A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.03.03.-reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.03.03.-reggelén

Jelenleg nincs koronavírus-fertőzés Magyarországon, de nehéz elképzelni hogy nem is lesz – hívta fel rá a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben.  A kormányfő elmondta, a koronavírus-járvány szakmai kérdés, de úgy tűnik, az ellenzék politikai ügyet csinál belőle. A kormány felkészült, az operatív törzs egy hónapja felállt, a szakemberek teszik a dolgukat. Képesek leszünk arra, hogy amikor ideér a fertőzés kezelni tudjuk – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök azt kérte az ellenzéktől, támogassa az egészségügyi dolgozókat, az orvosokat és az egészségügyi döntéshozókat.

A magyar határ védelme továbbra is elsődleges feladat, és a Magyar Honvédség teljes mértékben felkészült a feladat ellátására – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a hercegszántói határvédelmi bázison. Németh Szilárd kitért arra is: az illegális migráció és az új koronavírus „kéz a kézben jár”.  Közölte: a hercegszántói határvédelmi bázison tett látogatásán megbizonyosodott arról, hogy a katonák továbbra is esküjükhöz híven őrzik az ország határait. A legfontosabb továbbra is „Magyarország függetlenségének megvédése, a magyar emberek biztonságának és szabadságának biztosítása”, a magyar katonák pedig minden olyan felszerelést és kiképzést megkaptak, amely szükséges feladatuk magasszintű ellátásához – fogalmazott az államtitkár. Felhívta a figyelmet az erősödő migrációs nyomásra, valamint a koronavírus-fertőzés veszélyére.  Kijelentette: a magyar emberek a 2015-től zajló konzultációkon, illetve a választásokon is folyamatosan az ország és a határok védelme mellett foglaltak állást. A kormány jól tette, hogy ezt meghallgatta, majd meghozta azokat az intézkedéseket, amelyek a jogi, műszaki és az élőerős védelmét is biztosítja az országnak – tette hozzá.

Legkésőbb szerdán elindul a koronavírussal összefüggő feladatokat koordináló operatív törzs információs honlapja – közölte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. A honlap indításához a technikai előkészületek megtörténtek, az oldal legkésőbb szerdán elérhetővé válik, és azon minden információ, tanács fellelhető, ami a koronavírus-helyzettel függ össze – mondta el Lakatos Tibor ezredes. Jelezte, a rendőrség folyamatosan monitorozza a hirdetéseket, eseményeket, amelyek csalás gyanúját vetik fel a koronavírussal kapcsolatosan.

A Demokratikus Koalíció (DK) törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy egy állami alapból anyagilag kárpótolják azokat, akiknek a koronavírus-fertőzés miatt karanténba kell vonulniuk. Vadai Ágnes, a párt alelnöke indítványukról azt mondta, hogy amennyiben nem sikerül megfékezni az európai járványt, akkor előbb-utóbb Magyarországon is megjelenik a vírus és be kell vezetni a karantént. Vadai Ágnes kiemelte, hogy a karanténra vonatkozó munkajogi szabályok nem világosak. A politikus hangsúlyozta, hogy javaslatuk alapján az államnak kellene pótolnia az érintettek kiesett munkabérét, a karanténba kerülteket pedig a kezelés idején és az azt követő 30 napban nem lehetne elbocsátani a munkahelyükről. A DK azt is kezdeményezi, hogy a karantén idején és az azt követő harminc napban az érintetteknek ne kelljen befizetniük a közüzemi számláikat, a hiteltörlesztésüket és az adójukat. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy az így felhalmozódott tartozást később természetesen rendezni kell.

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy az üzemanyagból befolyó jövedéki adó egyharmada a települési önkormányzatokhoz kerüljön útfelújításra, útépítésre, zöldprogramokra, bicikliutak építésére és a tömegközlekedés fejlesztésére – mondta az ellenzéki párt fővárosi elnöke.   Molnár Zsolt a Pénzügyminisztérium József nádor téri székháza előtt tartott sajtótájékoztatón közölte, kezdeményezni fogják a jövedéki adóról szóló törvény módosítását, hogy az adó egy részét osszák el az önkormányzatok között címzett támogatásként. Ismertetése szerint Budapesten a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok fele-fele arányban kapnák meg ezt az összeget a gépjárműadóból befolyt bevétel alapján számítva. A kerületi önkormányzatok esetében úthálózat-arányosan osztanák el a pénzt – tette hozzá.

 

Külföld:

Megengedhetetlen, hogy Ankara  hagyja a területén tartózkodó menekülteknek és migránsoknak határai szabad átlépését az Európai Unió irányába – jelentette ki Ursula von del Leyen, az Európai Bizottság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján. A török-görög határ török oldalán több mint tízezer migráns gyűlt össze annak hatására, hogy Törökország bejelentette: már nem akadályozza, hogy tovább vonuljanak az Európai Unió országai felé. Közülük több százan próbáltak átjutni hétfőn a kasztanieszi átkelőnél, de a görög hatóságok ezt megakadályozták. Von der Leyen újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: elismeri, hogy Törökország nehéz helyzetben van a menekültek és a bevándorlók vonatkozásában, „de amit most látunk, nem lehet sem válasz, sem megoldás”.

