2020-at Izrael 9,1 millió fővel kezdi, amelyből a zsidó lakosság  6,7 millió fő (74%) az arab lakosság pedig 1,9 millió fő.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.01.03.-péntek reggel

Az egészségügy gazdálkodása addig nem lesz fenntartható, amíg az intézmények költségvetési gazdálkodási formában működnek és finanszírozásuk nem lesz megoldott – mondta Sinkó Eszter. Az egészségügyi közgazdász az Állami Számvevőszék elnökének összegzésére reagált. Domokos László, sok más mellett azt írta, „az ÁSZ 2019-es elemzése is rámutatott, hogy az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása a jelenlegi formájában nem fenntartható”. Az egészségügyi közgazdász megfogalmazása szerint az egészségügyi szakma régóta követeli már, hogy a kormány kezdjen valamit az egészségüggyel, mert a jelenlegi helyzet tarthatatlan állapotokat eredményez a betegek ellátáshoz való hozzáférésében, valamint annak minőségében is. Sinkó Eszter éppen ezért maximálisan támogatandónak tartja „a számvevőszék felismerését, hogy az egészségügy finanszírozását végre valós költségeken alapulóan kell megtennie a kormánynak”, nem megfeledkezve a strukturális átalakításokról sem. Sinkó Eszter meglátása szerint az egészségügyi intézmények – sajnálatos mód – nem tudják a számukra megszabott gazdálkodási rendet, pénzügyi feltételeket betartani, mivel ezek nem egyes intézményekre lettek szabva, hanem általános államháztartási finanszírozási hatálya alá tartozó intézmények, hasonlóan az oktatási- vagy szociális szférához. Az egészségügyben azonban teljesen más pénzügyi szabályoknak kellene érvényesülniük, és sokkal rugalmasabb feltételeket kellene teremteni, akár a beszerzések, közbeszerzések oldalán is, és hogyha ezek a feltételek megváltoznának, akkor az egyes intézmények sokkal jobban tudnának alkalmazkodni a meglévő szabályok irányába – vélekedett a szakértő.

 

Gazdasági összefonódást emlegetett az emberi erőforrások minisztere, valamint a Borsod megyei kórház vezetője között Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője azt kérdezve: miért védi Kásler Miklós a „szervkereskedelembe, lopásba és csonkításba keveredett kórház” vezetőit? A képviselő emlékeztetett azokra a sajtóhírekre, amelyek a kórház dolgozóinak a miniszterhez írt leveléről számolnak be. A levél alapján, amely szerint engedély nélkül végeznek mesterséges megtermékenyítést a kórházban, és amely a szervkereskedelem gyanúját is felveti, nyomozást rendeltek el – tette hozzá. Bangóné Borbély Ildikó szerint csalást és több százmillió forintos károkozást is elkövettek a kórházban, mivel az uniós fejlesztési támogatásokat nem megfelelően költötték el, valamint két esetben kórlapot is hamisítottak az intézményben, hogy a károsult betegek elessenek a kártérítés lehetőségétől.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az általa vezetett hatóság bírságolásairól, az egységes európai adatvédelmi rendszer szükségességéről.

 

A NAIH a 2019-es év végén tette közzé, hogy milyen szervezeteket, cégeket bírságolt meg, Péterfalvi Attila szerint ezek a bírságok, ezek az összegek európai viszonylatban alacsonynak számítanak. A bírságok elsősorban a GDPR rendelet megsértése miatt kerültek kiszabásra. Erről azt állapította meg a hatóság vezetője, hogy az európai egységes adatvédelmi szabályozás gondolata egy igen érdekes kísérlet, aminek a kidolgozása még a nagy migrációs nyomás előtti időszakra vetíthető vissza. Mindez a rendelet előírja az adatvédelmi hatóságok együttműködését, egy egységes rendelete szabályozza az adatkezelés szabályait, persze ez alól kivételt jelentenek a nemzeti adatkezelésre vonatkozó előírások, bár ezek is korlátok között működhetnek. Az is egységes elvárás, hogy a hatóságok ugyanúgy működjenek, ugyanazokat a bírságokat szabják ki, mindez egy erősen centralizált európai együttműködés irányába mutat. Persze az is igaz – tette hozzá, ahhoz még idő kell, hogy valóban egységesek legyenek a bírságok, azaz ugyanakkorra összeget követeljen a magyar, mint a holland adatvédelmi hatóság, ahogy ahhoz is még idő kell, hogy a hatóságok megvalósítsák a szilárd együttműködést.

