A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.15.reggelén 

A kormánynak világos válasza van az elmúlt hónapokban társadalmi vitákat kiváltó kérdésekben, ám annak nemzetközi és hazai képviseletéhez komoly társadalmi felhatalmazásra van szüksége – ezzel indokolta a soron közvetkező nemzeti konzultációt a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Gulyás Gergely a gyöngyöspatai romák kártérítési ügyét, a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatos eljárást, a „börtönbiznisz” valamint a bírók függetlenségének kérdését említette.

A politikus kijelentette: szinte minden üggyel kapcsolatban megjelennek a „magukat jogvédőnek nevező”, külföldről finanszírozott szervezetek, amelyek az elkövetők jogai mellett állnak ki, nem az áldozatok jogai mellett.

A kormány a témakörökről döntött, a konkrét kérdésekről azonban a jövő héten születik döntés.

A konzultáción várhatóan kilenc kérdést tesznek fel az embereknek; a tervek szerint március közepétől érkezhetnek meg az ívek a háztartásokba.

Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány, amelynek részleteit Orbán Viktor miniszterelnök fogja ismertetni vasárnapi évértékelőjében – közölte Gulyás Gergely.

Elmondta: a kormány több alkalommal egyértelművé tette, hogy mind Európában, mind Magyarországon mindent megtesz azért, hogy „zöld ügyekben előre léphessünk”. A cél az, hogy a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve, a magyar állam a klímaváltozás időszakában is mindent megtegyen azért, hogy a következő generációk jobb állapotban örökölhessék meg Magyarországot, mint amilyenben az most van – tette hozzá.

Továbbra sincs tudomásunk koronavírusos magyar betegről, Magyarországon nincs ilyen megbetegedés – mondta a tárcavezető.

A miniszter kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy Kínában jelenleg 188 magyar állampolgár tartózkodik, ebből a fertőzéssel leginkább sújtott Vuhanban ketten vannak. Számukra felajánlották, hogy segítenek a hazatérésben, de ők ezzel nem kívántak élni.

Gulyás Gergely hozzátette: a magyar kormány segítségével Kínából korábban hazatért hét magyar továbbra is a Szent László kórházban van, várhatóan vasárnap engedik ki őket.

Hangsúlyozta: a magyar állam mindenben felkészült, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs 28 pontos akcióterve minden elővigyázatossági, felkészülési, megelőzési döntést és intézkedést tartalmaz.

Arra kell számítani, hogy egyre növekedni fog a migrációs nyomás a déli határon, egyre többen és egyre szervezettebben érkeznek, ahogy javul az időjárás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Röszkén, ahol Peter Pellegrini szlovák kormányfővel megtekintette a határkerítést. A miniszterelnök sajtónyilatkozatában kiemelte: itt nemcsak a magyar, hanem a szlovák határt is védik. Ez nehéz munka, amit nehezen tudnánk elvégezni segítség és a szövetségeseink nélkül – fogalmazott, megköszönve Szlovákia támogatását. Úgy vélte, amit a nemzetközi sajtó képeiből látni, nem fedi a valóságot, mivel 95 százalékban katonakorú férfiak érkeznek. Európában tilos ezt mondani, de ez egy „megszervezett invázió” – jelentette ki. Kifejtette: azért hívta ide szlovák kollégáját, mert az utóbbi időben megváltozott a helyzet, radikálisan megnőtt a tiltott határátlépések száma, idén több mint ötezer ilyen eset történt, és szervezett csoportok is érkeztek, nemcsak egyedi akciók voltak. Most százezer migráns szeretne bejutni Európába, ők a balkáni útvonalon vannak, és ha hagynák, bejutnának Magyarországra és Szlovákiába – közölte.

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az új szakképzési törvény miatt, egyéni érdeksérelem okán, a szakképzésben dolgozók jogainak védelmében. Szabó Zsuzsa, az érdekképviselet elnöke azt mondta: kifogásolják, hogy a szakképzésben foglalkoztatottak – egyeztetés nélkül – elveszítik közalkalmazotti státuszukat, a munka törvénykönyvének hatálya alá kerülnek, jogorvoslati lehetőség nélkül. A PSZ azt kéri, hogy az Ab visszamenőleges hatállyal, január elsejétől semmisítse meg a kifogásolt rendelkezéseket – ismertette Szabó Zsuzsa. A beadványt az érintett munkavállalók aláírásával terjeszti be a szakszervezet, ezért arra biztat, hogy minél többen csatlakozzanak: szignójukkal adjanak felhatalmazást az érdekképviseletnek arra, hogy a nevükben eljárhasson. Az ehhez szükséges információk megtalálhatók a www.pedagogusok.hu oldalon.

 

Külföld:

Ismét megpályázná a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségét Friedrich Merz, aki a legutóbbi elnökválasztó kongresszuson a második helyen végzett – írták német lapok. A politikus környezetéből származó értesülésekre hivatkozó beszámolók szerint Freidrich Merz elhatározta, hogy ismét megpályázza a tisztséget, és úgy érzi, hogy erős a támogatottsága a tagság körében. Az egyelőre nem ismert, hogy a pártelnöki tisztség mellett a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjének szerepét is magának szánja-e. A CDU konzervatív szárnyához sorolt politikus a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap hírportáljának nyilatkozva nem kívánta megerősíteni vagy cáfolni a sajtójelentéseket. Mint mondta, a CDU-ban nyugodt körülmények között meg kell beszélni, hogyan tovább, és nem szabad elhamarkodni a döntéseket. Friedrich Merz mellett a 2018-as elnökválasztás harmadik indulója, Jens Spahn egészségügyi miniszter is jelezte, hogy érdekelheti egyik, másik vagy mindkét feladat. Az ugyancsak a konzervatív szárnyhoz sorolt és a CDU fiatal nemzedékéhez tartozó politikus hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte: mindig is azt mondta, hogy készen áll személyes hozzájárulással segíteni a CDU-t, hogy továbbra is nagy néppárt, a német politika meghatározó ereje legyen. Nem részletezte, hogy az elnöki tisztségre, a kancellárjelöltségre vagy mindkettőre gondol-e.

