Orbán:Amennyi munkahely a koronavírus miatt megszűnik, a kormány annyi újat fog létrehozni.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.05.12.-reggelén 

Orbán:Amennyi munkahely a koronavírus miatt megszűnik, a kormány annyi újat fog létrehozni.

A Pénzügyminisztérium (PM) és a tárcához tartozó háttérintézmények vezetőivel egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel az idei és a jövő évi költségvetésről valamint a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásáról. Orbán Viktor a PM épületében tartott megbeszélésen elmondta: Magyarországon a válságkezelésben felhasznált eszközök súlypontja továbbra is a munkahelyteremtésen van. Megismételte: amennyi munkahely a koronavírus miatt megszűnik, a kormány annyi újat fog létrehozni.  Ezt a célt kell szolgálnia a 2020-as és a 2021-es költségvetésnek valamint a gazdaságvédelmi akciótervnek is, melynek legfontosabb eszközei az állami munkahelyteremtés, a beruházások támogatása és az állami fejlesztési programok, bértámogatás a veszélyeztetett munkavállalóknak, adócsökkentés a munkahelyek megtartásáért, akár 0 százalékos hitel a vállalkozóknak, valamint megtörténik a 13. havi nyugdíj visszaépítése is – sorolta az értekezleten a miniszterelnök.

Eddig nagyon sikeres a járvány kezelése, a védelmi intézkedésekkel alacsonyan tudták tartani a fertőzöttek számát – mondta az országos tisztifőorvos.  Müller Cecília elmondta: az igazolt fertőzöttek száma eddig 3284, az aktív fertőzötteké 1905. Az összes fertőzött számába minden olyan elhunytat is beleszámolnak, aki koronavírussal fertőzött volt.  Magyarországon az EU alsó harmadában van az elhunytak száma. Eddig nem mutattak ki többlethalálozást az elhunytak más években átlagos számához képest – mondta a tisztifőorvos.  Az elhunytak több mint fele 80 év feletti. Az idősotthonokban elhunytak száma 100-ra nőtt. Minden negyedik elhunyt idősotthonban élt. Az intézményeket levonva is Budapest és Pest megye a legfertőzöttebb. Csak 67 a 18 év alatti igazolt fertőzöttek száma – mondta a tisztifőorvos. A fertőzöttek között 67 olyan volt eddig, aki 19 évesnél fiatalabb. Közülük számosan már meggyógyultak, maradandó egészségkárosodást pedig egyikük sem szenvedett. Hozzátette: jelenleg két gyermekkorú fertőzöttet tartanak nyilván, az állapotuk kielégítő. Budapesten 1587, Pest megyében 438, Fejér megyében 333 az igazolt megbetegedések száma. Százezer emberre vetítve is a legmagasabb a fertőzöttség Budapesten és Pest megyében, majd Fejér megye következik. Megjegyezte: jelentőssé vált Zala megye érintettsége is, elsősorban a bentlakásos intézményei miatt.

A kormány eddigi gazdaságpolitikája súlyos károkat okozott a társadalomnak és a környezetnek is, a kormány azonban ezt továbbra sem hajlandó tudomásul venni – mondta az LMP frakcióvezetője, aki alapvető változást sürgetett. Keresztes László Lóránt kifogásolta, hogy az LMP éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedéseket tartalmazó országgyűlési indítványát a kormányoldal úgy módosítaná, hogy azzal legitimálja a paksi bővítést. Az LMP politikusa szerint pártja indítványa ezzel értelmetlenné válik. „A gazdaságpolitikában sem látjuk, hogy a kormány tanulna az eddigi hibákból” – fogalmazott. Sikeres munkahelyvédelemről beszélnek, miközben óriási társadalmi tragédia van kibontakozóban – tette hozzá. Sokan veszítik el az állásukat, olyanok, akik eddig is keveset kerestek, így nincs tartalékuk – mondta.

 

Órákra leállt a támogatókat regisztráló alkalmazás a nemzeti régiók védelmében a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított aláírásgyűjtés hajrájában – mondta az akció kampányfőnöke. Pesty László közölte: a leállás két és fél óráig tartott, ami az informatikusok becslése szerint a határidő vége előtti, nagy aktivitású periódusban körülbelül 22 ezer aláírás kiesésével járt. A digitális aláíró felületet az Európai Bizottság bocsátotta a kezdeményezés rendelkezésére egy évvel ezelőtt – emlékeztetett. A leállás azzal magyarázható, hogy a honlap nem bírta a terhelést, nem volt felkészülve ilyen nagy mennyiségű látogatóra – fűzte hozzá.   Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós kohéziós források elosztásánál legyenek tekintettel a régiók nemzeti jellegzetességeire is.

 

Hévíz újranyitott, a hétvégén már több százan fürödtek a gyógytóban, a magánszállások már belföldi vendégeket is fogadtak – közölte a város polgármestere. Papp Gábor azt mondta: az egy hete érvényben lévő lazításoknak köszönhetően szombaton megnyitott a hévízi tófürdő, ahová több százan – túlnyomó többségében belföldiek – váltottak jegyet az elmúlt két napban. Egyelőre csak a tóban lehet fürdeni, az egészségügyi biztonsági szabályok betartása érdekében egyszerre legfeljebb 750 vendéget fogadnak.