Egynapos hadgyakorlatot tart éles lőszerrel Görögország törökországi határánál, amelyen migránsok próbálnak bejutni immár tömegével az Európai Unió területére – jelentette be a görög hadsereg. A hatóságok a gyakorlat idejére megtiltották a lakossági mozgást az érintett területeken. Athén egyúttal azt kérte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségétől, a Frontextől, hogy végezzen úgynevezett gyorsreagálású határmenti beavatkozást a görög határnál válaszul az egyre súlyosbodó migrációs nyomásra.

Hétfőn – egymás után a második napon – sem nyitott ki a párizsi Louvre, a világ leglátogatottabb múzeuma, mert a koronavírus-fertőzéstől félő alkalmazottak előző nap úgy döntöttek, hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés „súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre”. Miközben az egészségügyi hatóságok nem tartják indokoltnak a döntést, Emmanuel Macron francia államfő a járvány terjedésére hivatkozva lemondta több vidéki programját, s kizárólag a járvány okozta válságkezeléssel foglalkozik. A Louvre alkalmazottai vasárnapi rendkívüli üzemi tanács ülésükön egyhangúlag megszavazták, hogy érvényesítik a munka fel nem vételére vonatkozó jogukat – közölte Christian Galani, a múzeum szakszervezeti képviselője. A múzeum már vasárnap sem nyitott ki, jóllehet az alkalmazottak nem jelentették be előre a zárva tartást. Maxence Langlois-Berthelot igazgató hétfőn egy közleményt olvasott fel az újságíróknak, amelyben a Louvre jelezte, hogy folyamatosan követi az új koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, és minden szükséges intézkedést meghoz az alkalmazottak és a látogatók biztonsága érdekében.

Iránban már 66-ra emelkedett az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a fertőzöttek száma 1501-re nőtt – közölték a hatóságok. A halottak között van az iráni legfőbb vallási és politikai vezető egy tanácsadója is. Kína után Iránban haltak meg eddig a legtöbben az új koronavírus miatt. Több magas rangú tisztségviselő is van a fertőzöttek között, például Maszúme Ebtekár alelnök, illetve a koronavírus leküzdésére létrehozott kormányzati munkacsoportnak a vezetője, aki egyébként eleinte igyekezett kisebbíteni a járvány jelentőségét, majd maga is megbetegedett. Izlandon vasárnap este bejelentették, hogy észlelték az első koronavírus-fertőzéseket: három ember kapta el a kórt, akik korábban Észak-Olaszországban jártak.

A Benjamin Netanjahu vezette Likud nyerte meg az előrehozott választást Izraelben. A 12-es csatorna exit pollja szerint a kormánypárt 37 mandátumot szerzett. A jobboldali blokk 60 mandátumot szerzett a megszerezhető 120-ból, míg a baloldali-liberális pártok csak 54-et. A Jiszrael Bejtenu 6 mandátumot szerzett. Abbban az esetben, ha az Avigdor Lieberman vezette alakulat tartózkodik az új kormányfőről szóló szavazáson, akkor Benjamin Netanjahu maradhat Izrael miniszterelnöke.

Már a reggeli órákban leadták szavazatukat a pártvezetők az izraeli parlamenti választásokon, és erre buzdították híveiket is. Az országban egy éven belül harmadszor rendeztek parlamenti választásokat. A délig mért adatok szerint különlegesen magas volt választási kedv a délelőtt folyamán, a választók 27,6 százaléka adta le voksát, ami 1999 óta a legmagasabb a délig mért részvételi adatok közül. Szeptemberben, a legutóbbi választáson délig 26,8 százalék szavazott. A választási bizottság adatai szerint a szeptemberi voksoláshoz képest valamivel kevesebben szavaztak az első órákban, délelőtt tízig: akkor 15, ezúttal 14,5 százalék. A sok évtizedes hagyomány szerint a reggeli órákban inkább a baloldali, míg az esti órákban inkább a jobboldali szavazók szokták leadni szavazatukat Izraelben.

 

Gazdaság:

 

Létre kell hozni a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Szolnok tengelyű észak-magyarországi gazdasági övezetet, amely képes bekapcsolni a gazdaság, az oktatás, a kultúra, a turisztika és a sport területén megvalósuló fejlődésbe a határon túli területeket és azok lakosságát is – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az övezet létrehozását tárgyaló munkaértekezletet követően.  Palkovics László hozzátette: egyedi nemzeti, gazdasági és kulturális övezetre irányuló komplex fejlesztési megoldásokra van szükség. A térség koncentrált felkarolása nemcsak a megyeközpontok, hanem az övezet egyéb településeinek fejlődésére és az egész vidékre is pozitív hatást gyakorol – mondta.

 

Időjárás:

 

Kedden hidegfront érkezik. Országszerte borongós idő lesz ismétlődő esőkkel, záporokkal.

A délelőtt elsősorban még az északi országrészt érintő csapadékmező a déli órákra átterjed, majd délután áthelyeződik a déli országrész fölé. Hevesebb záporok mellett néhol az ég is megdörrenhet, illetve az Alpokalján, a hegyekben átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat.

Reggel, a déli és keleti országrészben még erős D-i szél fúj. Napközben, az északnyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon ÉNY-ira fordul az erősödő szél, miközben délen és keleten mérséklődik, legyengül a légmozgás. Az Alföldön még szokatlanul enyhének ígérkezik a délután, míg északnyugaton már kevéssé emelkedik magasra a hőmérséklet.

A jellemző hőmérséklet átlaga kedd reggel délen +8 – +12, északkeleten +4 – +7,

kedd délután délkeleten +15 – +17, északon +8 – +11, fok körül alakul.