Az ukrán kormány azt tervezi, hogy műholdas felvételek segítségével számlálja össze, hányan élnek jelenleg az Ukrajnától Oroszország által törvénytelenül elcsatolt Krím félszigeten és az önkényesen kikiáltott Donyec-medencei szakadár területeken – közölte egy rádióinterjúban Dmitro Dubilet kabinetminiszter az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint. „Épp szerdán találkoztunk az ENSZ képviselőivel, akik segítenek nekünk a műholdas projektben, ami rendkívül bonyolult. Hasonlót Afganisztánban végeztek, amely területének jelentős részét úgyszintén nem tartja ellenőrzése alatt a helyi vezetés. Műholdas képeken és más információs csatornákon keresztül próbálták megbecsülni a lakosság lélekszámát. Azt azonban még nem tudom megmondani, hogy a Krím félszigeten és az ideiglenesen megszállt területeken élők számát mennyire pontosan lehet műholdakon vagy más eszközökön keresztül megbecsülni” – fejtette ki a miniszter.

Több mint hétezer képviselőjelölt részvételével kezdődött meg csütörtökön a február 21-i iráni törvényhozási választások kampánya, noha korábban az Őrök Tanácsa több ezer, nagyrészt mérsékeltnek számító jelöltet törölt az indulók névsorából. A Tasnim iráni félhivatalos hírügynökség közlése szerint összesen 7148 jelölt kapott engedélyt az indulásra, közülük többtucatnyian vallási kisebbségek tagjai. Teheránban 1453 jelölt verseng 30 parlamenti helyért, többek közt a főváros korábbi, keményvonalas polgármestere, Mohamed Kalíbaf. Az AP amerikai hírügynökség rámutatott arra, hogy ugyanakkor az itt indulók közt alig néhány ismert, reformpárti név van. Jelenleg a 290 tagú iráni törvényhozásban alig több mint 100 reformista képviselő van. Decemberben az állam iszlám jellegét felügyelő, 12 tagú Őrök Tanácsa a több mint 14 ezer nevet tartalmazó listáról hozzávetőleg hétezer indulót törölt.

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök felhívta a Facebook vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget, hogy elpanaszolja, hogy a közösségi média platform a legutóbbi választások során a Likud párt ellen dolgozott. Körülbelül egy héttel a szeptemberi választások előtt a Facebook 24 órára felfüggesztette a párt chatbotját, amit Netanjahu automata üzenetek küldésére használt a Likud aktivisták számára. A felfüggesztést egy üzenet váltotta ki, amit Netanjahu fiókjáról küldtek: „Az arabok mindannyiunkat el akarnak elpusztítani – nőket, gyermekeket és férfiakat”. A választások napján a Facebook ismét felfüggesztette Netanjahu botját, miután kétszer is szavazási adatok közzétételére használta, amit az izraeli törvények tiltanak.A beszélgetésről informált források szerint a miniszterelnök megkérte Zuckerberget, hogy biztosítsa, hogy a cég minden pártot egyenlően kezel a márciusi választások közeledtével. Zuckerberg nem kommentálta a Netanjahu által felvetett konkrét állításokat, de megígérte, hogy körültekintő lesz a kérdésben. „Folyamatosan beszélünk vezetőkkel világszerte”, mondta a cég egyik szóvivője. „Mark a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy a Facebook minden elképzelésre nyitott platform.”

 

Egy klíma hír:

 

Az időjárási feljegyzések kezdete óta először mértek 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az Antarktiszon, a Seymour-szigeten jegyzett 20,75 Celsius-fokot a kutatók „hihetetlennek és abnormálisnak” nevezték. Brazil kutatók február 9-én mérték a rekordmagas hőmérséklete, amely egy Celsius-fokkal magasabb az előző, 19,8 Celsius-fokos rekordnál, amelyet 1982-ben mértek a Signy-szigeten – adta hírül a The Guardian honlapja. A brit napilap emlékeztetett arra, hogy múlt héten az Argentina által működtetett Esperanza kutatóállomáson 18,3 Celsius-fok meleget mértek, ami a legmagasabb volt a térségben az időjárási feljegyzések 1961-es kezdete óta. Egy másik argentin kutatóállomáson, a Marambión 1971 óta a legmagasabb februári hőmérsékletet észlelték, 14,1 fokkal. A brazil kutatók, akik három naponként gyűjtik össze az adatokat a Seymour-szigeti időjárási megfigyelő államoásokról, „hihetetlennek és abnormálisnak” nevezték a 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet.

 

Időjárás:

 

Szombaton keleten, északkeleten lehet párás, ködös a reggel. Napközben gyakran zavarhatják meg gomolyfelhők a napsütést, számottevő csapadék azonban nem várható. Gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. Hajnalban a nyirkos északkeleti tájakon lehet gyenge fagy. Délután 6-11 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

 

Rovatok: Egyéb