A GDPR és az európai adatvédelmi hatóságok együttműködését a remények szerint nem fogja hátrányosan érinteni a Brexit, hiszen most egy megállapodásos kilépés következik be. Most abban lehet reménykedni, hogy a kiválás után a brit szabályozás teljes mértékben kompatibilis lesz az EU-s előírásokkal, azaz a személyes adatok áramlása csak olyan ország felé történhet, ahol megfelelő adatvédelmi biztonság van.

 

Külföld:

Ukrán források szerint 2019-ben is több százan haltak meg harci cselekmények közben a Donyec-medencében dúló fegyveres konfliktusban – hozta nyilvánosságra az Ukrajinszka Pravda hírportál. December 23-áig a különböző ukrán egységekben szolgálók közül 110-en estek el a harcokban, köztük három nő. A Novinarnya hírportál által közölt adatok alapján áprilisban estek el egy hónap alatt a legtöbben (15-en), valamint júliusban és szeptemberben (14, illetve 13 ember). Az ukrán katonai felderítés adatai szerint a kelet-ukrajnai szakadár oldalon 619-en vesztették életüket és 939-en szenvedtek különböző súlyú sérüléseket. Az Obozrevatyel hírportál emlékeztetett arra, hogy Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter már tavaly szeptemberben mintegy 14 ezerre becsülte a 2014 tavasza óta tartó fegyveres konfliktus eddigi halálos áldozatainak számát.

 

Bocsánatot kért Ferenc pápa, amiért egy zarándoknak, aki kihozta a béketűréséből, rácsapott a kezére. Az eset szilveszterkor történt a Vatikánban. Az egyházfő később azt mondta: „néha ő is elveszti a türelmét”. A szeretetet és a megértést hirdeti, de néha őt is fel lehet húzni. Ez történt Szilveszter estéjén Ferenc pápával, akit láthatóan felzaklatott, hogy egy nő megragadta és magához rántotta a vatikáni Szent Péter téren. A pápa zarándokokkal találkozott és épp egy gyereket akart üdvözölni, amikor a nő egy kordon mögül átnyúlva megfogta, magához rántotta és nem akarta elengedni. A pápa arckifejezése arra utalt, hogy fájdalmat okozott neki a lelkes hívő. Rácsapott a kezére, majd kiszabadította magát. Ezt követően dühös arcot vágva elsétált a helyszínről. Az

egyházfő újév napján, szokásos üzenetében visszatért az esetre. „Olyan gyakran elveszítjük a türelmünket. Én is.” Majd hozzátette: „Bocsánatot kérek a tegnapi rossz viselkedésért”. Azt, hogy ki volt a lelkesedésében erőszakossá vált hívő, még nem tudni, de mivel az incidensről szóló videó futótűzként terjedt el, valószínűleg nem kell sokat várni rá, hogy megtudjuk. Maga a pápa sietett megjegyezni, hogy mélységesen elítéli a nők elleni erőszakot. „Minden nők elleni erőszak istenkáromlás” – mondta a Szent Péter téren összegyűlt tömeg előtt. „Abból, hogy hogyan bánunk egy nő testével, megérthetjük emberségünk szintjét” – fogalmazott.