 

Külföld:

Kifejezetten alkalmasak a gyűlöletkeltésre Klaus Iohannis román államelnök magyarságot érintő közelmúltbeli kijelentései – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés külügyi bizottságában. A testület egyhangúlag állásfoglalást fogadott el, amelyben rögzítették, hogy elítélik a román államelnök kisebbségellenes nyilatkozatait, és egyértelműen elkötelezték magukat az autonómia intézménye mellett. Magyar Levente kiemelte: szász kisebbségi származása okán mindenki reménykedve tekintett Iohannis elnöksége elé, a romániai magyar kisebbség első és második körben is jelentős számban szavazott rá. Felidézte a román államelnök közelmúltbeli nyilatkozatait, amelyekben a szociáldemokrata pártot Erdély magyaroknak történő átjátszásával vádolta meg, miközben a román kormány hősies harcot folytat a koronavírus ellen.  Az államelnök azt az álláspontot hangoztatta, hogy aki a magyarokkal tárgyal és magyar ügyekben nem a leghatározottabban elutasító, az hazaáruló. Magyar Levente összegzése szerint Klaus Iohannis nyilatkozatai  kifejezetten alkalmasak a gyűlöletkeltésre.

 

 

Több mint 500 ezer, Olaszországban mindeddig tartózkodási engedély nélküli bevándorló jogi helyzetének rendezéséről döntöttek a római kormányt alkotó pártok – értesült az olasz sajtó. A kérelmezőknek legalább három hónapos, megújítható munkavállalási engedélyt biztosítanak egészségügyi- és társadalombiztosítással.  A rendelkezés részét képzi annak a mintegy háromszáz fejezetből álló gazdaságélénkítő csomagnak, amelyet a hétfő este kezdődő kormányülés nyomán lép életbe.  A bevándorlók helyzetének rendezése a feketemunka felszámolását szolgálja. „Az intézkedéssel felszínre kerülnek a mostanáig láthatatlan munkavállalók, bevételt biztosítunk a nyugdíjintézet számára, valamint ellenőrizhetőbbé válik a bevándorlók egészségügyi helyzete is a járványban” – tette hozzá a belügyi tárca vezetője.

500 millió eurós segélycsomagot hirdetett az osztrák kormány a vendéglátóipar és a turizmus talpra állítására – jelentette be Sebastian Kurz kancellár. A vendéglátás az osztrákok lelkének, identitásának a része, jellegzetessége az országnak – mondta Kurz. A kancellár arról is beszélt, hogy az ágazat számára nagy kihívást jelentett a koronavírus-járvány. Emlékeztetett arra, hogy a részmunkaidős foglalkoztatással munkahelyeket mentettek meg; a nyitvatartási korlátozások idején pedig az állam magára vállalta a működési költségek 75 százalékát. Kurz felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a nyitást követő időszak sem lesz könnyű a vendéglátósoknak és a turizmusban dolgozóknak, a forgalom ugyanis nem áll helyre egyik pillanatról a másikra. Hangsúlyozta: az ágazat számára kidolgozott segélycsomag arra szolgál, hogy fellendítse a forgalmat, és adókedvezményt biztosítson a gasztronómia és a turizmus szereplőinek.

Az új izraeli kormány csütörtökön délután 1 órakor teszi le az esküt, közölte Beni Gantz Kneszet-elnök. Az eseményre eredetileg szerdán került volna sor, de Mike Pompeo amerikai külügyminiszter látogatása miatt egy nappal eltolták. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és riválisa, a Kék-Fehér vezetője, Beni Gantz április 20-án megállapodást írt alá egy nemzeti, vészhelyzeti egységkormány létrehozásáról.

Az izraeli kormány azt tervezi, hogy a hadseregből az elmúlt évben leszerelt és a munkaerőpiacra  visszatérő  katonákat legfeljebb 4000 sékel  támogatásban fogja részesíteni. Ezenkívül az elkövetkező napokban bevezetendő gazdasági terv kiegészítéseként – mely törvénymódosítás tárgya  –  a leszerelt  katonák a katonaság alatt szerzett betéti alapjuk egy részét  bármilyen célra kivehetik. Normál körülmények között a betéti alap a szolgálat befejezését követő első öt évre korlátozódik, és csak meghatározott célokra fordítható.

 

Gazdaság:

 

Fokozatosan újraindul a termelés az Opel Szentgotthárd motorgyárban szerdától – közölte Kaszás Zoltán, a gyár sajtószóvivője.  A munka a háromhengeres turbó PureTech benzinmotorok gyártásával indul újra, a PSA-csoport összes gyárában bevezetett – a szakszervezetekkel és az üzemi tanáccsal is egyeztetett – szigorú egészségvédelmi intézkedések betartásával. A bevezetett óvintézkedések közé tartozik a testhőmérséklet önellenőrzése, védőszemüveg és higiéniai maszkok viselése, a biztonságos távolság betartása, a munkaállomásokon és a pihenőhelyeken az ajtók nyitva tartása, a kilincsek érintésének kiküszöbölése, a szerszámok és munkafelületek fokozott tisztítása. Ügyelnek a beérkező alkatrészek „pihentetésére”, és a műszakváltásokat úgy ütemezik, hogy a dolgozók találkozását elkerüljék – ismertették.

 

Időjárás:

 

Kedden hidegfront alakítja időjárásunkat. Délelőtt még erős lökésekkel kísért ÉNY-i szél fúj, majd a délutáni órákban már mérséklődik, gyengül a szél ereje.

Kezdetben erősen felhős égbolt várható országszerte. Többnyire csak kevés, szórványos eső, zápor fordul elő, a délnyugati országrészben van esélye pár órás, tartósabb esőnek. Délután, a keleti országrész fölött felszakadozik a felhőtakaró, kisüt a nap, míg nyugaton is vékonyodni kezd, csökken a felhőzet. Eső már nem valószínű. Jelentősen, helyenként több mint 15 fokot esik vissza a hőmérséklet a hétfői értékekéhez képest.

A jellemző hőmérséklet átlaga  kedd reggel +4 – +10, kedd délután +10 – +15, délnyugaton +8, szerda reggel +1 – +6, szerda délután északon +9 – +15, délen +21 – +24  fok körül alakul.