92 éves korában  szombaton meghalt Székely Éva, a magyar úszósport olimpiai bajnoka, a nemzet sportolója. 

A BreuerPress és a HetiTV hirei 2020.03.02. reggelén

 

Csekély annak az esélye, hogy a vírus elkerülje Magyarországot ,de éppen ezért az első pillanattól úgy készültek, hogy a magyar egészségügyben el tudják látni a szükséges teendőket,   közölte Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. Úgy vélekedett, hogy még tömeges fertőzés esetén is elegendő lenne a magyar egészségügy kapacitása. Az országban 29 infektológiai osztály működik, az ágyak száma több mint 800 – közölte. Az ellátás központja a Szent László-kórház, amely a legsúlyosabb betegek kezelésére is felkészült. A miniszter arról is beszélt, hogy a nemzeti népegészségügyi központ olyan laboratóriummal rendelkezik, amelyet közép-kelet-európában egyedüliként nemzetközileg akkreditáltak. Néhány órába telik megerősíteni az új koronavírus jelenlétét, vagy egyértelműen kizárni a fertőzést, a labor kapacitása pedig szintén megfelelő.Kásler megismételte, hogy fontos a személyi higiénia, mindenki tisztálkodjon rendszeresen, sokszor mosson kezet. Aki szárazon köhög, láza eléri a 38 fokot, az hívja fel a háziorvosát, és amennyiben az orvos úgy ítéli meg, hogy fennáll a fertőzés gyanúja, értesíti a mentőket, akik megfelelő védőfelszerelésben elszállítják a potenciális beteget.

92 éves korában  szombaton meghalt Székely Éva, a magyar úszósport olimpiai bajnoka, a nemzet sportolója.

Székely Éva 1927. április 3-án Budapesten született. Kilencéves volt, amikor a rádióban hallotta, ahogy Csík Ferenc olimpiai bajnok lett a 100 méteres gyorsúszásban. Ekkor határozta el, hogy egyszer ő is feláll az olimpiai dobogó tetejére, miatta és neki szól majd a Himnusz.

1939-ben lett az FTC úszója, és már 1941-ben országos csúcstartó volt. A harmadik zsidótörvényt követő jogfosztó intézkedések miatt pályafutása ekkor félbeszakadt, és az életveszély, a bujkálás, a szökés évei következtek számára. Az 1948-as londoni olimpián már ott lehetett, de felkészülése egy betegség miatt nem volt tökéletes, a 200 méteres mellúszásban a negyedik, a magyar gyorsváltó tagjaként pedig az ötödik helyen zárt. Négy évvel később, a helsinki olimpián már összejött neki az aranyérem, a 200 méteres mellúszásban novák éva előtt nyert aranyérmet. 1956-ban, Melbourne-ben is esélyes volt, és kedvenc számában ezüstérmes lett.

1956-ig tízszer volt a válogatott tagja, összesen 44 magyar bajnokságot nyert, ebből 32-t egyéni számokban. Összesen 36 országos, 12 Európa- és hat világrekordot állított fel, 1947 és 1951 között nyolcszor nyerte meg a főiskolai világbajnokságot.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és a párt politikusai is a teljes ellenzéki összefogás mellett emeltek szót a DK tisztújító kongresszusán. A pártelnök beszédében úgy fogalmazott: egyszerű a képlet, ha az ellenzék összefog, akkor győzni fognak 2022-ben. Elmondta, hogy az elmúlt napokban internetes felmérést végeztek, a több mint 108 ezer válaszadó 93 százaléka azt felelte, hogy teljes ellenzéki egységre van szükség. Az emberek azt mondják, hogy egy miniszterelnök-jelölt és egy közös lista kell, valamint mindenütt közös egyéni jelölteket kell állítani – jelentette ki. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: közös akaratból közös lista, közös listából közös győzelem, közös győzelemből pedig közös Magyarország lesz.

