Tarlós István, volt főpolgármestere, a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Óbudáról, Budapestről,

 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.VII.21.-e reggelén

A magyar Országgyűlés nyitott a holland parlamenttel történő párbeszédre a folyamatban lévő EU-csúcs sikeressége érdekében – közölte a magyar házelnök holland kollégájának írt levelében.

Kövér László a holland képviselőház elnökasszonyának írt levelében kifejtette, a magyar és a holland parlament összeegyeztethetetlen mandátumokat adott kormányaiknak, olyan feltételekhez kötik a megállapodást, amelyekre tekintettel a magyar miniszterelnöknek, vagy fordított esetben a holland kormányfőnek kell vétóznia.A házelnök szerint ebben a helyzetben kiváló alkalmat adhat a két parlament közötti párbeszédre a holland képviselők tervezett magyarországi útja, valamint a koronavírus-járvány miatt elhalasztott hágai látogatásának pótlása.  Kövér László a koronavírus-járvány által leginkább érintett uniós tagállamok segítése érdekében kéri holland kollégája együttműködését. „Remélem, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben ezzel is elősegíthetjük az erős Európához vezető út megtalálását” – fogalmaz a házelnök. Hangsúlyozta továbbá, hogy a most folyamatban lévő EU csúcs kulcsfontosságú az unió jövője szempontjából.

A 2020/21-es tanévtől már minden diák – összesen 1,2 millió tanuló – teljesen ingyenesen kapja a tankönyveket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára. Rétvári Bence kifejtette: az intézkedés érinti az alsó, felső tagozatos általános iskolások és a középiskolások mellett a 13-16. szakképzési évfolyamokra járó tanulókat is. Az ingyenes tankönyvellátás kiterjesztése 13,5 milliárd forintba kerül, aminek fedezetét az idei és a jövő évi költségvetés egyaránt tartalmazza – ismertette. Az államtitkár megjegyezte: korábban akár 20-30 ezer forintot is elérhette egy-egy tankönyvcsomag ára, ez az összeg mostantól teljes egészében a családoknál maradhat.

Kísérleti jelleggel, három hónapra változhat a forgalmi rend Belső-Erzsébetvárosban, a Károly körút, Király utca, Erzsébet körút és Rákóczi út által övezett területen, írja a kerület polgármestere, Niedermüller Péter a Facebookon. Erről szerdán tárgyal majd a közgyűlés, akkor szavazhatják meg az előterjesztést. Niedermüller indokolásképp azt írta, „a kerületben járva többször találkoztam olyan helyzettel, hogy a keskeny járdán alig lehetett elférni, láttam, hogy nincs elég hely ahhoz, hogy az anyukák és apukák végigtolják a babakocsit a járdán. Néztem, hogy autók és biciklisek alig férnek el egymás mellett a szűk utcákon. Én is érzem ugyanazt a szmogot, a koszos levegőt, a büdöset, amit mindannyian érzünk itt a belváros közepén”. A polgármester elmondta: Lezárásokat, behajtási korlátozásokat nem terveznek. A forgalmi rend változna meg, úgy, hogy azoknak, akik csak áthaladnának a kerületen, jobb opció legyen a főútvonalakat használni. Nagyjából 100 parkolóhellyel kevesebb lesz.  Ősztől azt tervezik, hogy emelkedni fog a parkolási díj az ideérkezőknek. Niedermüller  Péter azt is hozzátette, hogy hasonló kísérleti projektet Budapest több pontján is megindít a főváros közeljövőben.