 

Helikopter-balesetben életét vesztette a tajvani vezérkari főnök és hét másik ember az ázsiai szigetország északi részén – közölte a helyi védelmi minisztérium. A 62 éves Sen Ji-ming egy UH-60M Black Hawk típusú katonai helikopteren utazott, amely helyi idő szerint körülbelül reggel nyolckor szállt fel a tajvani fővárosból, Tajpejből. A vezérkari főnök csapatszemlére indult a közeli Jilan megyébe. A helikopter alig 30 perccel indulás után sikertelen kényszerleszállást hajtott végre a Tajpejhez közeli hegyekben. A Black Hawkon összesen tizenhárman utaztak, közülük öten kórházba kerültek, a többiek meghaltak – közölte a védelmi tárca. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet. Valószínűleg nem az időjárás, mert a pilóta megfelelő látási viszonyokról számolt be, mikor utoljára kapcsolatba lépett az illetékes támaszponttal. Az ügyben vizsgálatot indítottak.

Az izraeli légierő 2019 végén hozta nyilvánosságra az új vadászrepülő fotóját, amely decemberben érkezett meg az országba – írja a National Interest. Izrael első F-35-ét a 140-es légiszázad kapta. Az új gép azonban a 116-os századhoz került, ami a vadászgép tiszteletére átnevezte magát „A Dél Oroszlánjainak”. A vadászgépek a dél-izraeli Nevatim légibázisról szállnak fel. A zsidó állam 50 darab F-35I-t rendelt, amely a hagyományos F-35A egy izraeli elektronikával kiegészített verziója. A legutóbb felavatott gépet a Lockheed Martin, a világ egyik legnagyobb fegyvergyártó cége szerelte össze Texasban. Izrael 2019 decemberéig 14 darab F-35-t kapott, a maradék 36 pedig 2024-ig fog megérkezni. A hadsereg a gépet héberül „Adir”-nak becézi, ami azt jelenti, hogy „Hatalmas”. A jármű 13 perc alatt ér át Izrael északi részéről a délire.

 

2018-ban a zsidó termékenységi ráta megelőzte az arabot, az Izraeli Statisztikai Hivatala legújabb mérései szerint – számolt be a Jewish News Syndicate. A zsidó termékenységi ráta 3,05 gyerek per nő, míg az arab 3,04. Hetven éven keresztül az arab lakosságban mindig magasabb volt az egy főre jutó születések száma. Világviszonylatban az átlagnál magasabb az Izraelben egy főre jutó babák száma. A világ átlaga 1,75, de például Magyarországon csak 1,5 az egy nőre jutó gyerekek száma. A Statisztikai Hivatal azt is közölte, hogy 2020-at Izrael 9,1 millió fővel kezdi, amelyből a zsidó lakosság  6,7 millió fő (74%) az arab lakosság pedig 1,9 millió fő. Az elmúlt évtizedben az izraeli lakosság 17,8%-al nőtt és várhatóan 2024-ig eléri a 10 millió főt.

 

Gazdaság:

 

Az adócsökkentés áll a gazdasági növekedés hátterében, a közterhek az idén tovább mérséklődnek – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára. Az adócsökkentések ellenére tavaly november végéig 1300 milliárd forinttal több adóbevétel folyt be az öt legnagyobb adóból, mint az előző évben; az erős gazdaság, a bővülő foglalkoztatás és a növekvő bérek egyre nagyobb bevételt jelentenek a költségvetésnek, ami további adócsökkentést tesz lehetővé – fejtette ki az államtitkár. Az adócsökkentés fenntartható és kifizetődő, a költségvetés stabil és kiszámítható lábakon áll – hangsúlyozta.

 

Időjárás:

 

Pénteken még folytatódik a frontmentes, az évszakos átlagnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű időjárás.

Nyugaton még nagyobb valószínűséggel zömmel derült idő lesz enyhébb délutánnal, de fátyolfelhőzet szűri a nap sugarait. A keleti országrészben ezzel szemben az éjszakai köd csak lassan ritkul, illetve többfelé makacs rétegfelhőzetté alakul. A felhőzet alatt a hőmérséklet is csak épp fagypont köré emelkedik. Gyenge marad a légmozgás.

Éjszaka északnyugat felől beborul az ég, de csapadék nem várható. Csökken a ködképződés esélye.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga péntek reggel  -10 – -3  péntek délután +3 – +6, a tartós ködben -1,

fok körül alakul.