A most következő hétvégén egy nagyobb szabású forgalomcsökkentő akcióba kezd több kerület

A most következő hétvégén egy nagyobb szabású forgalomcsökkentő akcióba kezd több kerület

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt egy újabb forgalomcsökkentő akcióról, de szóba került a koronavírus-járvány és a bulinegyed jövője is.

A polgármester elmondta, a múlt hétvégén nem rendelt el forgalomkorlátozó intézkedéseket, eddig csak egyszer, próbaszerűen tartottak ilyet a május 1-i hétvégén, most azért sem lehetet ezt megtenni, mert már a kormány nem adott felhatalmazást a városvezetőknek az egyéni korlátozó intézkedések bevezetésére. Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a május 15-től kezdődő hétvégén egy a múltkorinál nagyobb szabású, az V-től a IX. kerületig tartó forgalomkorlátozást rendel el Budapest, ezt is csak kísérleti jelleggel és csak a hétvégére. Ezzel kapcsolatban a főváros vezetése már elkezdte az egyeztetéseket a kerületekkel.

Arra a kérdésre, hogy az autósok, akik iszonyatos mennyiségű adót fizetnek be, nincs joguk szabadon közlekedni, a politikus úgy felelt, ez valóban a lényeges probléma, de most az a helyzet, hogy Budapest több kerületében és magában a fővárosban is olyan vezetés működik, amelyik az autóforgalom korlátozását tartja fontosnak a légszennyezettség, a balesetveszély és sok más ok miatt. Az autósoknak is joga van közlekedni, de be kell látni, vannak ennél magasabb érdekű szempontok. Niedermüller Péter a korlátozásról azt mondta el, ez nem fogja érinteni a helyi lakosokat, a célforgalmat, csupán azt akarják megakadályozni – most a következő hétvégén -, hogy ne autózzanak az emberek összevissza a városban.

A koronavírus-járvány hazai adatai javuló tendenciát mutatnak, de az is igaz, hogy például Erzsébetvárosban az ellátásra szorulók száma nem csökken, ahogy a betegek, a karanténban lévők száma is. A kerület vezetése továbbra is arra készül, hogy a járvány okozta feladatok megmaradnak. Ugyanakkor már megkezdődtek a fővárossal és más kerületvezetőkkel a megbeszélések, hogy az élet melyik területén lehet a szigorításokon könnyíteni – jegyezte meg a polgármester, de azt is hozzátette, ő maga azok közé tartozik, aki nagy óvatosságot javasol, mert úgy véli, nem lenne szabad egy nyomásnak engedve nagyon kinyitni, mert ennek később akár beláthatatlan következményei is lehetnek.

A koronavírus-járvány felülírta a kerület elképzeléseit a bulinegyeddel kapcsolatban, de ettől függetlenül a helyzet megoldására létrejött bizottság, amelyik már kidolgozott egy koncepciót, most is dolgozik, folyamatosak az egyeztetések. Niedermüller Péter a múlt héten tárgyalt a vendéglátósok képviselőivel, a megbeszélésen már nem az önkormányzat által elfogadott kritériumrendszerről beszéltek, mert az már él. A kérdés az eredeti elképzelés szerint hatvannapos átmeneti időről szól, hiszen ennek bevezetését írta felül a járvány. Most azt kell eldönteni, hogy mikortól indul ez az átmeneti időszak. Már csak azért is, mert ha lesznek engedmények, akkor azok először a kerthelyiségeket fogja érinteni, a politikus megjegyezte, több polgármester tartott egy megbeszélést a SOTE rektorával, aki nyomatékosan hívta fel a figyelmet arra, hogy a zárt helyek megnyitása legyen a legutolsó lépés. Ez azt is jelenti, a bulinegyedben a kérdés megválaszolása odébb húzódik.

A bulinegyedben eddig elsősorban a fapados járattal érkező valóban bulizni akaró turisták fordultak meg, ami persze sok problémát okozott az itt élőknek. Niedermüller Péter szerint a járvány után ez a probléma egyrészt meg fog oldódni, mert a mostani nyáron – ha egyáltalán lesz ilyen -, akkor csak az évszak végén lesz valamilyen turizmus és az is erősen korlátozott lesz. Az igazi turizmus talán jövő nyáron tér majd vissza.

Arra a felvetésre, hogy akkor most ki fog segíteni a vendéglátósokon, akik most jelentős bevételektől esnek el, a politikus úgy felelt, a kormánynak van egy gazdaságélénkítési terve, amiben szerepelni kell a vendéglátósoknak, egy dogot leszögezett a városvezető, az önkormányzatnak nincsen arra pénze, hogy ezeket a vállalkozásokat támogassa, most azokat kell segíteni, akik a kerületben élnek és elvesztették a válság következtében a munkájukat. Ugyanakkor Erzsébetváros költségvetésének újratervezésekor megnézik, hogy legalább a kis- és középvállalkozásoknak tudnak-e valamilyen egészen minimális támogatást.

A kerület a tervek szerint két héten belül teszi közzé a lakáspályázatait, elsőként azon bérleményekről lesz szó, amit a bérlők hajlandók felújítani, a járvány okozta veszélyhelyzet miatt online formában lehet ezekre jelentkezni.