 

Tarlós István, Budapest volt főpolgármestere, miniszterelnöki biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Óbudáról, Budapestről, a főpolgármesterségről, a főváros egykori és jelenlegi állapotáról is. A politikus elmondta, ma már több ideje jut a családjára, mint amennyi volt előbb kerületi polgármesterként, majd főpolgármesterként, ezekben a pozíciókban hat alkalommal győzött. Tarlós István beszélt óbudai polgármesterségéről is.Mint Óbuda egykori vezetője a Hajógyári sziget átalakításával kapcsolatban elmondta, az ellenzék által elmondottakban a valóságnak nincs túl nagy szerepe. Azt a politikus nem tudta megmondani, hogy most mit szeretne ott létesíteni az állam.  Vannak, akik a sziget déli részén egy sportcentrumot szeretnének kialakítani, ám vélemények szerint ehhez gát kell, sok milliárdért. Tarlós István szerint ezekből a vitákból a politikát ki kellene vonni, hogy a szakmaiság megmaradjon. Ám azt is tudni kell – tette hozzá, nem ördögtől való gondolat az, hogy ha a hajógyári sziget egy részét hasznosítani akarják, akkor az egész szigetet meg kell védeni az árvíztől.

Tarlós István a hidak felújításáról is beszélt, mint hozzátette, a Lánchíd eredeti felújítási tervei 30 évre szóltak, ha ezt az időtartamot meg akarták volna növelni 100 évre, akkor gyakorlatilag egy új hidat kellett volna megépíteni, arról nem beszélve, hogy erről pénzügyi okokból sem lehet most szó. A pesti hidakat átnézve, a Lánchíd után a Petőfi-híd felújítására kell sort keríteni. Tarlós István elmondta, ma már egyáltalán nem követi a Fővárosi Közgyűlés üléseit, csak akkor hall róla, ha felhívják a figyelmét egy döntésre. Hozzátette, a város, a főváros sosem lesz számára közömbös.

 

Külföld:

Magyarország és Izrael mindig számíthat egymásra, a két ország barátsága, partneri együttműködése erősebb, mint valaha – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Jeruzsálemben.  A magyar tárcavezető megbeszélést folytatott Gabi Askenazi külügyminiszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Magyarország továbbra is kiáll Izrael mellett, amellett, hogy igazságos és kiegyensúlyozott hozzáállást tanúsítsanak a nemzetközi szervezetek az országgal szemben.  Gabi Askenazi hangsúlyozta: Magyarország fontos barátja Izraelnek, és mindkét ország elkötelezett az együttműködésük fokozása mellett.  Megállapodtak, hogy 50 izraeli hallgatót fogadnak magyarországi tanulmányokra. Szijjártó elmondta, hogy Magyarország biztonságos ország a zsidó közösség és a turisták számára, és zéró toleranciát hirdettek az antiszemitizmus ellen.  Szijjártó Péter Jeruzsálemben találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Izhar Shai tudományos és technológiai miniszterrel is.A felek megállapodást írtak alá a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramról, valamint a magyar-izraeli űrkutatási együttműködés szorosabbra fűzéséről.

  1. A negyedik napra is elhúzódott az uniós vezetők költségvetési küzdelme. Egész éjjel tárgyaltak az európai állam- és kormányfők, mégsem sikerült egyezségre jutniuk a következő uniós költségvetésről és a hozzá kapcsolt helyreállítási alapról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfő reggel szünetet rendelt el: délután 4 órakor ültek ismét tárgyalóasztalhoz. A pénteken kezdődő csúcs harmadik napját is a költségvetési fegyelem iránt elkötelezett takarékos, illetve a koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépítéshez uniós támogatást követelő országok ellentéte határozta meg.  Rendkívül feszült, kétségkívül kemény, de reményteljes tárgyalások zajlanak, amelyek során kompromisszum körvonalazódik az európai uniós költségvetésről és a hozzá kapcsolódó gazdasági helyreállítási csomagról – közölte Emmanuel Macron francia elnök a  tárgyalásra érkezve . Angela Merkel német kancellár  azt mondta,  hosszú tárgyalások után a vezetők kidolgozták a gazdasági mentőcsomag lehetséges keretét. „Ez az előrelépés reményt ad arra, hogy akár már ma megállapodás szülessen, vagy legalábbis közel kerüljünk hozzá” – fogalmazott a német kancellár.

