Koronavírus járvány – friss helyzetjelentés az USA-ból

Tudósítónk jelentése New Yorkból: A legfrissebb, a ma 11:50 órakor kiadott jelentés szerint a világon 189,386 beteget regisztráltak. Ezek közül 7504-en meghaltak, azonban 80,643 beteg gyógyulásáról érkezett hír. A legrosszabb a helyzet Kínában, Olaszországban és Iránban. Spanyolország, Dél Korea és Németország következő a sorban. Az USA -ban eddig 4661 beteget regisztráltak és 85 halálesetről számoltak be.

Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatási Minisztériuma, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rendszeresen tájékoztatást ad a vírushelyzetről. A legfrissebb jelentésük szerint a járvány az ország különböző államaiban eltérő aktivitást mutat. A hivatalos jelentés leszögezi, hogy az “azonnali kockázata a legtöbb amerikai számára továbbra is alacsony, de a kitörés terjedésével ez a kockázat növekedni fog.”

A súlyos betegség kockázata a legnagyobb az idősebb felnőttek között (a kockázat életkor szerint növekszik), illetve azok között akiknek súlyos krónikus betegségeik vannak (szívbetegség, cukorbetegség, tüdőbetegség)

COVID-19

A vírust, amely a világjárványt okozta „SARS-CoV-2” elnevezéssel, az általa okozott betegséget pedig koronavírus betegségnek – rövidítve „COVID-19”-nek nevezték el.

A “koronavírusok” egy nagy víruscsalád, amelyek gyakoriak az emberekben és sokféle állatfajban is, ideértve a tevéket, a szarvasmarhát, a macskákat és a denevéreket. Ritkán az állati koronavírusok elterjedhetnek az emberek között is, például a MERS-CoV , a SARS-CoV , és most az új vírussal (SARS-CoV-2). Ez utóbbi vírus a denevérekből származik.

A teljes klinikai kép a COVID-19 vonatkozásában jelenleg még nem teljesen ismert. A bejelentett betegségek a nagyon enyhétől az egészen a súlyosig terjednek, beleértve a halálos kimenetelt.

Noha az eddigi információk arra utalnak, hogy a legtöbb COVID-19 betegség enyhe lefolyású, azonban az esetek 16% -ában súlyos betegség fordul elő. Úgy tűnik, hogy az idős emberek és a krónikus betegségben szenvedő betegek – sorrendben a szívbetegség, cukorbetegség és a tüdőbetegség – COVID-19 betegség kialakulásának kockázatát jelentik .

A hivatalos jelentés szerint a vírus, amely a járványt okozta könnyen terjed az emberek között. Ez az első olyan járvány, amelyet ismerten egy új koronavírus megjelenése okozott. 

Hivatalos előrejelzés

A CDC szerint az elkövetkező napokban valószínűleg több COVID-19 esetet azonosítanak az Egyesült Államokban. Az elkövetkező hónapokban az Egyesült Államok lakosságának legnagyobb része ki lesz téve ennek a vírusnak. Az erőfeszítések a vírus terjedésének és hatásának csökkentésére irányulnak.

Az Egyesült Államok kormánya példátlan lépéseket tett az utazás terén. Így többek között az elmúlt 14 napban Kínában vagy Iránban tartózkodott külföldi állampolgárok nem léphetnek be az Egyesült Államokba. Repülési tilalmat jelentettek be számos országból, így nemcsak Kínából, Dél Koreából, de az Európai Unióból érkező utasokra is.

Az elmúlt 14 napban Kínában vagy Iránban tartózkodó amerikai állampolgárok és közvetlen családtagjaik beutazhatnak ugyan az Egyesült Államokba, ők azonban egészségi állapotuk ellenőrzésére 14 napos karanténba kerülnek.

Trump elnök március 13-án nyilatkozatot adott ki a koronavírus-betegség kitörését érintő nemzeti vészhelyzet kihirdetéséről.

Kevin McCarty republikánus párti vezető, kaliforniai képviselő mai nyilatkozata derűlátó. Twitter üzenetében azt írta, hogy a társadalmi távolság fenntartása elősegítheti a COVID19 terjedését. Szerinte jó megoldás, hogy el kell kerülni a zsúfolt helyeket.

A sajtónak elküldött tegnapi nyilatkozata egyértelműen fogalmaz: “Együtt legyőzzük ezt a vírust!”

Kevin McCarty üzenetében hangsúlyozta, hogy “az adminisztráció létrehozta a coronavirus.gov-ot, hogy jobban tájékoztassa a vírusra való felkészülés legjobb módját, és a Kongresszus intézkedéseket tett az előttük álló egészségügyi és gazdasági kérdések kezelésére.”

Hozzátette, hogy “ingyenes a COVID-19 tesztelése és a fizetett betegszabadság. Ez a jogszabály a fizetett sürgősségi szabadságot is magában foglalja a válság ideje alatt, miközben az amerikai kisvállalkozások számára biztosítja azt a rugalmasságot is, amelyre szükség van ahhoz, hogy amerikainak millióit foglalkoztatják” a járvány idején.

Kevin McCarty biztatást adott az amerikaik számára: “Együtt fogjuk legyőzni ezt a vírust.”

 

WBPI New York Barát Tamás