Nem borult a papírforma  az angyalföldi időközi önkormányzati választáson : az MSZP-LPE13 (ez utóbbi a lokálpatrióták egyesülete) jelöltje, Vaju Viktória nyert vasárnap a 9. választókerületben.  Szoros volt a küzdelem, 42-35 százalékra győzött a Momentum jelöltje ellen . A Momentum jelöltje mögött a Fidesz jelöltje a harmadik helyen végzett.A választást az tette izgalmassá, hogy  az ellenzék megosztottá vált, és a tavaly októberi összefogással szemben ezúttal külön indult a MSZP és a Momentum. A kerületben még tényező, teljes összefogást sürgető DK nem állt egyik jelölt mögé sem.

Meghalt Balsai István alkotmánybíró, volt igazságügyi miniszter vasárnap – közölte az Alkotmánybíróság a honlapján. A jogász politikus 73 éves volt, halálát gyógyíthatatlan betegség okozta. Balsai az MDF-kormány igazságügyi minisztere volt 1990-94 között. Az MDF-ből 2005-ben lépett át a Fideszbe, amelynek színeiben megőrizte egyéni mandátumát a 2006-os választásokon is. Képviselői mandátumáról akkor mondott le, amikor a parlament a Fidesz-KDNP javaslatára alkotmánybírónak választotta, 2011-ben. Balsai István 1972-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, 1974-től 2007-ig ügyvéd volt. Az Alkotmánybíróság Balsai Istvánt saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek” – áll az AB közleményében.

 

Külföld:

A jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) pártja nagyot nyerve végzett az élen a szombaton tartott szlovák parlamenti választásokon. 25 százalékkal győzött, az eddigi legnagyobb kormánypárt, Peter Pellegrini miniszterelnök és Robert Fico pártelnök Irány – Szociáldemokráciája (Smer-SD) 18,2 százalékkal második lett. Pellegrini  telefonon gratulált Igor Matovičnak, az OĽaNO vezetőjének a győzelemhez. A részvételi arány 65 százalékos

Két évvel Ján Kuciak oknyomozó újságíró és élettársa meggyilkolása, és az akkor elindult folyamatok után tartottak parlamenti választást, a kampány egyik fő témája pedig a korrupció elleni küzdelem volt. Előzetesen is az volt várható, hogy átrendezi a politikai erőviszonyokat a választás, és összességében taroltak az eddigi ellenzéki pártok. Az is eldőlt, hogy a magyaroknak nem lesz pártképviselete a 150 fős törvényhozásban: a magyar közösség pártjából és két kisebb mozgalomból álló magyar közösségi összefogás 3,9, Bugár Béla Híd-Moszt szlovák-magyar vegyespártja pedig csak 2,1 százalékot szerzett. Bugár Béla a választási eredmények ismeretében bejelentette lemondását.

 

Könnygázt vetettek be a görök erők a szombaton a török határ közelében azok ellen a menekültek ellen, akik megpróbáltak átjutni a görög oldalra, hogy tovább menjenek Európa felé – írta a Reuters, amely szerint a határok közelében 13 ezer ember gyűlt össze és újabbak érkezése várható Törökország belső részeiből, ahol több mint kétmillió szíriai menekült tartózkodik évek óta.

A görög védelmi miniszter szerint visszatartották a csaknem tízezer embert, ám a nyomás nőni fog, miután a török elnök korábban közölte: nem tartja vissza a továbbiakban az Európába igyekvő szíriai menekülteket. Az utóbbi néhány napban 80 ezer 888 menekült lépett ki Törökországból Európa irányába, és ez a szám a következő napokban még növekedhet.  A török vezetés visszautasítja a vádat, hogy egyenesen küldené a menekülteket a határra. „Ha maradni akarnak, maradhatnak, ha menni akarnak, elmehetnek”. „Csak annyiban változtattunk menekültpolitikánkon, hogy nem akadályozzuk távozásukat” – idézte az MTI a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatóját.

