Az emberi jogok védelme a magyar törvényi rendszerbe bele van építve

Az emberi jogok védelme a magyar törvényi rendszerbe bele van építve

Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a múlt héten elmondott ötletéről, mely szerint érdemes lenne elgondolkodni az Európai Emberi Jogok Bírósága és Magyarország kapcsolatának újragondolásáról.

A politikus felidézte múlt heti megszólalását, amikor is arról beszélt, érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy továbbra is legyen joghatósága Magyarország felett az Európai Emberi Jogi Bíróságnak, ahogy véleménye szerint érdemes lenne elgondolkodni az Európai Emberi Jogok Egyezménye egyes részeinek a felfüggesztéséről.

Arra a kérdésre, hogy ennek az ötletnek a felvetése nem hoz-e magával újabb eljárásokat az Európai Unióban, a képviselő úgy felelt, azt nem tilthatja meg senki Magyarországnak, hogy ezen elgondolkozzon, példaként hozva fel Franciaországot, amely nem csak elgondolkodott ezen, hanem meg is lépett több dolgot is, amit egyébként az európai közösség szó és hang nélkül tudomásul is vett. Hozzátette azt is, hogy a kormány azért küzd, hogy az EU-ban minden országnak ugyanolyan jogai legyenek.

Bár azt Vejkey Imre azt nem tudta megválaszolni, hogy a kormány miként reagál a felvetésére, de mint megjegyezte, személyes véleménye az, ha Franciaországnak joga volt ezeken elgondolkodni és lépni, ahogy az Egyesült Királyságnak is, akkor bizony van joga Magyarországnak is ezt megtennie. Már csak azért is, mert ez a gondolkodás lehetséges, hogy a PC-nek nem felel meg, de a kereszténydemokrata szabadságeszmének igen. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz és a KDNP frakciója vagy az Európai Néppárt vezetősége miként kommentálta ezt az ötletet, a politikus úgy felelt, ez a saját gondolata.

Arra a felvetésre, hogy Magyarországnak milyen előnyei vannak az Európai Emberi Jogok Egyezményéhez történt csatlakozásból, a képviselő megismételte szavait, melyek szerint pont ez az, amit meg kellene vizsgálni, hiszen például az emberi jogok védelme a magyar törvényi rendszerbe bele van építve kezdve az Alaptörvénytől sok más egyéb törvényig bezárólag.

Vejkey Imre kommentálta a magyar hatóságok azon döntését, mely szerint a növekvő menekülthullám ellenére a világban, így a Közel-Keleten is megjelent koronavírus-járvány miatt a tranzitzónákat ideiglenesen bezárja. Véleménye szerint ezekre a lépésekre szükség volt. Hozzátette azt is, ennek a mostani menekülthullámnak komoly köze van Törökország és az Európai Unió kapcsolatának, amit komoly problémának tart, már azért is, mert az EU többször is ígért mindenfélét a törököknek, ám ezeket nem tartotta be. Ezek között említette meg a több éven át lebegtetett uniós tagságot, a vízummentességet, de ezekből nem lett semmi. A tárgyalások évek alatt megrekedtek, aminek következtében azt ki lehet jelenteni, Törökország ma már nem igazán szeretne az EU tagja lenni.