Reuven Rivlin izraeli elnök újabb lehetőséget adott a koalíciós kormány létrehozására szerda estig

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.04.15.-reggelén 

Levélben mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke a budapesti Mazsihisz Szeretetkórház támogatásáért és a felújításához nyújtott kormányzati segítségért; valamint azért, hogy a kormány – többek között a magyar zsidó közösséggel összefogva – bátor küzdelmet folytat a koronavírus-járvány ellen –

 A Zsidó Világkongresszus elnöke kiemelte: a budapesti zsidó kórház egyedülálló és különleges intézmény közösségük és a világszerte élő zsidók számára egyaránt. „Mivel az intézmény a régió egyetlen zsidó kórháza, létezése, valamint a személyzet és a betegek jóléte különösen fontos számunkra. Heisler  András elnök úrral együtt éppen ezért külön szeretnék köszönetet mondani az idős embereknek nyújtott támogatásáért, akik közt számos holokauszt-túlélő is van” – hívta fel a figyelmet Ronald S. Lauder.

Több mint 4600 rendőri intézkedés történt a kijárási korlátozások megszegése miatt a húsvéti hétvégén – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor elmondta: a hétvégére a polgármesterek külön szabályokat állapíthattak meg a kijárási korlátozással kapcsolatban, ezek betartását a rendőrség, a polgárőrség, az önkormányzati rendészeti szervek és más, rendészeti feladatot ellátó szervezetek ellenőrizték – tette hozzá. Ezeket a korlátozásokat az emberek többsége nem szegte meg, néhány helyen azonban semmibe vették őket – mondta -, például a Balaton déli partján, ahol több tíz emberből álló csoportok alakultak ki, amelyek a figyelmeztetések után egyik településről a másikra utaztak.  Azt is tapasztalták, hogy nagyobb bevásárlóközpontok parkolóiban 5-10 tagú csoportokban beszélgettek azok, akik 65 évesnél idősebb hozzátartozójukat vitték el a 9 és 12 óra közötti idősávban bevásárolni. Lakatos Tibor közölte azt is, a kijárási korlátozások bevezetése óta 10 061 figyelmeztetést alkalmaztak a szabályszegőkkel szemben.

Lehetőséget kellene biztosítani a határ mentén élőknek az ingázására a magyar-ukrán határon, Záhonynál – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében. A tárcavezető kifejtette: telefonon egyeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, és kölcsönösen biztosították egymást szolidaritásukról a világjárvány elleni küzdelemben.   Szijjártó Péter kitért arra: tájékoztatta ukrán kollégáját, hogy a helyzetre való tekintettel két évvel meghosszabbították a kárpátaljai útépítések támogatására felajánlott 50 millió eurós kötöttsegélyhitel-program érvényességét. Beszámolt arról is, hogy kezdeményezte: a jelenleg egyetlen – kizárólag teherforgalom számára nyitva lévő – határátkelőhelyen, Záhonynál tegyék lehetővé a határ mentén élők ingázását. Ez nagy segítséget jelentene a Kárpátalján és az Északkelet- Magyarországon élőknek – tette hozzá.

 

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy a koronavírus-járvány miatt hirdetett veszélyhelyzet alatt ne lehessen a közalkalmazotti munkajogi viszonyokat megváltoztatni – közölte az ellenzéki párt.  A szocialisták közleményükben úgy fogalmaznak, hogy az „Orbán-csomag” részeként 20 ezer kulturális dolgozótól vennék el a közalkalmazotti státuszt, bizonytalanná téve ezzel rengeteg ember megélhetését. „A világon mindenhol azon dolgoznak a vezetők, hogy minél több ember állását megmentsék, de Magyarország kormányának az a legfontosabb, hogy tízezreket taszítson a bizonytalanságba?” – kérdezi az MSZP.

