Globális problémára milyen válaszokat kellene adni?

Globális problémára milyen válaszokat kellene adni?

Deák Dániel, a XXI. Századi Intézet vezető elemzője és Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője vitatkozott a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járvány hazai kezeléséről, a V4-es országokról, valamint az amerikai elnökválasztási kampányról.

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése kapcsán Horn Gábor ayzt mondta, aránytévesztésnek tartja, hogy a miniszterelnök jelentette be a két fertőzött megjelenését, ezen kívül véleménye szerint most mindenkinek tennie kell a dolgát, minden állampolgárnak, ebben az ügyben sem a kormánynak, sem pedig az ellenzéknek nem szabad politikát csinálnia a járványból. Arról nem beszélve, hogy ez egy globális probléma, amit nem állít meg semmilyen kerítés. Globális problémára csak globális választ lehet adni, most, mint minden vészhelyzetben kiderül, hogy mennyire képesek egymásra támaszkodni az emberek.

Deák Dániel szerint jó példa lehet az izraeli és az iráni járvány kezelése, azaz, fontos látni, hogy egy jól szervezett, netán egy szétesett államról van szó. Magyarország is megmutatta, jól szervezett államként működik, egy erőskezű vezetővel – tette hozzá, aki fontos szerepet játszik abban, hogy a pánik ne uralkodjon el. Magyarországon nagyszerűen zajlik a kommunikáció a járvány kapcsán, van egy honlap is már, ahol mindent meg lehet tudni. Véleménye szerint a legfontosabb a tájékozódás, valamint az, hogy senki ne üljön fel az álhíreknek. Mint megjegyezte, nem jó, ha ellenzéki politikusok arról beszélnek, hogy a magyar egészségügy nincs felkészülve, mert ez is a pánikkeltés kategóriájába tartozik.

Horn Gábor ezzel szemben kijelentette, nem lehet azt mondani, hogy a hazai egészségügy felkészült lenne, ha pedig valaki erre felhívja a figyelmet, elmondja, hogy erőforráshiány van, az tényeket közöl, nem pedig pánikot kelt, hozzátette, 2010-2016 között a kormány 1200 milliárd forintot vont ki az egészségügyből.  Ilyen járvány esetében pluszforrásokat kellene biztosítani, akár a kormányzati kommunikáció keretéből. Még nem lehet tudni, hogy milyen lesz a fertőzöttségi arány, ezért is kell felkészülni a rosszabb helyzetre is.

Deák Dániel szerint kiváló a tájékoztatás, az egészségügy teljesen felkészült, a kapacitáshiányra pedig azt felelte, emelkedett az orvosok száma 2010-hez képest is.

Horn Gábor gyors válaszában azt mondta, ezek tényszerűen nem igazak, jelentős az orvoshiány, nem emelkedett a számuk, a kivándorlás, és ami még rosszabb, az elöregedés miatt.

A V4-es országok vezetői is egyeztettek a járvány kapcsán, ahol a magyar miniszterelnök elmondta, az országok jóban-rosszban is összetartanak. Deák Dániel szerint ez az együttműködés erős, ez már bebizonyosodott a 2015-ös migrációs válság kapcsán is. Azóta már más területeken is szorosabban dolgoznak együtt ezek az országok, ezt erősítheti meg a most győzött új szlovák kormány is.

Horn Gábor hozzátette, az új szlovák kormányfőjelölt azért már tett erősen magyarellenes kijelentéseket. Véleménye szerint a V4-ek nincsenek. Van egy fő kérdés, mégpedig az, hogy mennyi pénzt lehet az EU-ból kirángatni, ami összetartja ezeket az országokat. Arról nem beszélve, hogy a mostani szlovák államfő semmiben nem ért egyet a magyar kormánnyal, sőt, az új kormányfő sem, kivéve persze az EU-s pénzek minél nagyobb arányú lehívását. Például a migrációs ügyben sincs egyetértés, mert például Szlovákiában jele3nleg egyetlen menekült sincsen, arról nem beszélve, hogy a migrációt nem a magyar határkerítés állította meg, hanem a török-német megállapodás.

Deák Dániel ezzel szemben kijelentette, igenis a magyar határkerítés állította meg a menekülteket, hiszen nemrégiben is több mint ezer illegális bevándorlót állítottak meg a határnál.

Horn Gábor szerint ez is egy globális probléma, ahol látni kell azt is, csak Szíriában 800 ezer ember halt meg a válság kirobbanása óta. Ezen kívül vannak emberek, akik máshonnan menekülnek az éhínség és más katasztrófák elől, ez egy emberiességi probléma is. Erre a globális problémára is csak globális válasz adható, ennek ellenére a magyar kormány felépített egy kerítést, amire iszonyatos pénzeket költött és elhiteti emberekkel, hogy ez megoldást jelent.

Mindeközben elkezdődött az amerikai elnökválasztás előkészítése, a demokraták az úgynevezett szuperkedden is túl vannak már. Horn Gábor kifejtette, az előválasztás fontos intézmény, ami a Republikon javaslatára is megtörtént Magyarországon. Véleménye szerint – bár sokak szerint lefutott a meccs -, de Trump nem lehet biztos a dolgában. Most a demokraták ilyen politizálása komoly változásokat hozhat, ahol a pártelit Joe Bident, míg a választók pedig Bernie Sanderst támogatják.

Deák Dániel szerint a demokratáknál is beállt az a trend, mely szerint egyre inkább balra tolódnak, ami a középszavazókat elriaszthatja a párttól. Valóban nem lefutott a dolog, de az is látszik, Trump esélyei nagyon jók.