlmenően az egyesület idén folytatja az egyetemi programját, most éppen Miskolc és Pécs állomásokkal.