Keddtől éjszakánként mossák a Váralagutat, a Lánchidat és a Szabadság hidat, a munkálatokat a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. teljes lezárás mellett végzi. Keddtől – szombat és vasárnap kivételével – jövő keddig éjjel 11-től hajnali fél 5-ig mossák a Váralagutat. Szerda éjjel a Lánchidat, csütörtök éjjel pedig a Szabadság hidat zárják le 23.30 és hajnali fél 5 között, a takarítás idejére. A társaság folytatja a koronavírus-járvány miatti közterületi fertőtlenítő munkákat is, a fenntarthatósági szempontok maximális figyelembevétele mellett.

 

Külföld:

Megtörtént az első lépés a normalitás felé – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár. A koronavírus-járvány visszaszorítására irányuló intézkedések hatásosak voltak, ezért ismét megnyitottak a 400 négyzetméternél kisebb üzletek – közölte.  „A helyzet még nem olyan, mint korábban volt” – állapította meg Kurz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a későbbiekben is a járvány alakulásának függvényében döntenek majd az óvintézkedések esetleges további enyhítéséről. „A válságot még nem sikerült leküzdeni” – hangsúlyozta. Elmondta: a kormány kidolgozott egy tervet az üzletek, a vendéglátóhelyek lépésről lépésre történő megnyitására, de ha a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok kedvezőtlenül alakulnak, „meghúzzák a vészféket”. Arról is beszélt, hogy a kormány eltökélt szándéka a gazdaság mielőbbi beindítása: egyre több cég tér át a részmunkaidős foglalkoztatásra, hogy munkahelyeket mentsen meg. A 38 milliárd eurós segélycsomag pedig segíti őket abban, hogy átvészeljék a válságot – tette hozzá.     Ausztriában kedden 14 300 üzlet nyitott ki ismét, több üzlet bejáratánál már a nyitás előtt hosszú sorok alakultak ki.

 

Csehországban húsvétkor jelentősen lelassult az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése – derült ki az egészségügyi minisztérium megjelent kimutatásból. A fertőzöttek száma kedd reggel 6059-re nőtt, ami 68-al több, mint hétfő reggel. A hétfői növekedés a legalacsonyabb március 17. óta. A vasárnapi növekmény, 89, szintén jóval alacsonyabb az utóbbi hetek napi átlagánál. A hétvégi növekedés azonban korábban is általában valamivel alacsonyabb volt, mint a hétköznapi, ami részben a tesztek alacsonyabb számával is magyarázható. Míg a hétköznapokon 5-8 ezer tesztet is végeznek, addig a hétvégeken mindig kevesebbet. A húsvéti tesztek száma vasárnap és hétfőn valamivel háromezer felett mozgott.

 

Spanyolországban egyre kevesebb a napi regisztrált új koronavírus-fertőzött – derült ki a spanyol egészségügyi tárca. A minisztérium jelentése szerint 3045 fertőzést igazoltak a vizsgálatok az elmúlt egy napban, hétfőn ez a szám 3477, vasárnap 4167 volt. A SARS-CoV-2 vírust eddig 172 541 ember szervezetében mutatták ki. Az elmúlt napi új fertőzések az összes eset 1,8 százalékát teszik ki, négy héttel ezelőtt ez az arány még 20 százalék felett volt.   A fertőzésbe 567-en haltak bele az elmúlt 24 órában. Hétfőn 510, vasárnap 619 ember veszítette életét, míg összesen 18 056-an. Az elmúlt nap során a gyógyultak száma 2777-tel nőtt a hétfői 2336 és a vasárnapi 3282 után, és elérte a 67 504-et, ez meghaladja a koronavírussal fertőzöttek 39 százalékát.

