Benjamin Netanjahu  arra kényszerült, hogy megszakítsa az Askelonban tartott kampánybeszédét és óvóhelyre vonuljon egy gázai rakétatámadás miatt

Benjamin Netanjahu  arra kényszerült, hogy megszakítsa az Askelonban tartott kampánybeszédét és óvóhelyre vonuljon egy gázai rakétatámadás miatt

 A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.12.28. reggelén

               Égre néző címmel istenes verseket tartalmazó válogatáskötet jelent meg. A könyvet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Áder János köztársasági elnök mutatta be.  Eperjes Károly színművész istenes verseket felvonultató, tíz évvel ezelőtti előadóestje késztette arra a magyar államfőt, hogy egy ilyen válogatáskötetet kellene létrehozni. Áder János az „Égre Néző” című kiadvány bemutatóján felidézte, már köztársasági elnökként, beszédtechnika-tanára, Vadász Ágnes javaslatára verseket tanult, hogy azokon gyakoroljon. A végső elhatározás akkor született meg benne a kötet megjelentetésére, amikor Erdő Péter felkérte, hogy legyen a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő társadalmi bizottság elnöke. A „gyűjtemény szerzői korban, stílusban, lelki alkatban – és igen, hitben is – különfélék. Van köztük visszahúzódó és prédikátorhajlamú, szellemi harcos és lélekbúvár, közösségi vallásgyakorló és külön utas hívő, nyílt vallomástevő és félve kétkedő, hálaadó és számon kérő, világosan fogalmazó és mondandóját többszörös jelentésrétegbe rejtő, feleselő és nyugalmat kereső ember” – idézett a kötethez írt előszavából Áder János.

 

A technológia addiktív, ha nem tudatosan használják, nincs korlátok között, az káros – mondta Szűts Zoltán médiakutató.  Szűts Zoltán szerint ilyen gyors technológiai fejlődés, mint most, még soha nem volt. Ráadásul sokan – például kereskedelmi célból – tesznek is azért, hogy az emberek a technológia függői legyenek. A családban, iskolában beszélni kell arról, hogy a különböző eszközöket – például az okostelefonokat – mikor, hogyan illik használni – figyelmeztetett. Mint megjegyezte, ha távol levő szeretteinknek küldünk egy fotót, az jó. Ha viszont a szomszéd szobában lévőnek küldünk üzenetet, az káros. Ha nem tudatosan használják a technológiát, személytelenné válhat az ünnep. Tudatos használattal viszont nagyban segíthető a kommunikáció, a társadalmi, családi kapcsolatok erősítése – vélekedett a médiakutató.

 

Mészáros Lőrinc továbbra is Magyarország leggazdagabb embere, míg a dobogó második helyén Csányi Sándor, harmadik helyén pedig Gattyán György áll – derül ki a Forbes frissen kiadott, 50 leggazdagabb magyart tömörítő listájából. Bár az élbolyban jelentős változás nem történt, Csányi elkezdett felzárkózni Mészároshoz, hiszen míg az OTP-vezér 50 milliárd forinttal, a felcsúti vállalkozó „csak” 26 milliárd forinttal gazdagodott idén. Mindkét üzletember ezzel egyébként dollármilliárdos is.

Az egyik legjelentősebb vagyonnövekedést Szíjj László, a Duna Aszfalt vezére könyvelhette el, aki 207,4 milliárd forintra duplázta vagyonát, miután Szemerey Tamás üzletrészét átvette az MKB Bankban.

A lista top 10-es helyezettje összesen 2200 milliárd forinttal rendelkezik, ami több, mint a lista 11-50. helyezettjeinek vagyona összesen. Hat éve először arra is sor került, hogy két nő is felkerült a top 50-es listára: Schmidt Mária mellett Vajna Tímea is bekerült az 50 közé 37 milliárd forintos vagyonával.

 

Nincs olyan nyugdíjpénztár a Portfolio portál szerint , amelynek legalább egy portfóliója ne hozott volna 10% feletti hozamot idén tagjainak. A legtöbb 10% feletti portfólió az OTP Önkéntes Pénztárnál volt, ezek közül is kiemelkedik a dinamikus portfólió, amely a mezőnyben egyedül tudott 20% feletti hozamot csinálni. Igazán jó évet zárnak idén az önkéntes nyugdíjpénztárak, az MNB oldalán elérhető árfolyamadatok alapján nincs olyan a vizsgált pénztárak között, amelynek legalább egy portfóliója ne hozott volna 10% feletti hozamot a tagjainak (ugyanez igaz a magánkasszákra is). Ehhez viszont a kockázatosabb portfóliókban kellett ülni. Idén a legjobban teljesítő portfólió az OTP dinamikus portfóliója, amely több mint 20%-ot hozott tagjainak a tavalyi meglehetősen gyenge évet követően. A magánkasszák esetében is volt legalább egy olyan portfólió, amely 10% felett hozott tagjainak.

Külföld:

 

Benyújtotta lemondását Lorenzo Fioramonti olasz oktatási miniszter, mivel tárcája nem kapja meg a jövő évre szóló költségvetésből a szükséges pénzforrásokat. Fioramonti, aki a baloldali Demokrata Párttal (PD) közös koalícióban lévő Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagja, már a kormány szeptemberi megalakulása után figyelmeztetett: csak akkor marad tisztségében, ha az oktatásra szánt kiadásokat 3 milliárd euróra (mintegy 950 milliárd forint) emelik a 2020-ra szóló költségvetésben. Miután a képviselőház által megszavazott tervezetben nem kapta meg ezt az összeget, Fioramonti benyújtotta lemondását Giuseppe Conte miniszterelnöknek. „Senkinek nem kell meglepődnie azon, ha egy miniszter tartja a szavát” – mondta a Reuters hírügynökségnek.

