Zsidók a keresztények szemében – Előadó: Dr. Balázs Gábor

Zsidók a keresztények szemében – Előadó: Dr. Balázs Gábor

június 4, csütörtök @ 18:00 – 19:15 | Sziván 12, 5780  Bálint Ház   Hozzáadás naptárhozGoogleAppleOutlookMás naptárhoz

Ismét izgalmas előadással jelentkezik Balázs Gábor a “A zsidó történelem értelme” sorozatunkban: Zsidók a keresztények szemében.

Az előadás szövegeken és képzőművészeti alkotásokon keresztül azt vizsgálja, hogy a keresztény környezetük milyennek látta a középkorban a zsidókat és a zsidó vallást, és milyen lehetett a középkorban a zsidók élete a keresztény világban.

Csatlakozz te is az online előadáshoz, kérdezz, szólj hozzá itt: us02web.zoom.us/j/82672833243?pwd=aDhNS05GalRkQzZSRTA2QnVjSnF5dz09
Meeting ID: 826 7283 3243
Jelszó: tanulas

E kurzust többek között az különbözteti meg számos más tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés. Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, források interaktív tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára.

•● MI EZ? ●•

Ha Hérodotosz volt a történetírás atyja, akkor a zsidók a történelem értelmének atyái voltak.” – írta Josef Hayim Yerushalmi a zsidó közösségi emlékezetről írt és klasszikussá vált könyvében, a Zákhorban. Az előadássorozat a zsidó történelem fontos fejezetein halad át a Bibliától napjainkig. Nem puszta eseménytörténeti áttekintésre kerül sor, ahogy ez a bevezető kurzusoknál megszokott, hanem állandóan visszatérő központi kérdés lesz, hogy az egyes történelmi eseményeknek milyen értelmet tulajdoníthatunk a zsidó történelem egésze szempontjából.

•● KI AZ ELŐADÓ? ●•

Az előadásokat Balázs Gábor, Izraelben végzett eszmetörténész tartja, aki jelenleg az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rabbi szakának szakfelelőse.
Az izraeli Ilan Bar egyetemen doktorált és ott kezdte egyetemi oktatói pályáját. Fő érdeklődési területe vallás és erkölcs kapcsolata, valamint a 21. század kihívásai a zsidó hagyomány számára. Korábban a Lauder Javne Iskola judaisztikai tanácsadója, az Izraeli Kulturális Intézet és a Maszoret Avot iskola igazgatója volt. Társadalmi munkában a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség alelnöke.

•● SZERVEZŐ ●•
A Bálint Ház a Mozaik Zsidó Közösségi Hub közös szervezésében.

🌎🇺🇸🇬🇧 Religious philosopher Gábor Balázs is inviting us to explore Biblical stories, now online, via a Zoom meeting! Our topic for this week: Our Ancestors: Jews in the eyes of Christians

Through texts and works of fine art, this lecture will explore how the Christian environment perceived Jews and the Jewish religion in the Middle Ages and what the lives of Jews in the Christian world might have looked like during this time.

The program is in Hungarian.

Tovább az esemény oldalára »