Az ítéletet a magyar Alaptörvény szellemiségében kell megvizsgálni.

 

Az ítéletet a magyar Alaptörvény szellemiségében kell megvizsgálni.

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az együttműködésről, a járvány utáni helyzetről, valamint az Európai Bíróság ítéletéről.

A politikus is ajándékkal lepte meg a Mentősök Napján és az Ápolók Napján a Péterffy Sándor utcai kórház dolgozóit, mint hozzátette, aki közéleti szerepet vállal, annak különösen gondolni kell azokra, akik a mostani járványidőszakban is a mindennapi áldozatvállalásukkal az életüket is kockáztatják azért, hogy az embereknek minél kevesebb bajuk legyen, meggyógyuljanak. Ugyanakkor az is igaz – tette hozzá a képviselő, hogy nem csak a mostani időszakban, hanem máskor is tesz rendszeres látogatást több egészségügyi intézményben, miután szerinte ez egy erkölcsi kötelesség is. Ennek kapcsán azt mondta el Bajkai István, hogy még jóval a politikai pályára lépése előtt is rendszeresen adakozott, támogatott szervezeteket, intézményeket, embereket, már az első fizetéséből, még ügyvédjelölti korában is támogatott már valakit. Ennek több oka van – emelte ki, elsőként az, hogy egy szegény családból érkezett, másrészt pedig az, hogy egy civilizált világban az embernek mindig gondolni kell azokra, akik nálánál kevesebbet tudnak letenni az asztalra. Persze az is igaz – tette hozzá, ezt a fajta együttérzést el kellett felejteni amikor ügyvéd volt, hiszen bár ez akkor is fontos volt, de ennél sokkal fontosabb az objektivitás, az együttműködés, hiszen az ügyfél is ezt várja el.

Az együttműködést illetően mint politikus elmondta, most elsősorban a Teréz- és Erzsébetvárosban élőkkel szeretnének együttműködni, számukra politikai alternatívát mutatni, miután a Fidesz vereséget szenvedett ősszel mindkét kerületben.

Bajkai István beszélt arról is, hogy a kormány döntése értelmében idén az üzlettulajdonosoknak nem kell közterület-használati díjat fizetni a teraszok után, mint megjegyezte, fontos lenne, hogy ez a kedvezmény megjelenjen az árakban is, hiszen most egy nehéz időszakban van az ország és mindenkinek, így a vendéglátósoknak is fontos, hogy legyen vendég. Persze az is igaz, ezek az üzletek is komoly veszteségeket szenvedtek el a leállás alatt, de most újra kell építeni a bizalmat.

A katolikus templomok is kinyíltak a járvány után, igaz az is, hogy még szigorú szabályok vannak, például a szenteltvíz tartók üresek maradnak, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét, a politikus szerint nem ez a legfontosabb, ha az ember Isten házában szeretne imádkozni. Ahogy az is igaz, bármennyire is fontos hely a templom, nem csak ott lehet szólni a Jóistenhez.

A képviselő röviden értékelte a luxemburgi Európai Bíróság ítéletét, amelyik Magyarországgal szemben foglalt állást. Mint megjegyezte, alaposan meg kell vizsgálni ezt a döntést, meg meg kell nézni a magyar jogszabályokat is, amelyek egyébként teljes mértékben összhangban állnak az uniós normákkal. Véleménye szerint a bíróság ezzel az ítéletével nem jogot alkalmazott, hanem jogot alkotott, valamint szembemegy a magyar migrációs politikával, valamint a határok megvédésével. Bajkai István hozzátette, ez a döntés akár alkotmányossági kérdéseket is felvethet, azaz az ítéletet a magyar Alaptörvény szellemiségében kell megvizsgálni.