 

Nagyszabású kormányátalakítás várható Lengyelországban röviddel a nyári szünet után, de Mateusz Morawiecki kormányfő nem távozik a posztjáról – jelentette be Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke vasárnap egy rádióinterjúban.  Kaczynski elmondta, hogy személycserékre készülnek, és felülvizsgálják a miniszterek szakterületei közötti esetleges átfedéseket is. Hozzátette, hogy nemcsak a kormányon, hanem a kormánypárton belül is lesznek átszervezések – írja az MTI. A rádióinterjúban a kormánypárt elnöke arra is kitért, hogy továbbra is szorgalmazni fogja a sajtó „visszalengyelesítését”, azaz korlátozná a külföldiek részvételét a lengyel sajtótermékek tulajdonlásában. Az egy héttel ezelőtti elnökválasztási kampány idején a lengyel kormány többször is panaszkodott arra, hogy a sajtó, különösen a német tulajdonban levő médiumok, elfogultan tudósítottak a kormányzati kérdésekről. Elemzők szerint a minisztercserékre a PiS elnökjelöltjének, a hivatalban levő Andrzej Duda államfőnek az elnökválasztáson aratott csekély arányú győzelme miatt kerül sor, ez ugyanis annak lehet a jele, hogy a választók jó része nem elégedett a kormány politikájával.

 

A gyerekeknek is kötelezővé tették a maszk viselését Szerbiában, az utóbbi időszakban több gyereket is koronavírus-tünetekkel szállítottak kórházba – közölte a járvány kezelésével megbízott válságstáb. A nyugat-balkáni országban egy nap alatt 20 498-ról 20 894-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 472-re nőtt. Koszovóban vasárnapról hétfőre 5617-ről 5735-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Hétfőre öttel, 135-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Beni Gantz védelmi miniszter (Kék-Fehér) utasította az Izraeli Védelmi Erőket és a Védelmi Minisztériumot, hogy fokozzák tevékenységüket az ország mintegy 25 városában, amelyeket leginkább érint a koronavírus. Ezek magukban foglalják a településeken lévő kommunikációs központok személyzetétnek növelését, az információ terjesztés fokozását, egyedi városi modellek elfogadását és az evakuálások növelését a koronavírus-szállodákba. A jövő héten várhatóan legalább három új koronaszálloda nyílik, így az aktív szállodák száma 24-re fog nőni. A védelmi minisztert tájékoztatták az Izraeli Védelmi Erőkön belüli morbiditási emelkedésről, valamint a fertőzési lánc megfékezésére tett erőfeszítésekről, amelyek várhatóan 2000-re csökkentik a karanténba lévő katonák számát, és a folyamatban lévő erőfeszítésekről, melyek a fertőzöttek koronavírus-hotelekbe történő evakuálására irányul.

 

Gazdaság:

 

Átadták az Egert az M3-as autópályával összekötő M25-ös autóutat, a két ütemben megépült, 19 kilométeres szakasz mintegy 50 milliárd forintba került. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ünnepségen hangsúlyozta, hogy az egrieknek és a térség lakóinak évtizedes álma valósult meg a beruházással. A kormány célja minden megyeszékhelyt bekötni a gyorsforgalmi úthálózatba. Ez hozzájárul az érintett városok és térségek gazdasági fejlődéséhez, emellett biztonságosabbá és gyorsabbá teszi a közúti közlekedést – mondta, hozzátéve, hogy Eger és környéke esetében mindez az idegenforgalom további erősítését is szolgálja.

 

Időjárás:

 

Kedden folytatódik a nyári idő, sok napsütéssel. Ezen a napon is északon, északkeleten, valamint még az Alpokalján alakulhat ki átmeneti záporeső, illetve kis körzetet érintő zivatargóc. Gyenge marad a légmozgás.  Az éjszakai órákban nyugat felől egy gyenge hidegfront éri el országunkat. Először késő este északnyugaton, majd éjszaka másutt is, de elsősorban az északi országrészben kialakulhatnak záporok, zivatarok.  A jellemző hőmérséklet átlaga  kedd reggel  13 – 17,  kedd délután   délnyugaton 33, északkeleten 28, szerda reggel 15 – 18,  szerda délután  délnyugaton 33, északkeleten 25 fok körül alakul.