 

Hét ember meghalt, több mint hatvan pedig kórházba került, miután felborult a hajójuk a kelet-törökországi Van-tavon – közölték török hivatalos források. A hajó Bitlis tartomány Adicelvaz nevű városa mellett süllyedt el, tartományi hivatalos források szerint a fedélzeten pakisztáni, bangladesi és afganisztáni állampolgárok voltak. Több túlélőt még kórházban ápolnak, másokat pedig ideiglenes szállásokon helyeztek el. A török területen fekvő, Iránhoz közeli Van-tó és térsége az Európába igyekvők egyik fontos útvonala, ám az emberek többsége inkább szárazföldön igyekszik Törökország nyugati részébe jutni. Az ügyben a hatóságok vizsgálatot indítottak.

 

India legnagyobb városában, a 12 milliós Mumbaiban egykor népes zsidó közösség élt, elsősorban Irakból, Szíriából és más közel-keleti országból bevándorolt zsidó kereskedők leszármazottai. A XIX. században nagy méretű, díszes zsinagógát emeltek, ám a közösség létszámának megcsappanása miatt az épület állaga mára jelentősen leromlott. Az 1884-ben felavatott Kneszet Élijáhu zsinagóga a második legrégebbi zsidó imaház Indiában. Az építés költségeit a neves Sassoon család állta. Idővel a város zsidó lakosságának túlnyomó többsége Izraelbe, az Egyesült Királyságba vagy más országba költözött, jobb gazdasági és oktatási lehetőségeket keresve, s már nem volt, aki karban tartsa az épületet. A teljes felújítás tervei 2010-re készültek el, s a múlt héten, éppen hanuka előtt került sor az ünnepélyes újjáavatásra. A helyreállítás olyan jól sikerült, hogy az UNESCO díját is kiérdemelte. A munkálatok legnagyobb finanszírozója a JSW Alapítvány volt, mely India legnagyobb vállalatcsoportjához köthető. A felújítás két éven át tartott, és a neves indiai építész, Abha Lambah irányította – írta a The Jerusalem Post.

 

Naftali Bennett védelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy lépéseket tesz annak biztosítása érdekében, hogy „a zsidó vér ne legyen többé pénzügyileg jövedelmező”, miután aláírta a rendeletet, amely megakadályozza, hogy terrorizmusért elítélt arab izraeli terroristák és családjaik fizetést és juttatásokat kapjanak a Palesztin Hatóságtól.  A rendelet szerint, amelyet Bennett „a terroristák elleni kampány újabb lépésének” nevezett, Izrael 8 arab izraeli terrorista és családja összesen több százezer sékel értékű kifizetését fogja lefoglalni. A védelmi minisztérium nyilatkozata megjegyzi, hogy Bennett lépése az első alkalom, hogy Izrael közvetlen lépéseket tesz a pénzügyi eszközök ellen, melyek „gazdasági ösztönzőként hatnak a terrorista támadások végrehajtására”, és további ilyen rendeleteket helyezett kilátásba.

 

      1. Benjamin Netanjahu  arra kényszerült, hogy megszakítsa az Askelonban tartott kampánybeszédét és óvóhelyre vonuljon egy gázai rakétatámadás miatt – jelentette a helyi média. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy a palesztin fennhatóság alatt álló területektől 12 kilométerre fekvő dél-izraeli városra rakétát lőttek ki, melyet a Vaskupola légvédelmi rendszer a becsapódás előtt megsemmisített. A Guardian cikke szerint az egyik helyi tévéadó közvetítette a Likud párt vezetéséért kampányoló miniszterelnök beszédét. A felvételen látható, amint Netanjahut a testőrök lekísérik a színpadról. A jelentések szerint a légvédelmi szirénák felhangzása után óvóhelyre vitték.

 

Gazdaság:

 

Nem egy átlagos évet hagy 2019-ben maga mögött a Mol, ugyanis óriás  méretű beruházás tornyosul a hazai olajtársaság előtt az elkövetkező években. Megtörtént a poliol üzem alapkőletétele, ezenkívül hatalmas azeri olajmezőbe szerzett jelentős tulajdonrészt a társaság, valamint decemberben döntés született az INA finomítóinak felújításáról is. Idén jelentős mérföldkövek teljesültek a vállalat 2030-as stratégiájában rögzített célkitűzések felé vezető úton.

2019 szeptember 27-én letették a Mol 1,2 milliárd euróból épülő poliol komplexumának alapkövét Tiszaújvárosban. Az üzem 2021-ben kezdheti meg működését, és 200 embernek ad majd munkát. Az 1,2 milliárd euróból megvalósuló projekt a Mol eddigi legnagyobb organikus beruházása, amelyhez állami támogatást is igénybe vesz.

Az új poliol komplexum évente mintegy 200 000 tonna poliolt fog előállítani. A tiszaújvárosi Mol Petrolkémia lesz az egyetlen olyan cég Magyarországon és az egész közép-kelet-európai régióban, amely a kőolaj kitermelésétől kezdve a poliéter poliolok (széleskörben alkalmazott műanyag-alapanyagok) gyártásáig integrált értéklánccal rendelkezik.

 

Időjárás:

 

Szombaton, a Dunántúlon és keleten erős, viharos északnyugati szél fúj. Nyugaton napos, keleten felhős időre van kilátás említést érdemlő csapadék nélkül. Reggel már sokfelé fagy, délután is hideg idő várható.  A jellemző hőmérséklet átlaga szombat reggel-3 – +1, napközben 0 – +3 fok körül alakul.

 

 

Rovatok: Egyéb