 

Tízedik napja küzdenek a tűzoltók a folyton újra kiújuló erdőtüzekkel a csernobili tiltott övezetben, ahol a lángok már megközelítették az 1986-ban nukleáris baleset sújtotta atomerőmű melletti Pripjaty városát – számolt be a TSZN ukrán hírtelevízió. A híradás szerint előző este már olyan képek kerültek napvilágra, amelyeken az látható, hogy az atomerőmű területét is beterítette a füst. A TSZN olyan videofelvételeket mutatott be, amelyeken kommentárja szerint néhány kilométerre az atomerőmű melletti nukleáris hulladéktárolótól égő tüzek láthatók. Kedd este egy újabb településnél, Rozszoha falu mellett tört ki tűz az övezetben, a helyi civil aktivisták szerint gyújtogatás történt. A felvételeket a csernobili tiltott övezetben pusztító tüzekről Jaroszlav Jemeljanenko, a csenobili utazásszervezők szövetségének vezetője készítette és adta át a hírtévének. Jemeljanenko szavai szerint a tűz már „keresztülment” az úgynevezett vörös erdőn is, és Pripjaty felé tart.

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök hétfő este találkozott a kormányalakítással megbízott Beni Gánccal, hogy véglegesítsék a nemzeti egységkormány létrehozásának részleteit. Mielőtt éjfélkor lejárt Gánc megbízatása, Gánc és Netanjahu közösen hosszabbítást kért Reuven Rivlin elnöktől, komoly előrehaladásra hivatkozva a tárgyalásokat illetően. Az elnök elfogadta a kérelmet, és szerda estig meghosszabbította Gánc megbízatását a megállapodás véglegesítése érdekében. Rivlin elnök vasárnap azt mondta, hogy elutasítja Gánc kérelmét, hogy 14 nappal meghosszabbítsa a mandátumát, kivéve, ha jelentős előrelépés történik és Netanjahuval közösen kéri, máskülönben a határidő lejártát követően tájékoztatni fogja a Kneszetet, hogy egyetlen jelöltnek sincs potenciális többsége. A mandátum így a Kneszethez kerül, a képviselőknek 21 nap áll majd rendelkezésére, hogy találjanak egy jelöltet, akit a parlament többsége, azaz legalább 61 képviselő támogat, ha ez nem sikerül, ismét választásokra kerül sor.

 

Gazdaság:

 

Az Európai Unióban idén a magyarországi bruttó hazai termék fog Málta után a legkevésbé csökkenni a járványvédelmi korlátozások miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2020–2021-es világgazdasági prognózisának kedden publikált előzetese alapján. Az MTI-hez eljuttatott világgazdasági növekedési prognózisában az IMF a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után az idén

A magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, 4,2 százalékosra.

Az IMF mostani prognózisa szerint a máltai 2,8 százalékos várható csökkenés után az idén a magyar GDP zsugorodik a legkevésbé az Európai Unióban, az unión kívül pedig csak Szerbiában lesz kisebb mértékű – 3,0 százalékos – a gazdasági teljesítmény csökkenése.

Az infláció Magyarországon a tavalyi 3,4 százalék után az idén 3,3 százalékos lesz az IMF prognózisa szerint, 2021-ben pedig 3,2 százalék várható.

A munkanélküliségi ráta az IMF mostani előrejelzése szerint az idén 5,4 százalékra emelkedik a tavalyi 3,4 százalékról, 2021-ben pedig 4,0 százalékra mérséklődik.

 

Időjárás:

 

Szerdán szép napos időre készülhetünk. Melegszik a levegő, az évszakos átlag köré várható a hőmérséklet. A légmozgás nyugatias irányúnak, és mérsékeltnek, néha kissé élénknek ígérkezik. Csapadék nem hullik.

Éjszaka derült, eseménytelen időre számíthatunk. Ismét gyorsan hűl a levegő, de fagy már kevéssé lesz jellemző, inkább csak elszórtan, az ismert fagyzugokban fordul elő. Az Északi-középhegység völgyeiben lehet itt-ott erősebb fagyfolt.

A jellemző hőmérséklet átlaga szerda reggel  -4 – 0, szerda délután délnyugaton +17, északkeleten +14,

csütörtök reggel -1 – +3 fok körül alakul.