Ide kapcsolódó hír,  hogy Magyarország úgy döntött,  határozatlan időre felfüggeszti új emberek beengedését a tranzitzónába, az ott lévők és az ország védelme érdekében. –   jelentette ki Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.  

A demokraták dél-karolinai előválasztásán Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke győzött, Tom Steyer kaliforniai milliárdos pedig bejelentette, hogy kiszáll az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. Az első részeredmények szerint Biden a voksok csaknem 50 százalékát szerezte meg, a második helyen, messze lemaradva, valamivel több mint 19 százalékos szavazataránnyal Bernie Sanders végzett. A voksok bő felének feldolgozása alapján Pete Buttigieg volt polgármester, Elizabeth Warren massachusettsi és Amy Klobuchar minnesotai szenátor egyaránt 10 százaléknál kevesebb szavazatot szerzett. A demokraták elnökjelöltségéért versenyző Mike Bloomberg milliárdos a dél-karolinai szavazáson nem vett részt. Az első felmérések szerint Biden elsősorban a 45 éven felüliek és az afroamerikaiak bizalmát nyerte el.

 

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, le fogják zárni az összes határátkelőt és átkelőhelyet Júdea és Szamária területén (Ciszordánia) és a Gázai övezettel közöseket a hétfői 23. Knesszet-választások miatt. A zárlat vasárnap éjféltől hétfő éjfélig tart. A palesztinok számára a ki és belépés tilos lesz a fent említett időszakban, kivéve “humanitárius, orvosi vagy kivételes eseteket”, melyekhez a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) vezetőjének jováhagyása szükséges. nyilatkozta a hadsereg. A lezárás palesztin munkások tízezreit érinti, akik minden nap átjárnak Izraelbe (legálisan) dolgozni, főleg építési és karbantartási feladatokat végeznek. A rendőrség vasárnap bejelentette, hogy a befejezte a biztonsági intézkedéseket. Hétfőn több ezer tiszt fogja biztosítani 4100 helyszínen a 10840 szavazóhelységet.

 

Gazdaság:

 

A világ ötszáz leggazdagabb emberének a vagyona mintegy 444 milliárd dollárral csökkent a világ tőzsdéin a héten, részben a koronavírus hatására bekövetkezett visszaesés miatt. A New York-i tőzsde 30 vezető részvényének mozgását követő DJIA index például több mint 12 százalékkal esett a héten, ami a legnagyobb ötnapi csökkenés a 2008. évi pénzügyi válság óta.   A hét legnagyobb vesztese Jeff Bezos, az Amazon internetes áruház alapítója volt, vagyonának az értéke 11,9 milliárd dollárral esett. A múlt év végén Bezos vagyona 115 milliárd dollár volt a Bloomberg hírügynökség milliárdosokat rangsoroló listáján (Bloomberg Billionaires Index). A lista összeállítói szerint a múlt év végén a világ ötszáz leggazdagabb emberének a vagyona 5900 milliárd dollárt ért, ami 25 százalékkal felülmúlta a 2018. évit.

 

Időjárás:

 

Hétfőn északkeleten még számítani kell esőre, sok felhőre, másutt csak futó záporok alakulhatnak ki elszórtan, és már reggeltől nyugat felől csökken a felhőzet, kisüt a nap. Kifejezetten enyhe, tavaszi időre készülhetünk. Kezdetben, a középső országrészben erős északnyugati, keleten és nyugaton egész nap erős délnyugati szél fúj, a Tiszántúlon viharos lökésekkel. Délután a középső területeken is délnyugatira fordul a szél. Éjszaka újból beborul az ég, és az ország északi felén jelentősebb esőre készülhetnek az ottélők, míg délen csak kisebb eső lehet.  A jellemző hőmérséklet átlaga  hétfő reggel+4 – +8, hétfő délután délnyugaton +15, északkeleten +9, fok körül alakul.